tromaktiko: Αχιλλοπούλειο: Ετοιμότητα για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Αχιλλοπούλειο: Ετοιμότητα για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις



Σε αόρατους εχθρούς που «επιτίθενται» ύπουλα, με αποτέλεσμα πολλές φορές από μία απλή επέμβαση ρουτίνας οι ασθενείς να καταλήγουν...
στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εξελίσσονται οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Το Νοσοκομείο Βόλου δεν έχει καταγράψει μέχρι σήμερα θάνατο εξαιτίας ενδονοσοκομειακής λοίμωξης, ωστόσο είναι σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει τον μείζον κίνδυνο που ακούει στο όνομα «ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις». Ο συναγερμός αφορά κυρίως στους χειμερινούς μήνες όπου παρουσιάζεται μία έξαρση συνήθως, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τρία είναι τα σούπερ ανθεκτικά μικρόβια που «απειλούν» όσους νοσηλεύονται . Συνολικά στη χώρα μας καταγράφηκαν 15.000 ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με τους κύριους υπαίτιους τα βακτηρίδια Klebsiella pneumoniae και E.coli, τα οποία έχουν επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα .

Τα αντιβιοτικά είναι το όπλο των ειδικών κατά των νοσοκομειακών λοιμώξεων, ωστόσο η κακή τους χρήση μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ», καθώς κάνει τα παθογόνα μικρόβια ανθεκτικά σε αυτά.

Η αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα Δημόσια Νοσοκομεία, οφείλονται στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

«Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ούτε εφησυχασμός», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων και Συντονιστής Διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Παν. Φανουργιάκης επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ένας συνδυασμός δράσεων προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που εκδηλώνονται άλλοτε πιο ήπια και άλλοτε πιο επιθετικά.

Στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, σύμφωνα με τον κ. Φανουργιάκη, ο συναγερμός παραμένει πάντα πορτοκαλί, όπως είπε ο γιατρός, και αυτό διότι σύμφωνα με τον ίδιο, η εκδήλωση είναι συνυφασμένη με μία σειρά από παράγοντες, αρκετοί από τους οποίους δεν μπορούν να προβλεφθούν. Για παράδειγμα, η χρήση αντιβιώσεων που είναι ένας παράγοντας που «σταθερά» προκαλεί ανθεκτικά μικρόβια και ευθύνεται πολλές φορές για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, είναι θέμα που αντιμετωπίζεται από το Νοσοκομείο, γιατρούς και νοσηλευτές που έχουν συγκεκριμένες εντολές ως προς τη χορήγησή τους.

Υπάρχουν όμως και οι αστάθμητοι παράγοντες όπως λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του ΓΝΒ, όπως για παράδειγμα, η συχνότητα των επισκέψεων σε έναν ασθενή αλλά και η βοήθεια στην οποία προστρέχουν ορισμένες φορές οι συνοδοί των δικών τους ανθρώπων, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχουν μία ίωση με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μετάδοση μικροβίων στον άλλο οργανισμό.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι κυριότεροι παράγοντες για την έξαρση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι οι μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτών και Βοηθών Θαλάμου, το γεγονός ότι δεν γίνεται επαρκής απολύμανση στη ΜΕΘ, δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι απομόνωσης ασθενών με ιογενή νοσήματα, οι ελλείψεις υγειονομικού υλικού όπως αντισηπτικό, γάντια, γάζες κ.ά.

Απίστευτες καταγγελίες: 1.000 θύματα ετησίως στα ελληνικά νοσοκομεία

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με τον Τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Επικρατείας Ν.Δ. Βασίλη Οικονόμου, επισημαίνοντας τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων από νοσοκομειακές λοιμώξεις στα ελληνικά νοσοκομεία.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, μαστίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα ελληνικά νοσοκομεία. Ένας στους δέκα νοσηλευόμενους εκδηλώνει κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του λοίμωξη, ενώ ως βασική αιτία φαίνεται να είναι η υπερβολική χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων στους ασθενείς, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει πιο ανθεκτικά τα παθογόνα μικρόβια. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου το 11% των ασθενών σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες που υποβάλλονται σε χειρουργείο, αναπτύσσουν μια λοίμωξη κατά τη διάρκεια κάποιας εγχείρησης. Το αντίστοιχο ποσοστό για το ΕΣΥ φτάνει στο 9%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 6%. Εκτός από την προσεκτική χρήση αντιβιοτικών, η εμμονή στην καθαριότητα και την υγιεινή είναι βασικοί παράγοντες για τη μείωση της εξάπλωσης των δυνητικά θανατηφόρων πολυανθεκτικών βακτηρίων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός εάν η Ελλάδα έχει ενσωματώσει τις οδηγίες του ΠΟΥ στη λειτουργία των νοσοκομείων, εάν η υγιεινή στο ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο, σήμερα, πληροί τις απαραίτητες για το χώρο προδιαγραφές και εάν, τέλος, υπάρχουν στοιχεία από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, και εάν οι έλεγχοι που γίνονται σε αυτά είναι επαρκείς έτσι ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση που επικρατεί και στα ιδιωτικά νοσοκομεία από υγειονομικής και ιατρικής πλευράς».

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!