Πέραν του ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου και αναζωογονεί τον οργανισμό μας, μας κάνει πιο έξυπνους και αποδοτικούς.
Η μελέτη 40 ετών ξεκίνησε από την ψυχολόγο Merrill Elias η οποία παρακολούθησε τη σχέση μεταξύ της πίεσης του αίματος και της γνωστικής απόδοσης σε 1.000 άτομα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και αποδεικνύει ότι η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας οδηγεί σε βελτιωμένη γνωστική απόδοση.
Μετά από μερικά χρόνια, η μελέτη επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει και άλλες διατροφικές συνήθειες. Υπήρξαν επτά «κύματα» της έρευνας μέχρι σήμερα, το καθένα διεξάγεται με απόσταση 5 χρόνων.
Η δρ. Elias είπε: «Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που τρώνε σοκολάτα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα τείνουν, αποδίδουν καλύτερα γνωστικά. Είναι σημαντικό – τα αποτελέσματα ισχύουν για μια σειρά γνωστικών πεδίων».
Μάλιστα οι ερευνητές συμπέραναν ότι η σύνδεση μεταξύ σοκολάτας και «εξυπνάδας» παρέμεινε σταθερή ακόμη και μετά την προσαρμογή μεταβλητών όπως η ηλικία, οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι και οι διατροφικές συνήθειες.
Οι ερευνητές εξήγησαν ότι αυτή η «εξυπνάδα» μεταφράζεται σε ικανότητες όπως να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα, να θυμηθούμε έναν αριθμό τηλεφώνου ή μια λίστα αγορών.
Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η σοκολάτα μας βοηθάει τόσο πολύ επειδή έχει φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν την γήρανση του εγκεφάλου, αλλά και γιατί έχει πολύ σημαντικά θετικό ψυχολογικό αντίκτυπο πάνω μας!
Η δρ Elias είπε: «Δεν εξετάσαμε τη σκούρα σοκολάτα ξεχωριστά από τις υπόλοιπες σοκολάτες.
Τότε ίσως θα ξέραμε πολλά περισσότερα για το τι συμβαίνει. Επίσης, παρακολουθήσαμε μόνο ανθρώπους που έτρωγαν σοκολάτα ποτέ ή σπάνια.
Θα ήθελα πραγματικά να δω τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι τρώνε πραγματικά πολύ σοκολάτα!».