tromaktiko: Επιστροφή στα θρανία: Πώς θα μπει το παιδί ξανά σε πρόγραμμα

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Επιστροφή στα θρανία: Πώς θα μπει το παιδί ξανά σε πρόγραμμα



Ας προσπαθήσουμε να μπούμε για λίγο στη θέση τους. Μετά από τρεις μήνες διακοπών, ξεγνοιασιάς και παιχνιδιού, τα παιδιά καλούνται...
να επιστρέψουν στα θρανία! Αν αυτό δεν βοηθά, θυμηθείτε για λίγο πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να γυρίσετε στη δουλειά μετά από δύο εβδομάδες άδειας- και σκεφτείτε ότι τους «ρίχνετε» αρκετά χρόνια αλλά και… ωριμότητα! Γι’ αυτό, αν θέλετε να κάνετε πιο ομαλή τη μετάβασή τους, προσπαθήστε να τα βάλετε σε πρόγραμμα για να γίνει και η δική σας καθημερινότητα πολύ πιο εύκολη.

1. Τηλεόραση και υπολογιστής με μέτρο
Σταδιακά, περιορίστε την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια και θέστε ένα όριο σύμφωνα με το οποίο, για παράδειγμα, τα παιδιά δεν θα μπορούν να μείνουν μπροστά απ’ τις οθόνες μετά τις 9 το βράδυ.

2. Συγκεκριμένη ώρα στο κρεβάτι!
Το καλοκαίρι είμαστε αρκετά πιο χαλαροί με τον ύπνο των παιδιών. Γι’ αυτό, μπείτε πάλι στην συνηθισμένη ρουτίνα και αρχίστε να τηρείτε το… χειμερινό ωράριο. Αρχίστε να βάζετε σταδιακά ένα πρόγραμμα ύπνου, επισπεύδοντας την ώρα που ξαπλώνουν. Στην αρχή, θέστε ως όριο ξενυχτιού μια συγκεκριμένη ώρα, που θα μειώνεται σταδιακά.

Μπορείτε ακόμα να αρχίσετε να ξυπνάτε τα παιδιά κάθε μέρα την ίδια ώρα για ν’ αρχίσουν να συνηθίζουν το εγερτήριο. Ακολουθήστε την ίδια τακτική: αρχικά ξυπνήστε λίγο πιο νωρίς απ’ το συνηθισμένο, «κόβοντας» κάθε μέρα κι από λίγη ώρα.

3. Οι ατασθαλίες στο φαγητό με μέτρο
Μπορεί να μην  έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η ζάχαρη και όλα τα υπόλοιπα ανθυγιεινά σνακ κάνουν τα παιδιά υπερκινητικά. Ωστόσο, ενδεχομένως η αίσθηση ελευθερίας ότι μπορούν να καταναλώσουν όσο παγωτό θέλουν γιατί πολύ απλά «είναι καλοκαίρι», ίσως είναι αυτή που παίζει ρόλο. Προσπαθήστε να περιορίσετε τα πολλά γλυκά και σνακ και να αντικαταστήσετε τα με τις πιο υγιεινές τους εκδοχές.

Δείτε εδώ μερικές υγιεινές αλλά πεντανόστιμες προτάσεις που θ' απολαύσουν τα πιτσιρίκια.

Εξάλλου, το κολατσιό του σχολείου δεν θα περιλαμβάνει σοκολάτες και πατατάκια, γι’ αυτό καλό θα είναι να μπουν από τώρα στο πρόγραμμα διατροφής που θα πρέπει να συνηθίσουν από τον Σεπτέμβριο.

4. Κάντε διασκεδαστικά τα ψώνια της σχολικής χρονιάς


Μετατρέψτε τα ψώνια της νέας σχολικής χρονιάς σε σαββατιάτικη ιεροτελεστία για να βάλετε σιγά σιγά το παιδί στο κλίμα. Κάντε μία λίστα με όσα χρειάζεται το παιδί για το σχολείο αλλά φροντίστε να μείνετε μόνο σε αυτή. Δώστε του, ακόμα, ένα περιθώριο επιλογής όπου αυτό είναι εφικτό (όπως για παράδειγμα αν μπορεί να διαλέξει κάποιο τετράδιο με σχέδια ή κάποιους ιδιαίτερους μαρκαδόρους).

5. Οργανώστε ένα… reunion με τους συμμαθητές του
Πριν ανοίξουν τα σχολεία, οργανώστε μία μίνι συνάθροιση με τους αγαπημένους του φίλους- συμμαθητές. Τα παιδιά θα παίξουν, θα θυμηθούν τα του σχολείου και έτσι η μετάβαση στο σχολικό περιβάλλον σε λίγο καιρό θα γίνει ακόμα πιο εύκολη.

6. Γράψτε το από πριν σε μια εξωσχολική δραστηριότητα
Πριν ακουστεί το πρώτο καμπανάκι του σχολείου, ενθαρρύνετέ το να ασχοληθεί με μια δραστηριότητα που θα το ευχαριστήσει. Τα αθλήματα, ο χορός ή άλλες ασχολίες που τα ευχαριστούν θα τα βοηθήσουν να μπουν σταδιακά σε πρόγραμμα με τον λιγότερο «επίπονο» τρόπο.

7. Οργανώστε μαζί το γραφείο του
Το γραφείο είναι το μέρος, όπου το παιδί θα περνάει πολλές ώρες την ερχόμενη σχολική χρονιά. Οργανώστε το έξυπνα, βάλτε χρώμα για να γίνει πιο χαρούμενο και προσέξτε τον φωτισμό. Μπορείτε να πάρετε μερικές ιδέες από παλαιότερο άρθρο του mama365.

8. Φτιάξτε ένα ξεχωριστό ημερολόγιο για την αντίστροφη μέτρηση

Θα σηματοδοτεί το τέλος των διακοπών και το άνοιγμα των σχολείων. Αυτοσχεδιάστε με ό,τι αντικείμενα έχετε πρόχειρα για να το κάνετε ξεχωριστό. Θα μετράτε αντίστροφα τις ημέρες... ελευθερίας που του απομένουν και την αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!