tromaktiko: Η επιδημία χολέρας επιμένει στην Αϊτή

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Η επιδημία χολέρας επιμένει στην Αϊτή



Η έξαρση των κρουσμάτων...
χολέρας στην Αϊτή που καταγράφηκε μετά το πέρασμα του κυκλώνα Μάθιου από τη χώρα, στις αρχές του Οκτωβρίου, έχει περιοριστεί χάρη στην αύξηση των ομάδων που προσφέρουν ιατρικές φροντίδες, όμως η επιδημία επιμένει ελλείψει επαρκούς χρηματοδότησης των υπηρεσιών αρωγής, ανέφερε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χθες δίνοντας στη δημοσιότητα τον πιο πρόσφατο απολογισμό του.

Ο αριθμός των κρουσμάτων υπερδιπλασιάστηκε στην Αϊτή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Οι μισοί και πλέον ασθενείς καταγράφηκαν στους δύο νομούς που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου δεν υπήρχαν μέχρι τότε μεγάλες εστίες της χολέρας.

«Τον Νοέμβριο, η κατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν από τον Μάθιου βελτιώθηκε, με μια μείωση κατά 25% των ύποπτων κρουσμάτων σε σύγκριση με τον Οκτώβριο», δηλαδή «από τα 2.400 στα 1.800 ύποπτα κρούσματα», σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή.

Ο τριπλασιασμός των ομάδων που προσφέρουν άμεση βοήθεια, η μαζική έλευση βοήθειας, ειδικά πόσιμου νερού και χλωρίου, αλλά και η εκστρατεία εμβολιασμού, που έφθασε σε σχεδόν 800.000 ανθρώπους, εξηγούν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αυτή τη βελτίωση της κατάστασης.

Κατά πολλούς ανεξάρτητους ειδικούς, τον ιό της χολέρας που προκάλεσε τη συνεχιζόμενη επιδημία μετέφεραν στην Αϊτή κυανόκρανοι από το Νεπάλ, οι οποίοι έριχναν τα λύματα του στρατοπέδου τους σε ένα ποτάμι. Μέχρι τότε δεν είχε εκδηλωθεί κανένα κρούσμα της ασθένειας στη χώρα για σχεδόν εκατό χρόνια.

Από τον Οκτώβριο του 2010 η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 9.400 Αϊτινούς, ενώ έχουν μολυνθεί πάνω από 800.000 άνθρωποι.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!