tromaktiko: Ο Τσίπρας στη Μέρκελ για την παρεξήγηση με το «μποναμά» και η επαναφορά του Grexit

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Ο Τσίπρας στη Μέρκελ για την παρεξήγηση με το «μποναμά» και η επαναφορά του Grexit



Η σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο αναμένεται να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς...


Τα βασικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών είναι η προσφυγική κρίση και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά και το Κυπριακό στα συμφραζόμενα των πρόσφατων εξελίξεων τις οποίες η γερμανική πλευρά αξιολογεί πολύ θετικά, διαβλέποντας πλέον καλές πιθανότητες επίλυσής του.

Στην ατζέντα προστέθηκε αίφνης ένα ακόμη θέμα: αυτό του αφγανού δράστη του Φράιμπουργκ και της Κέρκυρας. Ο γερμανός υπ. Εσωτερικός ντε Μεζιέρ άσκησε χθες δριμεία κριτική στις ελληνικές αρχές επιρρίπτοντάς της σοβαρές παραλείψεις. Γενικότερα η κριτική της γερμανικής πλευράς δεν έχει κοπάσει τα τελευταία 24ωρα και υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η καγκελάριος θα ζητήσει να ενημερωθεί για το θέμα αυτό από τον έλληνα πρωθυπουργό.

Ωστόσο τη συνάντηση θα απασχολήσει, όπως ανακοίνωσε χθες η ίδια η Α. Μέρκελ, και η νέα ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της, την οποία πυροδότησαν οι χριστουγεννιάτικες παροχές του κ. Τσίπρα. Θα συζητηθεί αν και δεν είναι κυρίαρχο, είπε η καγκελάριος χθες η οποία είπε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μια παρεξήγηση για τις συντάξεις που πρέπει να λυθεί.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει σε θεαματικές κινήσεις εκ μέρους της καγκελαρίας, όπως εκτιμά η Deutsche Welle. Η συγκυρία δεν είναι ιδανική και αυτό για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Καταρχήν, όπως σχολιάζουν αναλυτές, εάν ο κ. Τσίπρας είχε σκοπό να διατυπώσει όντως κάποια σοβαρά αιτήματα προς την κ. Μέρκελ, θα έπρεπε να είχε φροντίσει να δημιουργήσει και το κατάλληλο πλαίσιο, το οποίο σίγουρα δεν περιλαμβάνει τη μονομερή εξαγγελία παροχών.

Κατά δεύτερον, το θέμα της πολιτικής αβεβαιότητας που ενδεχομένως να θέσει ο κ. Τσίπρας σήμερα αναμφίβολα δεν αφήνει αδιάφορη την κα. Μέρκελ. Η καγκελάριος αντιλαμβάνεται φυσικά τους πιθανούς κινδύνους και τι θα σήμαινε εάν στις τόσο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της ερχόμενης χρονιάς προστίθετο άλλη μια.

Εντούτοις, υποστηρίζουν οι ίδιοι, στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας δεν θα συναντήσει σήμερα τη γνώριμη, αλλά την «προεκλογική Μέρκελ» που πρέπει πλέον να ζυγίζει κάθε της λέξη και η οποία δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών, ίσως και μηδαμινά. Σε κάθε περίπτωση και η ίδια είπε χθες από τις Βρυξέλλες ότι δεν παρεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Το γεγονός ότι σε αυτό το ήδη πολυσύνθετο σκηνικό προστίθεται πλέον και η αναβίωση της συζήτησης περί Grexit, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και για την ίδια την Α. Μέρκελ. Διότι εάν τις προσεχείς εβδομάδες δεν δρομολογηθούν εξελίξεις στην ελληνική υπόθεση προκειμένου αυτή να βγει από το κάδρο της αντιπαράθεσης, είναι βέβαιο ότι το θέμα του Grexit θα μπει στην ατζέντα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα, κάτι που η  Μέρκελ ήθελε να αποφύγει.

Η φωνή στήριξης της ελληνικής παραμονής είναι εκείνη του ισχυρού προέδρου του Συνδέσμου των Γερμανών Βιομηχάνων Ούλριχ Γκρίλο. «Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και την ΕΕ». Τονίζει μάλιστα ότι οι Έλληνες αξίζουν το σεβασμό για τις θυσίες που έχουν κάνει και πως εάν η Γερμανία είχε προχωρήσει σε παρόμοιες μεταρρυθμίσεις, τότε θα υπήρχαν εδώ βίαιες εξεγέρσεις.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!