tromaktiko: Η κίνηση του Ντράγκι που "σώζει" την Ελληνική οικονομία

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Η κίνηση του Ντράγκι που "σώζει" την Ελληνική οικονομία



“Φιλί ζωής” από το Ντράγκι προς την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες....
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να συμπεριλάβει στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και τα ομόλογα που εξέδωσε ο EFSF (είναι ο μηχανισμός που εξέδωσε το πρώτο ευρωπαϊκό δάνειο για την Ελλάδα).
Πρόκειται για απόφαση καθοριστικής σημασίας για τη χώρα μας , καθώς και εξαιρετικής συμβολικής ανάγνωσης για την τύχη της αξιολόγησης.

Όσον αφορά στη σημασία για την οικονομία, σημαίνει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα μπορούν να πουλήσουν σταδιακά εντός του 2016 ομόλογα αξίας 18,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 35 δις. που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, να αντλήσουν ρευστότητα την οποία έχουν τη δυνατότητα να διοχετεύσουν στην ελληνική οικονομία, να αποκομίσουν κέρδη 500 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρει το euro2day.gr και να βελτιώσουν επίσης την εικόνα των ισολογισμών τους.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι η ποσοτική χαλάρωση είναι ένας από τους μεγάλους στόχους και τις μεγάλες επιδιώξεις μετά την αξιολόγηση, αφού μέσω αυτής η Ελλάδα θα εξασφαλίσει αναγκαία ρευστότητα, πράγμα που σε μεγάλο βαθμό γίνεται και τώρα με την αποδοχή των ομολόγων του EFSF.

Στο συμβολικό σκέλος η πράξη του Ντράγκι δείχνει πως η αξιολόγηση βαδίζει προς τη συμφωνία, τουλάχιστον με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και την εκταμίευση της δόσης ή τουλάχιστον μεγάλο μέρος της δόσης του νέου δανείου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!