tromaktiko: Ποια ξενοδοχεία στην Αθήνα ετοιμάζονται να "αλλάξουν" χέρια

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ποια ξενοδοχεία στην Αθήνα ετοιμάζονται να "αλλάξουν" χέρια



Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη
Μεγάλες εξελίξεις αναμένονται σύντομα στο ξενοδοχειακό τοπίο της Αθήνας. Η τουριστική αύξηση που καταγράφει τα δύο τελευταία χρόνια η πρωτεύουσα έχει φέρει σύμφωνα με το...
ρεπορτάζ έντονες επενδυτικές "ζυμώσεις”, ενώ το άνοιγμα τριών νέων μονάδων στην περιοχή του κέντρου- του Wyndham Grand του αμερικανικού ομίλου Wyndham Hotel Group στην πλατεία Καραΐσκάκη που κάνει εγκαίνια την 1η Δεκεμβρίου, του Electra Metropolis Athens στο Σύνταγμα που άνοιξε στα μέσα του Σεπτεμβρίου και του τετράστερου ξενοδοχείου Athens Tiare στην πλατεία Ομόνοιας που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Αύγουστο- έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις στους κύκλους του ξενοδοχειακού real estate.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως είναι πολύ κοντά η συμφωνία της μεγαλύτερης ξενοδοχειακής αλυσίδας παγκοσμίως, της Marriott International για το ξενοδοχείο Metropolitan του ομίλου Χανδρή στη λεωφόρο Συγγρού. Ο όμιλος της Marriott είχε αποχωρήσει στα τέλη του 2013 από τη διαχείριση του ομώνυμου τότε ξενοδοχείου στη Λεωφόρο Συγγρού (το οποίο στη συνέχεια πέρασε στη διαχείριση της ιδιοκτήτριας ΑΣΤΥ Α.Ε. του ομίλου Παρασκευαΐδη και μετονομάστηκε σε Athens Ledra Hotel), δεν είχε εντούτοις κρύψει την πρόθεσή του να επιστρέψει στην ελληνική αγορά, όπου ο τουριστικός κλάδος εξακολουθεί να έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Στην κατεύθυνση αυτή εξάλλου πριν από ακριβώς ένα χρόνο είχε ανακοινωθεί η εμπορική συμφωνία της Marriott International με τον ελληνικό όμιλο Ledra Hotels and Villas της οικογένειας Σπανού για το Domes of Elounda στο Λασίθι και αργότερα για το Domes Noruz στα Χανιά.

Το σημείο που βρίσκεται to ξενοδοχείο Metropolitan θεωρείται κομβικό, δεδομένου πως είναι μπροστά από το Παραθαλάσσιο Ολυμπιακό πάρκο, απέναντι από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και μόνο 15 λεπτά απόσταση από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Σε ένα μήνα από τώρα θα αναζητηθεί ξανά, μετά από δύο άγονες προσπάθειες, επενδυτής για το ξενοδοχείο Athens Ledra. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα μέσα του Νοεμβρίου θα διεξαχθεί ο τρίτος κατά σειρά πλειστηριασμός για τη μονάδα τεσσάρων αστέρων επί της λεωφόρου Συγγρού, ο οποίος μάλιστα εκτιμάται πως θα εκκινήσει με πολύ χαμηλότερο τίμημα σε σχέση με αυτό των 47,8 εκατ. ευρώ στις προηγούμενες δύο διαδικασίες, και πιο συγκεκριμένα κοντά στα 35 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη εκτιμάται πως αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για την εξεύρεση ενδιαφερόμενου αγοραστή, ο οποίος θα αναλάβει και την πλήρη ανακαίνιση της μονάδας.

Το "στοίχημα” για την αναβάθμιση της περιοχής της Ομόνοιας και του Κεραμεικού την ίδια ώρα φαίνεται πως δέχεται ένας ακόμη παίχτης. Πρόκειται για το ξενοδοχείο La Mirage επί της πλατείας Ομονοίας που παραμένει κλειστό από το 2008 εξαιτίας της γενικότερης υποβάθμισης του σημείου. Το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, που είναι ο ιδιοκτήτης, αναμένεται να επανεκκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης νέου μισθωτή, ο οποίος όμως θα κληθεί να αναλάβει τα έξοδα της ριζικής ανακαίνισης της μονάδας. Το ξενοδοχείο είχε βρεθεί στο επίκεντρο και πριν δύο χρόνια, όταν η τότε ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε δώσει εντολή για τη συγκρότηση αρμόδιας επιτροπής διαπραγματεύσεων που θα αναλάβει το έργο των διαδικασιών εκμίσθωσης του κλειστού ξενοδοχείου, με ελεύθερη τιμή εκκίνησης στη διαπραγμάτευση. Το 2012 είχε συζητηθεί να μετατραπεί και σε φοιτητική εστία, δυναμικότητας 400 κλινών.

Το σίγουρο πάντως είναι, όπως σημειώνουν φορείς της ξενοδοχειακής αγοράς, πως το επόμενο διάστημα οι συζητήσεις για την επαναλειτουργία μονάδων, παρά το δύσκολο επιχειρηματικό και οικονομικό κλίμα, δεν θα λείψουν. Εξάλλου η αύξηση της ζήτησης για την Αθήνα προωθεί τις επενδυτικές κινήσεις: μόνο το Σεπτέμβριο η πρωτεύουσα εμφάνισε θετικό πρόσημο 14,3% στις αφίξεις τουριστών, ενώ συνολικά στο εννεάμηνο η αύξηση αγγίζει το 7,6%.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!