tromaktiko: Τα νέα μεγάλα έργα που θα μας απασχολήσουν το 2017

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Τα νέα μεγάλα έργα που θα μας απασχολήσουν το 2017



To 2017 είναι γεγονός και πλέον αρχίζουμε και μετράμε. Ποια μεγάλα έργα θα μπουν στη ζωή μας; Οι παραδόσεις των μεγάλων έργων της...
προηγούμενης δεκαετίας έχει ξεκινήσει από το 2016 και φέτος θα κορυφωθεί. Είναι λοιπόν ένα από τα μεγάλα στοιχήματα να δούμε ποια μεγάλα έργα πρόκειται να μας απασχολήσουν για τα επόμενα χρόνια, διατηρώντας ταυτόχρονα το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό που έχει η χώρα.

Τα μεγάλα projects έχουν ξεκινήσει να δημοπρατούνται από το 2016 και αφορούν σημαντικά νέα έργα. Είναι το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι, οι 8 εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος, το νότιο και βόρειο τμήμα του Ε65, η σιδηροδρομική εργολαβία Ψαθόπυργος-Ρίο και τα σιδ.έργα ηλεκτροκίνησης Κιάτο-Ροδοδάφνη και Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος, το έργο-σκούπα για την Αμβρακία Οδό, η νέα Γραμμή 4 του Μετρό, ο ΒΟΑΚ. Ας τα δούμε ένα-ένα:

ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Αναμένουμε την απόφαση του Υπουργείου αν δηλαδή ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με την προσφορά του μοναδικού συμμετέχοντα, δηλαδή της Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-GMR. Όλα δείχνουν πως ναι, αλλά περιμένουμε τις τελικές απόφασεις. Εφόσον προχωρήσει η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το καλοκαίρι και αμέσως θα ξεκινήσει η 5ετία κατασκευής του έργου.

ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ
Έχουν γίνει 3 εργολαβίες, αρχές Φεβρουαρίου είναι η 4η, κάπου στα τέλη Φεβρουαρίου η 5η. Μέχρι το τέλος της Άνοιξης αναμένονται και οι υπόλοιπες 3. Σταδιακά μέσα στο έτος περιμένουμε την υπογραφή των συμβάσεων και την εκκίνηση των έργων που μέχρι σήμερα έχουν απόλυτο κυρίαρχο τον Όμιλο Καλογρίτσα.

ΝΟΤΙΟ-ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ Ε65
Το μεσαίο τμήμα τελειώνει, ξεκινά όμως το Νότιο, από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα που θα προσφέρει την πολυπόθητη πρόσβαση στον ΠΑΘΕ που αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα την κίνηση. Μόλις ο Φάκελος Μεγάλου Έργου πάρει το οκ, το έργο θα ξεκινήσει, με στόχο μέχρι το 2019 να δοθεί στην κυκλοφορία. Το βόρειο τμήμα Τρίκαλα-Εγνατία αναμένει να κλειδώσει χρηματοδοτικά και ακολούθως να ξεκινήσει η κατασκευή, ωστόσο εδώ θα έχουμε δρόμο μπροστά μας.

ΣΙΔ.ΕΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΣ-ΡΙΟ
Το έργο αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Έχει κόστος 215εκ.ευρώ και ανάδοχο την Ιταλική GD Infrastrutture. Θα διαρκέσει 36 μήνες οπότε τουλάχιστον μέχρι το 2020. Ερωτηματικά δημιουργεί η άγνωστη ταυτότητα της Ιταλικής εταιρείας.

ΣΙΔ.ΕΡΓΑ ΚΙΑΤΟ-ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ-ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΣ
Πρόκειται για 2 εργολαβίες. Η πρώτη τον Απρίλιο για την ηλεκτροκίνηση του τμήματος Κιάτο-Ροδοδάφνη που ολοκληρώνει τα έργα. Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του έτους και να ολοκληρωθεί στα τέλη τυ 2019. Η δεύτερη αφορά επιδομή-ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση στο τμήμα Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος και αναμένεται το Φθινόπωρο του 2017 και διάρκεια 30 μήνες. Αν ξεκινήσει στα μέσα του 2018 θα ολοκληρωθεί το 2021.

ΕΡΓΟ-ΣΚΟΥΠΑ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ ΟΔΟΥ
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο αναμένουμε τη δημοπράτηση του έργου κόστους 165εκ.ευρώ για την αποπεράτωση του έργου για τον αυτοκινητόδρομο της Αμβρακίας Οδού μήκους 48χλμ. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος του 2017 και να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2020, αλλά με ενδιάμεσες τμηματικές προθεσμίες.

ΜΕΤΡΟ ΓΡΑΜΜΗ 4 ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ
Μέσα στο καλοκαίρι περιμένουμε τη δημοπράτηση του μεγαλύτερου έργου του Νέου ΕΣΠΑ με κόστος 1,4 δισ ευρώ. Το τμήμα Άλσος Βεϊκου-Γουδή μήκους 12,9χλμ με 14 σταθμούς αναμένεται να ξεκινήσει εργασίες κατασκευής στα μέσα του 2018 και να ολοκληρωθεί τμηματικά μέχρι το 2026. Πρόκειται για έργο που θα συγκεντρώσει όλες τις μεγάλες κατασκευαστικές δυνάμεις της χώρας.

ΒΟΑΚ
Ίσως μέσα στο 2017 να δούμε να δημοπρατείται, όμως να θυμίσουμε πως ακόμα δεν έχει καν δημοπρατηθεί η Στρατηγική Μελέτη του έργου. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 600εκ.ευρώ και αφορά το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο. Σε κάθε περίπτωση η εκκίνηση της κατασκευής αναμένεται για τα μέσα του 2018 τουλάχιστον και ολοκλήρωση στα μέσα της επόμενης δεκεατίας.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ
To έργο δημοπρατήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2016 και έχει ανάδοχο τον ΑΚΤΩΡ. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν την Άνοιξη και να ολοκληρωθούν το 2019. Πρόκειται για έργο που περιλαμβάνει σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα και μετατόπιση της παραλιακής από τη συμβολή με τη Συγγρού μέχρι το ΣΕΦ, κατά 80 μέτρα προς τη θάλασσα με ταυτόχρονη "βύθιση" του δρόμου. Τέλος περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός μεγάλου παράκτιου πάρκου που μέεσω της Εσπλανάδας θα συνδέεται με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ
Μιλάμε για 2 διαφορετικά έργα που έχουν προγραμματιστεί να δημοπρατηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Το ένα στο τμήμα είναι η ηλεκτροκίνηση του τμήματος Λάρισα-Βόλος με παράλληλη παράκαμψη της Νέας Ιωνίας και το δεύτερο η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα. Τα έργα θα ξεκινήσουν το 2018 και θα ολοκληρωθούν το 2021.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ-ΗΠΕΙΡΟΥ
Πρόκειται για δύο μονάδες που θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται μέσα στο 2017 και θα ολοκληρωθούν το 2019 και θα λύσουν το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων σε Σέρρες-Κιλκίς και το δεύτερο σε όλη την Ήπειρο.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!