tromaktiko: Όργιο φοροδιαφυγής! Έκαναν «επιδρομή» στη Μύκονο και έβγαλαν... λαβράκι!

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Όργιο φοροδιαφυγής! Έκαναν «επιδρομή» στη Μύκονο και έβγαλαν... λαβράκι!



Ένα όργιο φοροδιαφυγής και ανασφάλιστης εργασίας καταγράφεται στους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών στα νησιά...
Εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, ακόμα και εταιρίες που προσφέρουν ξαπλώστρες σε παραλίες, εξακολουθούν να μη κόβουν αποδείξεις και να απασχολούν «μαύρους» (αδήλωτους) εργαζόμενους.

Το αποτέλεσμα είναι το Δημόσιο να μην εισπράττει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το ΦΠΑ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν τη βαθιά ανάσα που θα μπορούσαν να πάρουν από την τουριστική περίοδο. Και αυτό παρότι στα κοσμοπολίτικα νησιά οι τιμές για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα καταστήματα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας αναμένεται να «φουλάρουν» τις μηχανές τους το μήνα που διανύουμε, Από τις τελευταίες… επισκέψεις των αστυνομικών σε καλοκαιρινούς προορισμούς προκύπτει ότι περίπου μία στις δύο επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν είτε δεν είχε κόψει αποδείξεις σε πελάτες είτε είχε υποπέσει σε παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο στις 15 και στις 18 Ιουλίου 2016 κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν ελέγχους σε συνολικά 22 καταστήματα στα πιο τουριστικά σημεία της Μυκόνου και της Θάσου και κατέγραψαν παρανομίες σε 12 από αυτά. Οι αστυνομικοί φορούσαν πολιτικά, ενώ έλαβαν όλα τα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να μη διαρρεύσει η πληροφορία της παρουσίας τους στα νησιά. Αρμόδιος αξιωματικός αναφέρει ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς έχει παρατηρηθεί σε αρκετές περιπτώσεις ότι οι καταστηματάρχες ενημερώνονται για την παρουσία της εφορίας ή της ΕΛ.ΑΣ. στο νησί αμέσως μόλις οι άνδρες των ελεγκτικών μηχανισμών πατήσουν το πόδι τους στο λιμάνι.

Έτσι, λαμβάνουν τα μέτρα τους κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους εκεί και όταν οι εφοριακοί ή οι αστυνομικοί αποχωρήσουν συνεχίζουν το «πάρτι» φοροδιαφυγής. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως προγραμματίζεται κλιμάκια της βορείου Ελλάδος να προχωρούν σε ελέγχους νότια και κλιμάκια της νοτίου Ελλάδος βόρεια.

Στη χώρα της Μυκόνου πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε εστιατόριο-μπαρ και διαπιστώθηκε ότι τρεις εργαζόμενοι δεν αναγράφονταν στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού. Η επιχείρηση αιφνιδιάστηκε κατά τον έλεγχο και δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα. Το ίδιο συνέβη την ίδια ημέρα σε έλεγχο σε άλλο μπαρ, ενώ σε τρία εστιατόρια δεν εκδίδονταν αποδείξεις. Μάλιστα, το ένα από αυτά είναι εξαιρετικά πολυτελές. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι 11 αποδείξεις που δεν είχαν εκδοθεί αντιστοιχούν σε λογαριασμούς πελατών αξίας 2.351 ευρώ.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στη Ζάκυνθο. Στις 22 Ιουλίου 2016 κλιμάκιο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας διαπίστωσε παραβάσεις φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας σε συνολικά 15 καταστήματα. Το ένα από αυτά, πλημμυρισμένο από τουρίστες, είχε ξεπεράσει κάθε όριο. Οι αστυνομικοί… κουράστηκαν για να μετρήσουν συνολικά 51 αποδείξεις που δεν κόπηκαν ποτέ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!