tromaktiko: Ηράκλειο: Εκατοντάδες τα κενά στα σχολεία – Ποιά είναι η εικόνα λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Ηράκλειο: Εκατοντάδες τα κενά στα σχολεία – Ποιά είναι η εικόνα λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι



Εκατοντάδες είναι τα κενά στα σχολεία του νομού Ηρακλείου όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσις «Νίκος Καζαντζάκης»...

Τα κενά ανέρχονται σε 611 μόνο για το Ηράκλειο ενώ αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο εξαιτίας αναρρωτικών αδειών και εγκυμοσύνης.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο Σύλλογος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σε αρκετά δημοτικά και νηπιαγωγεία να μην γίνει καν αγιασμός.

Δείτε την ανακοίνωση:

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» με υπευθυνότητα πάντα προσπαθεί να αναδείξει τα προβλήματα της εκπαίδευσης και τις ελλείψεις ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, συμβάλλοντας έτσι με τον δικό του τρόπο στην αντιμετώπιση τους .

Δυστυχώς για άλλη μια ακόμη φορά το αυτονόητο, στην ελληνική εκπαίδευση, γίνεται ζητούμενο με τα σχολεία του Νομού Ηρακλείου να μετρούν ελλείψεις και η Κυβέρνηση να αποδεικνύεται ξανά ότι απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με επείγουσα εντολή της προσπαθεί να εξοικονομήσει υπεράριθμους εκπαιδευτικούς από κάθε σχολείο ώστε να απαλύνει το πρόβλημα και τις επιπτώσεις του. Όμως οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αυτή την στιγμή με βάση τα στοιχεία μας, απουσιάζουν από τον Νομό Ηρακλείου 611 εκπαιδευτικοί με τάση ο αριθμός να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες με την επιστροφή των εκπαιδευτικών στα σχολεία, αφού σε αυτά θα προστεθούν οι μακρές αναρρωτικές άδειες και οι επαπειλούμενες εγκυμοσύνες.

Αναλυτικά οι ελλείψεις είναι:

Δάσκαλοι 220

Νηπιαγωγοί 153

Αγγλικών 35

Γαλλικών 6

Γερμανικών 8

Καλλιτεχνικών 55

Φυσικής Αγωγής 42

Μουσικοί 27

Πληροφορικής 34

Θεατρολόγοι 31

Ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθεί ο αγιασμός σε πολλά σχολεία του Νομού είναι ορατός. Το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό στα σχολεία της υπαίθρου και στα νηπιαγωγεία στα οποία σε αρκετά από αυτά απουσιάζουν όλοι οι εκπαιδευτικοί . Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις σχολείων, όπως το Δημοτικό σχολείο Ασημίου το οποίο λειτουργεί 12θέσιο και απουσιάζουν 11 εκπαιδευτικοί.

Με βάση τα παραπάνω κενά η εκτίμησή μας είναι ότι σε περισσότερα από 30 σχολεία ( Ιδιαίτερα σε Νηπιαγωγεία ) δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός ενώ σε πάρα πολλά Δημοτικά και Νηπιαγωγεία οι μαθητές/τριες εάν δεν τοποθετηθούν έγκαιρα οι αναπληρωτές δεν θα συναντήσουν ούτε τους μισούς εκπαιδευτικούς την πρώτη ημέρα.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να κάνει άμεσα τις ενέργειες που απαιτούνται για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις αναπληρωτών ώστε την πρώτη μέρα του σχολικού έτους οι μαθητές να βρουν τους εκπαιδευτικούς τους στα σχολεία και σε κάθε σχολική μονάδα να λειτουργεί και το πρωινό ωράριο και το Ολοήμερο .

Δυστυχώς η έναρξη της σχολικής χρονιάς εξελίσσεται σε ένα μεγάλο επικοινωνιακό τρικ για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Με δηλώσεις του ο Υπουργός διαβεβαιώνει ότι στην έναρξη των μαθημάτων δεν θα υπάρχουν κενά, έχοντας όμως ως στόχο μόνο το βασικό ωράριο και όχι το Ολοήμερο το οποίο το αφήνουν στα «περισσεύματα των ωρών» του πρωινού κύκλου.

Η δε προσπάθεια κάλυψης των κενών δεν στηρίζεται σε μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών ούτε έστω σε προσλήψεις αναπληρωτών αλλά στηρίζεται αποκλειστικά, μέχρι τώρα, στην «αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος» έτσι ώστε να εξοικονομηθούν ώρες από τους ήδη υπηρετούντες εκπαιδευτικούς. Επίσης για πρώτη φορά δίνει εντολή βεβιασμένα να γίνει η κρίση υπεραρίθμων πριν το άνοιγμα των σχολείων με αποτέλεσμα να μην λάβει υπόψη του τις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες που θα εμφανιστούν από την πρώτη Σεπτεμβρίου σε όλα τα Σχολεία.

Απαιτούμε από τον Υπουργό Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση της Υ.Α. για τον «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Σχολείου» καθώς και των Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν την Προσχολική Αγωγή αλλά και της τελευταίας πραξικοπηματικής εγκυκλίου που αποτελεί ωμή παρέμβαση στη δημοκρατική λειτουργία των Π.Υ.Σ.Π.Ε.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και να πραγματοποιήσει τους διορισμούς εκείνους που θα εξασφαλίσουν την ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι για την κυβέρνηση, η Παιδεία εξακολουθεί να είναι πρώτη εθνική προτεραιότητα .”

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!