tromaktiko: «Οι απαντήσεις που έδωσα στο γιο μου για το διαζύγιο»

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

«Οι απαντήσεις που έδωσα στο γιο μου για το διαζύγιο»



Ήμουν για 16 ολόκληρα χρόνια παντρεμένη με έναν άντρα που πίστευα ότι ήταν η αγάπη της ζωής μου και η αδερφή ψυχή μου...

Γνωριστήκαμε όταν ακόμα ήμασταν έφηβοι και ήμασταν ζευγάρι για περισσότερα από 24 χρόνια, όταν πήραμε την απόφαση να χωρίσουμε. Φέραμε στον κόσμο τρία υπέροχα παιδιά και δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για την απόφασή μου να τον παντρευτώ.

Το να αποδεχτώ λοιπόν το γεγονός ότι μια τόσο σημαντική σχέση τελείωσε ήταν κάτι πολύ δύσκολο και συναισθηματικά εξαντλητικό. Ακόμη πιο δύσκολο ήταν να εξηγήσω στα παιδιά μου ότι οι γονείς τους αποφάσισαν να χωρίσουν. Όπως κάθε μητέρα άλλωστε δεν θέλω τίποτα να τα πονάει και να τα στεναχωρεί. Σε αυτή την περίπτωση όμως ένα φιλί δεν είναι αρκετό για να απαλύνει τον πόνο.

Πηγαίναμε για μήνες στον ψυχολόγο. Προσπαθούσα να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για όλους μας.

Ο χρόνος τελικά ήταν εκείνος που επούλωσε τις πληγές μας και σήμερα ζούμε τη ζωή μας. Έχουμε βέβαια σκαμπανεβάσματα όπως όλοι όμως ευτυχώς οι καλές στιγμές ξεπερνούν κατά πολύ τις κακές.

Θα σταθώ ωστόσο στις κακές. Πρόσφατα ο εννιάχρονος γιος μου με ρώτησε για τις λεπτομέρειες του διαζυγίου μου. Οι ερωτήσεις του με δυσκόλεψαν και έβγαλαν στην επιφάνεια συναισθήματα που είχα καταχωνιάσει μέσα μου. Κατάλαβα λοιπόν ότι έχω ακόμη πολύ δουλειά μέχρι να ξεπεράσω οριστικά το διαζύγιο. Είμαι όμως μια μαμά που θέλει το καλύτερο για τα παιδιά της, γι’ αυτό προσπάθησα να είμαι όσο περισσότερο γίνεται ειλικρινής με τον γιο μου, έχοντας πάντα κατά νου την ηλικία του.

Όπως και σε πολλές άλλες οικογένειες διαζευγμένων γονιών, ο πρώην σύζυγός μου κι εγώ δεν έχουμε τις καλύτερες σχέσεις. Ωστόσο, για το καλό των παιδιών μας, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που κάνουμε στην άκρη τις διαφορές μας και συζητάμε για τα παιδιά μας. Πολλές φορές μάλιστα συζητάμε και στο σπίτι με τα παιδιά για τον μπαμπά τους.

Ο πρώην μου μπορεί πλέον να μην είναι σύζυγός μου, αλλά θα είναι για πάντα ο πατέρας των παιδιών μου. Είναι σημαντικό λοιπόν τα παιδιά μου να μπορούν να έχουν μια καλή σχέση με τον πατέρα τους και να μη φέρουν τα βάρη των επιλογών μας. Εδώ είναι οι 14 ερωτήσεις που μου έκανε ο γιος μου για το διαζύγιο και οι ειλικρινείς απαντήσεις που του έδωσα.
Γιατί μεγαλώνω χωρίς μπαμπά;

Δεν μεγαλώνεις χωρίς μπαμπά. Απλά ο μπαμπάς δεν μένει στο ίδιο σπίτι μαζί μας. Δεν είναι το ίδιο.
Γιατί ο μπαμπάς έφυγε;

Ο μπαμπάς έφυγε από το σπίτι επειδή εκείνος κι εγώ δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα. Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν τίποτα να κάνουν με εσάς ή με οτιδήποτε κάνατε. Ο μπαμπάς δεν σας άφησε. Απλά μετακόμισε.
Ήθελες να φύγει ο μπαμπάς;

Όχι. Στην αρχή ήθελα να μείνει. Αλλά αυτό δεν ήταν δυνατόν. Έτσι, αποφασίσαμε ότι θα ήταν καλύτερο για όλους να μένουμε σε ξεχωριστά σπίτια.
Εύχεσαι να ήταν ο μπαμπάς εδώ;

Εύχομαι ο μπαμπάς να ήταν εδώ για εσάς. Έτσι θα μπορούσατε να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί του.
Σου λείπει ο μπαμπάς;

Έχω πολλές ευτυχισμένες αναμνήσεις με τον μπαμπά τόσο πριν όσο και μετά που γεννηθήκατε. Όταν σκέφτομαι το παρελθόν, μερικές φορές μου λείπουν αυτές οι ευτυχισμένες στιγμές.
Θα ήθελες να επιστρέψει σπίτι ο μπαμπάς;

Όχι. Ο μπαμπάς και εγώ αποφασίσαμε ότι θα είναι καλύτερα αν δεν μένει πια εδώ. Μερικές φορές οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν ζούνε χωριστά. Αυτό δεν σημαίνει ότι σας αγαπάμε λιγότερο.
Αγαπάς τον μπαμπά;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αγάπης. Νοιάζομαι για τον μπαμπά πάρα πολύ και θέλω να είναι ευτυχισμένος.
Είσαι ερωτευμένη με τον μπαμπά;

Όχι. Ήμουν κάποτε, αλλά όχι πια.
Πότε σταμάτησες να αγαπάς τον μπαμπά;

Αυτό είναι δύσκολο να το απαντήσω. Οι άνθρωποι δεν σταματούν να αγαπιούνται από την μια μέρα στην άλλη. Αυτό συμβαίνει σταδιακά, με τον καιρό και χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Αυτό που συνέβη με τον μπαμπά και την μαμά δεν έχει καμία σχέση με εσάς. Και οι δυο μας θα σας αγαπάμε ότι και να γίνει.
Αγαπούσες τον μπαμπά όταν γεννήθηκα;

Ναι, πάρα πολύ. Και ήμασταν τόσο ευτυχισμένοι όταν ήρθες στη ζωή μας!
Τι σου αρέσει στον μπαμπά;

Ο μπαμπάς είναι πολύ έξυπνος και εργάζεται σκληρά. Του αρέσει να διαβάζει πολύ, ακριβώς όπως κι εσένα. Και είναι ωραίο να μιλάς μαζί του επειδή έχει πολλά ενδιαφέροντα και γνώσεις. Έχει επίσης μεγάλη καρδιά. Όταν σκέφτομαι αυτά τα χαρακτηριστικά, μου τον θυμίζεις πολύ.
Με αγαπάει ο μπαμπάς;

Ο μπαμπάς σε αγαπάει πάρα πολύ. Είναι τόσο περήφανος που είσαι γιος του. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερο αγοράκι!
Μοιάζω με τον μπαμπά;

Ναι.Έχεις τη μικρή μύτη του μπαμπά, το στόμα και τα μάγουλά του. Και έχεις πολλές από τις εκφράσεις του.
Αν με δει να κλαίω, θα επιστρέψει σπίτι;

Όχι, δεν θα το κάνει. Λυπάμαι πολύ (Αυτή ήταν και η πιο δύσκολη από όλες τις απαντήσεις….)
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!