tromaktiko: ΝΕΑ Έρευνα αποκαλύπτει πόσο βλαβερά είναι τα πλαστικά μπουκάλια νερού!

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΝΕΑ Έρευνα αποκαλύπτει πόσο βλαβερά είναι τα πλαστικά μπουκάλια νερού!



Η κατανάλωση νερού είναι ζωτικής σημασίας και ειδικά μετά από έντονη άθληση, θα πιείτε νερό για να δροσιστείτε, να αναζωογονηθείτε και...
να πάρετε δυνάμεις. Γι' αυτό, άλλωστε κουβαλάτε πάντα μαζί σας στο γυμναστήριο, αλλά και στον χώρο εργασίας σας, το πλαστικό σας μπουκάλι, το οποίο επαναχρησιμοποιείτε γεμίζοντάς το νερό.

Η απορία, όμως, που δημιουργείται είναι πόσο καθαρό είναι στην πραγματικότητα ένα τέτοιο μπουκάλι και πόσο επιβλαβές μπορεί να είναι για την υγεία σας. Γι' αυτό και πραγματοποιήθηκε έρευνα από τo TreadmillReviews.net σε κάθε τύπο πλαστικού μπουκαλιού και τα αποτελέσματα που προέκυψαν έδειξαν πόσο μολυσμένα είναι και πόσα μικρόβια κατοικούν σε κάθε ένα ξεχωριστά.

Για να πραγματοποιηθεί η έρευνα δόθηκαν διαφορετικού τύπου πλαστικά μπουκάλια σε έναν αθλητή για να τα χρησιμοποιήσει για μία βδομάδα χωρίς να τα πλένει. Και από ότι φάνηκε η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της άσκησής του δεν του έκανε τόσο καλό όσο πίστευε!

Οι μετρήσεις έγιναν σε μονάδες σχηματισμού αποικιών μικροβίων ανά τετραγωνικό εκατοστό (CFU) και αποκάλυψαν την εμφάνιση τεράστιου αριθμού αόρατων για το ανθρώπινο μάτι μικροβίων.

Δείτε αναλυτικά για κάθε τύπο πλαστικού μπουκαλιού:

Πλαστικό μπουκάλι με συρόμενο καπάκι

Αυτού του τύπου το πλαστικό μπουκάλι φαίνεται να έχει μεγάλο κοινό που το προτιμά, ανάμεσα τους και η πλειοψηφία των μικρών παιδιών, λόγω της ευκολίας που παρέχει στο άνοιγμα και στο κλείσιμο, αλλά και επειδή προστατεύει από τυχόν διαρροές. Η έρευνα, όμως, αποκάλυψε ότι το προτιμούν εξίσου και τα μικρόβια, καθώς βρέθηκε να είναι το πιο βρόμικο μπουκάλι από όλα με 934 CFU. Για να καταλάβετε την αναλογία ένα κάθισμα τουαλέτας έχει 27 CFU, που σημαίνει ότι το πλαστικό σας μπουκάλι αυτού του τύπου μπορεί να είναι 35 φορές πιο βρόμικο από την τουαλέτα σας.
Πλαστικό μπουκάλι συμπίεσης

Τα μπουκάλια με συμπιεζόμενο καπάκι μετά από μετρήσεις έδειξαν να έχουν 162 CFU. Πριν βιαστείτε να τα θεωρήσετε καθαρά, θυμηθείτε ότι το δοχείο νερού του σκύλου σας έχει μόλις 47 CFU. Αν θεωρούσατε εστία μικροβίων το δοχείο νερού από το κατοικίδιό σας σκεφτείτε ότι κάθε φορά που πίνετε από το ίδιο πλαστικό μπουκάλι με τέτοιου είδους καπάκι είναι 3,5 φορές πιο βρόμικο.
Πλαστικό μπουκάλι με καλαμάκι

Αν απορείτε πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ένα μπουκάλι με καλαμάκι, η αλήθεια είναι ότι είναι η πιο ασφαλής σας επιλογή. Έχει μόνο 25 CFU εμφανίζοντας τεράστια διαφορά από τα πλαστικά μπουκάλια με συρόμενο καπάκι. Επειδή, όμως, τίποτα δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται, να θυμάστε πώς αυτή η ποσότητα μικροβίων είναι 8 φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα μικροβίων του νερού ενός βρόμικου νεροχύτη.

Το να πίνετε από πλαστικά μπουκάλια πάλι και πάλι χωρίς να τα πλύνετε και να τα αποστειρώνετε μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο, αν αναλογιστείτε ότι το 60% αυτών των μικροβίων μπορεί να σας αρρωστήσει. Σκοπός αυτής της έρευνας δεν είναι να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τα πλαστικά μπουκάλια, ούτε να αγοράζετε κάθε μέρα καινούριο, καθώς αυτό θα αποτελούσε οικολογική καταστροφή. Στόχος είναι να έχετε υπόψη τον μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης και να φροντίζετε να τα πλένετε συνεχώς. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μπουκάλια από ανοξείδωτο ατσάλι, που κρύβουν λιγότερους κινδύνους.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!