tromaktiko: Τσουχτερές ανατιμήσεις έως 200% σε φρούτα και λαχανικά αφήνει πίσω της η βαρυχειμωνιά

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Τσουχτερές ανατιμήσεις έως 200% σε φρούτα και λαχανικά αφήνει πίσω της η βαρυχειμωνιά



Αυξήσεις φωτιά αφήνει πίσω της η βαρυχειμωνιά, καθώς ήδη καταγράφονται ανατιμήσεις «φωτιά» σε φρούτα και λαχανικά, οι ...
οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 200% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικά για τα οπωροκηπευτικά του χειμώνα, η συγκομιδή έχει σταματήσει σε πολλές περιοχές, που επλήγησαν από τον χιονιά, µε αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειμμα στην αγορά, το οποίο ενδέχεται να γίνει πιο έντονο τις επόμενες ημέρες, στον βαθμό που δεν υποχωρήσει το κύμα κακοκαιρίας.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, από τα μέσα Οκτωβρίου 2016 οι θερμοκρασίες ήταν αισθητά πιο χαμηλές σε σχέση με το 2015, γεγονός που επιβράδυνε αρκετές καλλιέργειες, περιορίζοντας τις διαθέσιμες ποσότητες στην αγορά. Το κύμα κακοκαιρίας του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου σε αρκετές περιοχές έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές, καταστρέφοντας ολοσχερώς την παραγωγή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστια έλλειψη στην αγορά. Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους, «μετά τα μέσα Γενάρη θα ενταθεί η έλλειψη που υπάρχει ήδη στην αγορά ειδικά για κουνουπίδι, μπρόκολο, μαρούλι και σαλάτες».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Δελτίου Τιμών Χονδρικής Πώλησης του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, για την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, η επικρατούσα τιμή έφτασε εξαιρετικά υψηλά για τα λαχανικά του χειμώνα, μαρούλι, σπανάκι, κουνουπίδι, μπρόκολο, ενώ από το σύνολο 33 λαχανικών μόνο τα ξερά κρεμμύδια καταγράφουν μείωση τιμής. Συγκεκριμένα, η επικρατούσα τιμή στο μαρούλι διαμορφώθηκε σε 0,8 ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 0,25 ευρώ, δηλαδή  αύξηση 220%. Στο σπανάκι η αύξηση αγγίζει το 227%, στο 1,8 ευρώ από 0,55 ευρώ.  Αντίστοιχα η τιμή στο κουνουπίδι εμφανίζεται αυξημένη κατά 160% σε 1,3 ευρώ από 0,5 ευρώ, ενώ το μπρόκολο κλειδώνει στα 2,3 ευρώ από 0,8 ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οι μελιτζάνες έφτασαν 2,2 ευρώ από 0,9 ευρώ. Επίσης κατά 22% αυξήθηκε η τιμή στις πατάτες σε 0,55 ευρώ, ενώ τα κολοκύθια άγγιξαν τα 2 ευρώ από 0,7 ευρώ πέρυσι και τα αντίδια σκαρφάλωσαν στο 1,1 ευρώ από 0,5 ευρώ.

Όσον αφορά στα φρούτα, αυξανόμενη τάση καταγράφει η τιμή σε κυδώνια, λεμόνια, κλημεντίνες, σε μικρότερη ωστόσο κλίμακα της τάξεως των 0,2 ευρώ, ενώ σταθερή εικόνα διατηρούν μανταρίνια κοινά, ακτινίδια, μήλα, μπανάνες και ρόδια. Ήδη, πάντως, στις λαϊκές αγορές της Αθήνας καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις, με το μαρούλι να θεωρείται δυσεύρετο και την τιμή του να κυμαίνεται σε 0,70-0,80 λεπτά το κομμάτι, ενώ στο σπανάκι η τιμή του έφτασε τα 2 ευρώ/κιλό.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!