tromaktiko: Αιολικά και υδροηλεκτρικά ζητούν την απόδοση €16,3 εκατ. στις τοπικές κοινωνίες

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Αιολικά και υδροηλεκτρικά ζητούν την απόδοση €16,3 εκατ. στις τοπικές κοινωνίες



Το θέμα της απόδοσης στους τοπικούς οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, του παρακρατηθέντος ποσοστού 1% επί του τζίρου των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από...
αιολικούς και μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, επαναφέρουν με επιστολή τους προς τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ).

Όπως τονίζουν, έχει ήδη παρέλθει ένας χρόνος από την υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης και πέντε ολόκληρα χρόνια από την ψήφιση της σχετικής διάταξης του Ν. 3851/2010, με τον οποίο καθορίζονται οι δικαιούχοι και ο τρόπος διανομής του 1% των εσόδων από την παραγωγή αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών στις τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η απόδοση των ήδη παρακρατηθέντων πόρων, θα δείξει την πρόθεση της κυβέρνησης για οικονομική ενίσχυση του ασθενέστερου πληθυσμού της χώρας και θα βοηθήσει στην ελάφρυνση των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών οι οποίοι περιμένουν την μείωση του κόστους ενέργειας των νοικοκυριών τους.

Το ποσό που είχε παρακρατηθεί και βρισκόταν στο ταμείο του προς απόδοση, ήταν της τάξεως των 16,5 εκατ. ευρώ. Εκ των 16,5 εκατ. ευρώ, το 74% προερχόταν από την παρακράτηση επί του τζίρου λειτουργίας αιολικών πάρκων, ενώ ποσοστό 13,5% προερχόταν από την παρακράτηση επί των εσόδων λειτουργίας μικρών υδροηλεκτρικών έργων.

Δεκάδες είναι οι οχλήσεις που δέχονται οι φορείς των ΑΠΕ από τις τοπικές κοινωνίες σχετικά με αυτό το ζήτημα, ενώ κανένας δεν γνωρίζει πότε επιτέλους θα αποδοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους.

Ειδικότερα, το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Ένα περίπου χρόνο πριν είχαμε χαιρετίσει την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου (πρώην ΥΠΕΚΑ), σύμφωνα με την οποία, μετά από καθυστέρηση 3 ετών, είχε επιτέλους βρεθεί ο αλγόριθμος υπολογισμού της απόδοσης του παρακρατούμενου ποσοστού 1% επί του τζίρου κυρίως Αιολικών και Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων, στους κατοίκους των τοπικών διαμερισμάτων στα όρια των οποίων λειτουργούν τα έργα.

Με την υπογραφή δε, τον Δεκέμβριο του 2014, από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου της σχετικής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 3497/Β/29-12-2014) με την οποία αποσαφηνιζόταν ο τρόπος με τον οποίο θα έπρεπε να διανεμηθεί η ειδική παρακράτηση στους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων, θεωρήσαμε ότι η επίλυση του θέματος και η απόδοση των ποσών στους δικαιούχους ήταν μόνο θέμα χρόνου.

Με αφορμή την συνεχιζόμενη καθυστέρηση, τον προηγούμενο Μάρτιο, ανακινήσαμε εκ νέου το θέμα στην προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ, η οποία, δεσμεύτηκε να δρομολογήσει άμεσα την σχετική διαδικασία.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σχετικής ΥΑ και πέντε ολόκληρα χρόνια από την ψήφιση της σχετικής διάταξης του Ν.3851/2010 σύμφωνα με τον οποίο καθορίζονταν οι δικαιούχοι και ο τρόπος διανομής του 1%, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να απευθυνθούμε για άλλη μια φορά προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την επίλυση του θέματος της  απόδοσης στους τοπικούς οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, του παρακρατηθέντος από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς και μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, 1% των ακαθάριστων εσόδων.

