tromaktiko: Στάσιμες το 2017 οι παγκόσμιες πωλήσεις συσκευών

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Στάσιμες το 2017 οι παγκόσμιες πωλήσεις συσκευών



Μηδενική ανάπτυξη στην παγκόσμια αγορά των συσκευών (PCs, tablets, ultramobiles και κινητά τηλέφωνα) αναμένεται κατά το τρέχον έτος, με ...
τις συνδυασμένες πωλήσεις του κλάδου να παραμένουν, το 2017, σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά του 2016.

Οι συνδυασμένες πωλήσεις του κλάδου των συσκευών το 2017 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε επίπεδα ελαφρά πάνω των 2,3 δις, επίδοση αντίστοιχη με αυτήν που πέτυχε η αγορά και κατά τη χρήση που μόλις ολοκληρώθηκε. Συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner, υπήρχαν σχεδόν 7 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, tablets και ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε χρήση σε όλο τον κόσμο, στα τέλη του 2016.

Η εταιρεία προβλέπει ότι οι πωλήσεις του κλάδου των συσκευών θα αρχίσουν να βελτιώνονται σταδιακά από το 2018, αν και η ανάπτυξη δεν αναμένεται να αφορά το σύνολο του κλάδου, αλλά συγκεκριμένες προϊοντικές κατηγορίες, όπως τα ultramobiles και τα κινητά τηλέφωνα. Για την ακρίβεια, η Gartner εκτιμά ότι οι πωλήσεις συσκευών το 2018 θα βρεθούν στα επίπεδα των 2,4 δις τόσο το 2018, όσο και το 2019.

“Η παγκόσμια αγορά συσκευών βρίσκεται σε στασιμότητα. Οι αποστολές των κινητών τηλεφώνων αυξάνονται μόνο στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας/Ειρηνικού, ενώ η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών μόλις άγγιξε το χειρότερο της σημείο”, αναφέρουν οι αναλυτές της Gartner.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η φθίνουσα ανάπτυξη των πωλήσεων οδηγεί σε στασιμότητα και όσον αφορά τις μέσες τιμές πώλησης, που έχουν, επίσης, αρχίσει να “λιμνάζουν”, αφενός λόγω του κορεσμού της αγοράς και αφετέρου της έλλειψης μεγάλων καινοτομιών σε επίπεδο συσκευών. “Οι καταναλωτές έχουν λιγότερους λόγους να αναβαθμίσουν παραδοσιακές συσκευές, όπως τα κινητά ή να αγοράσουν νέες. Επιδιώκουν πιο “φρέσκιες” εμπειρίες που προσφέρουν αναδυόμενες κατηγορίες, όπως οι εικονικοί προσωπικοί βοηθοί ή τα wearables”.

Πωλήσεις συσκευών παγκοσμίως, ανά τύπο συσκευής, 2016-2019 (σε εκατ. τεμ.)

Σημ: Η κατηγορία Ultramobile (Premium) περιλαμβάνει συσκευές, όπως τα προϊόντα Microsoft Windows 10 Intel x86 και Apple MacBook Air. Η κατηγορία Ultramobile (Basic & Utility Tablets) περιλαμβάνει συσκευές, όπως τα Apple iPad και iPad mini, Samsung Galaxy Tab S2, Amazon Fire HD, Lenovo Yoga Tab 3 και Acer Iconia One.

Πηγή: Gartner (Ιανουάριος 2017)

Οι υπολογιστές
Η ανάλυση της Gartner επισημαίνει ότι η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα επηρεαστεί θετικά από ένα κύκλο αντικατάστασης συσκευών, επιστρέφοντας στην ανάπτυξη το 2018. Σύμφωνα με τους ίδιους, πάντως, η ανάπτυξη δεν θα προέλθει από τις παραδοσιακές συσκευές, αλλά από αναπτυσσόμενες κατηγορίες, όπως τα ultramobiles.

Η αγορά της κινητής τηλεφωνίας, επίσης, θα επωφεληθεί από τις αντικαταστάσεις, αν και οι αναλυτές τονίζουν ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη δραστηριότητα αντικατάστασης μεταξύ ώριμων και αναδυόμενων αγορών. “Οι άνθρωποι στις αναδυόμενες αγορές εξακολουθούν να βλέπουν τα smartphones ως κύρια υπολογιστική συσκευή τους και προβαίνουν στην αντικατάστασή τους πιο τακτικά απ’ ό,τι οι καταναλωτές στις ώριμες αγορές”, σχολιάζουν σχετικά.

Οι κατασκευαστές
Σε αυτό το πλαίσιο - σύμφωνα με τους αναλυτές - οι κατασκευαστές, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν αρχίσει να εστιάζουν την προσοχή τους στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες συσκευών. Αυτό, όπως τονίζουν, ωστόσο, απαιτεί μια συνολική αναθεώρηση της στρατηγικής με μετατόπιση από μια “hardware-focused” λογική σε μια “value-added service” προσέγγιση. Σε αυτήν ακριβώς τη μετατόπιση, θα στηριχθούν και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, που θα προκύψουν στον κλάδο, με συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ κατασκευαστών και παρόχων υπηρεσιών.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!