tromaktiko: Θεσσαλονίκη: Γιορτή Τσίπουρου στον Ευαγγελισμό Βόλβης

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Θεσσαλονίκη: Γιορτή Τσίπουρου στον Ευαγγελισμό Βόλβης



Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά την απόσταξη του τσίπουρου στο τοπικό καζάνι που υπάρχει στο... κέντρο της πλατείας, όπου θα στηθεί το γλέντι

Περισσότερα από 500 λίτρα τσίπουρο θα κεράσει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Βόλβης όσους βρεθούν σήμερα στον Ευαγγελισμό, όπου διοργανώνεται η 5η Γιορτή Τσίπουρου.

"Το γλέντι θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ και δεν πρόκειται να λήξει πριν τις 2 το πρωί" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Νάσος Κωνσταντινάκης.

Το τσίπουρο ενώνει ...παρέες, κάτι που αναμένεται να γίνει και αύριο, μόνο που, όπως τονίζει ο κ. Κωνσταντινάκης, η αυριανή παρέα θα ξεπεράσει τα 1000 άτομα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Οι επισκέπτες της γιορτής θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά την απόσταξη του τσίπουρου στο τοπικό καζάνι που υπάρχει στο κέντρο της πλατείας, όπου θα στηθεί το γλέντι.

Την εκδήλωση οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευαγγελισμού με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Βόλβης.

Τσίπουρο ...απόσταγμα καρδιάς

Το τσίπουρο είναι το απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής, που παράγεται στη χώρα μας, κατοχυρωμένο από την ευρωπαϊκή νομοθεσία - κάτω βέβαια από ορισμένες προϋποθέσεις.

Ιδιαίτερη παράδοση στη χώρα μας στην παραγωγή αποστάγματος στεμφύλων, έχουν οι εξής περιοχές: Θεσσαλία, Μακεδονία, Ήπειρος και Κρήτη. Πρόκειται για περιοχές, όπου το τσίπουρο ταυτίζεται με την πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις της κάθε περιοχής ξεχωριστά.

Κατά την παρασκευή του, άλλωστε, εκείνο που ενδιαφέρει τον αποσταγματοποιό, είναι η ξεχωριστή ...καρδιά του - το εκλεκτό εκείνο κλάσμα της απόσταξης, που περιέχει όλα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά για την παραγωγή εξαίρετου προϊόντος.

Η ιστορία του τσίπουρου

Το τσίπουρο αποτελεί προϊόν απόσταξης μιας τεχνικής γνωστής στους αρχαίους Έλληνες. Η παραγωγή των αποσταγμάτων οίνου και στεμφύλων είναι πιθανό να ξεκίνησε από τους πολυάριθμους μοναχούς που ζούσαν στην Αίγυπτο, κατά τον 5ο αιώνα μ.Χ., με κύρια παραγωγή, αυτή του οίνου.

Ένα λατινικό αλχημικό έγγραφο του 12ου, αποτελεί και την πρώτη γραπτή αναφορά για την απόσταξη οίνου- επρόκειτο για κρυπτογραφημένο έγγραφο λόγω των περιορισμών της Παπικής Εκκλησίας.

Το σημαντικό είναι η άνθηση που γνωρίζει το Άγιο Όρος, αλλά και το κρασί, ως κυριότερο προϊόν. Από εδώ, λοιπόν, είναι πιθανό να ξεκίνησε η απόσταξη των στεμφύλων, τα οποία εκμεταλλεύονταν οι μοναχοί, ως περίσσεια κατά την παραγωγή του οίνου.

Η έλλειψη χειροκίνητων πιεστηρίων στεμφύλων, τα οποία απαντώνται ιδιαίτερα στη Νότια Ελλάδα, αποδεικνύει τη σπουδαιότητα της παραγωγής στεμφυλοπνεύματος. Γι' αυτό το λόγο δεν "τραβούσαν" όλο το γλεύκος, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής. Από διάφορες αναφορές, η παραγωγή τσίπουρου στην Ελλάδα, τοποθετείται στο 1590, όπως μας φανερώνουν έγγραφα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!