Δυστυχώς. το παραπάνω ιστορικό της κρατικής ασυνέπειας ως προς την απόδοση των παρακρατηθέντων από τους παραγωγούς ποσών, με αρχή το 2010 και με άγνωστο τέλος, χρεώνεται τελικά στους ίδιους τους παραγωγούς οι οποίοι γίνονται δέκτες συνεχών ερωτημάτων και παραπόνων από τις τοπικές κοινωνίες. Το συγκεκριμένο θέμα, πέραν των άλλων, έχει εγείρει και ζήτημα αξιοπιστίας για τις – λίγες – νέες επενδύσεις ΑΠΕ σε τοπικό επίπεδο, καθώς οι κάτοικοι και οι Δήμοι αμφιβάλουν αν και ποτέ θα εισπράξουν τα χρήματα αυτά.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, το ποσό που αντιστοιχεί στο 1% που έχει παρακρατηθεί μέχρι και τον Αύγουστο του 2015 από τους παραγωγούς, έχει φτάσει στο ποσό των 22,0 εκατ. € περίπου, από τα οποία:

– ποσοστό 72,4% προέρχεται από παρακράτηση επί των εσόδων λειτουργίαςΑιολικών Πάρκων εγκατεστημένης ισχύος, ίσης με το 40,2% της συνολικής εγκατεστημένη ισχύος έργων ΑΠΕ

– ποσοστό 13,0% προέρχεται από την παρακράτηση επί των εσόδων λειτουργίας Μικρών Υδροηλεκτρικών έργων εγκατεστημένης ισχύος, ίσης με το 4,3% (!!) της συνολικής εγκατεστημένη ισχύος έργων Α.Π.Ε.,

δηλαδή το 85,4% του προς απόδοση ποσού των 22,0 εκατ. € που έπρεπε να έχει ήδη αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές των ΟΤΑ που είναι εγκατεστημένα τα έργα, προέρχεται από Αιολικά και Μικρά Υδροηλεκτρικά μόνο, τα οποία αντιστοιχούν μόλις στο 44,5% της συνολικής εγκατεστημένη ισχύος έργων Α.Π.Ε. ανά την επικράτεια.

Και φυσικά η προσφορά των παραγωγών Αιολικών και Μικρών Υδροηλεκτρικών έργων δεν σταματάει εκεί, αφού η συνολική παρακράτηση είναι 3% επί του τζίρου των έργων και κατανέμεται, σε 1% στους κατοίκους όπως προαναφέρθηκε, 1,7% στους ΟΤΑ και 0,3% στο Πράσινο Ταμείο. Για την περίοδο δε από το 2010 μέχρι σήμερα, το ποσό που αντιστοιχεί στο 1,7% και έχει ήδη αποδοθεί στους τοπικούς ΟΤΑ ανέρχεται σε 66,0 εκατ. € περίπου.

Η απόδοση των παραπάνω ήδη παρακρατηθέντων πόρων, θα αποτελέσει σημαντική ευκαιρία απόδειξης της πρόθεσης της κυβέρνησης για την οικονομική ενίσχυση του ασθενέστερου πληθυσμού της χώρας, που κατά κανόνα αποτελεί η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων των απομακρυσμένων από τα κέντρα των αποφάσεων τοπικών κοινωνιών που έχουν την τύχη να διαθέτουν αξιοποιήσιμο αιολικό ή υδατικό δυναμικό και ταυτόχρονα σημαντική ευκαιρία προώθησης του φιλοπεριβαλλοντικού χαρακτήρα των ΑΠΕ που πλήττεται από τοπικές ιδεοληψίες και παραπληροφόρηση.

Και επειδή οι προθέσεις επιβραβεύονται με την υλοποίηση των έργων, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας για την επίσπευση των διαδικασιών και την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων για την απόδοση του ποσού των 22,0 εκατ. € στους τοπικούς οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος – το οποίο θεωρούμε δεδομένο ότι είναι διαθέσιμο στους αντίστοιχους λογαριασμούς της ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Η άμεση απόδοση του παραπάνω ποσού θα βοηθήσει στην ελάφρυνση των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών οι οποίοι περιμένουν την μείωση του κόστους ενέργειας των νοικοκυριών τους».

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!