tromaktiko: Μακελειό στο Βερολίνο: Ολα όσα ξέρουμε και όσα αγνοούμε

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Μακελειό στο Βερολίνο: Ολα όσα ξέρουμε και όσα αγνοούμε



Τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν στην επίθεση εναντίον χριστουγεννιάτικης αγοράς στην πλατεία  Breitscheidplatz του Βερολίνου, την Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου...
Οι αρχές αναζητούν ακόμη να προσδιορίσουν την ταυτότητα του δράστη της επίθεσης, την οποία η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αποκάλεσε τρομοκρατική επίθεση.

Ο μοναδικός ύποπτος, ένας πακιστανός πρόσφυγας που θεωρήθηκε ότι ήταν ο οδηγός του φονικού φορτηγού, αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της Τρίτης. Το ίδιο βράδυ η οργάνωση του λεγόμενου ισλαμικού κράτους ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Τι ακριβώς συνέβη
Γύρω στις 8 το βράδυ, την Δευτέρα, ένα φορτηγό 38 τόνων, μάρκας  Scania, όρμησε στην χριστουγεννιάτικη αγορά της Breitscheidplatz, μια τουριστική συνοικία στα δυτικά της γερμανικής πρωτεύουσας. Ο οδηγός του φορτηγού έπεσε πάνω στα άτομα που βρίσκονταν εκεί, τα οποία συνειδητά είχε βάλει στο στόχαστρο.
Η επίθεση χαρακτηρίστηκε από την γερμανίδα καγκελάριο «τρομοκρατική». Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο οδηγός είχε στόχο το πλήθος.

Ποιός ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης
Το ισλαμικό κράτος δήλωσε το βράδυ της Τρίτης, μέσω του προπαγανδιστικού του οργάνου Aamaq, ότι ο οδηγός του φορτγηού ήταν «ένας στρατιώτης του ισλαμικού κράτους».
«Εκανε την επιχείρηση του Βερολίνου ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα να μπαίνουν ως στόχος πολίτες των χωρών της διεθνούς συμμαχίας», έγραφε η ανακοίνωση των τρομοκρατών.

Ποιά είναι τα θύματα
Η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο σε 12 άτομα και τραυμάτισε άλλα 48. Μόνο έξι άτομα, Γερμανοί, έχουν ταυτοποιηθεί προς το παρόν. Οι 16 από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Μεζιέρ.

Από πού ερχόταν το φορτηγό;
Πρόκειται για ένα φορτηγό το οποίο ανήκει σε εταιρεία μεταφορών της Πολωνίας. Η εν λόγω εταιρεία δεν είχε νέα από τον οδηγό της από το απόγευμα της Δευτέρας. Η γερμανική αστυνομία πιστεύει ότι το φορτηγό εκλάπη.
Το πτώμα του Πολωνού οδηγού, ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρα, βρέθηκε μέσα στο φορτηγό, μετά το μακελειό. Το όπλο με το οποίο ο οδηγός δολοφονήθηκε δεν έχει βρεθεί.

Εγιναν συλλήψεις;
Το βράδυ της Δευτέρας, γύρω στις 21:30, οι αρχές συνέλαβαν κάποιον που θεώρησαν ότι ήταν ο οδηγός. Επρόκειτο για έναν πρόσφυγα από το Πακιστάν, 23 ετών, ο οποίος τελικά αφέθηκε ελεύθερος το ίδιο βράδυ.
«Πιθανότατα ο επικίνδυνος εγκληματίας διαφεύγει και αυτό ανησυχεί τους πολίτες», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Βερολίνου Klaus Kandt, σε συνέντευξη τύπου, το πρωί της Τρίτης.
Tη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, 4 άνδρες κάτω των 30 ετών ανακρίθηκαν από την αστυνομία, αλλά δεν τους απευθύνθηκαν κατηγορίες, μετά από καταδρομή της γερμανικής αστυνομίας στο Tempelhof, ένα παλιό αεροδρόμιο.


Πόσοι ύποπτοι υπάρχουν;
«Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για έναν ή περισσότερους δράστες», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Peter Frank, σε συνέντευξη τύπου και πρόσθεσε ότι «πρέπει να περιμένουμε ακόμη μερικές ημέρες για να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτή την έρευνα».

Ποιό είναι το συμβολικό μήνυμα αυτής της επίθεσης;
Το να κάνει την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά της Breitscheidplatz επέτρεπε στον δράστη να σκοτώσει όσο γινόταν περισσότερα άτομα, όπως έγινε στη Νίκαια της Γαλλίας. Αλλά η συγκεκριμένη πλατεία είναι ένα συμβολικό μέρος. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το πολυκατάστημα  KaDeWe, το οποίο συμβολίζει την Δύση στα μάτια των τρομοκρατών, στην καρδιά του Βερολίνου. Η επίθεση έγινε επίσης στα πόδια της Εκκλησίας της Μνήμης, η οποία σχεδόν καταστράφηκε από τους συμμάχους στον Β παγκόσμιο πόλεμο.

Τι αγνοούμε ακόμη
1. Την ταυτότητα του οδηγού
Οι έρευνες δεν έχουν επιτρέψει ως αυτή τη στιγμή να καθοριστεί η ταυτότητα του οδηγού, ούτε να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι συνδέεται με το ισλαμικό κράτος. Ο Holger Munch, ο αρχηγός της ομοσπονδιακής αστυνομίας δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας: «Πρέπει να δουλέψουμε χωρίς να μας διαφεύγει ότι ο οπλισμένος δράστης βρίσκεται σε φυγή. Είμαστε σε αυξημένη επαγρύπνηση».

2. Ο φόνος του Πολωνού συνοδηγού
Είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να καθοριστεί πώς και από ποιόν σκοτώθηκε ο Πολωνός συνοδηγός.
3. Πρόκειται για σκόπιμη επίθεση;
Παρά την ανάληψη ευθύνης από το ισλαμικό κράτος, είναι αδύνατο να βεβαιωθεί προς το παρόν ότι η άφιξη του φορτηγού στην χριστουγεννιάτικη αγορά έγινε από πρόθεση ή ήταν ατύχημα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!