tromaktiko: Είναι επίσημο: Ραντεβού στο Λατίφι στις 23/1 στήνουν μπλόκο

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

Είναι επίσημο: Ραντεβού στο Λατίφι στις 23/1 στήνουν μπλόκοΑνακοίνωση εξέδωσε χθες αργά το βράδυ η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας για την έναρξη των κινητοποιήσεων. Αρχή γίνεται ...
στο Λατίφι, κομβικό σημείο από το παρελθόν, όπου οι αγρότες μπορούν να κόψουν στα δύο το νομό εφόσον κλείσουν τους δρόμους. Προαναγγέλουν μπλόκο στο Λατίφι στις 23 Γενάρη και μαζί με τους κτηνοτρόφους μπαίνουν σε θέση μάχης σε μια χρονιά πολύ κρίσιμη για τα οικονομικά και ασφαλιστικά ζητήματα.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Στο πλαίσιο των αποφάσεων της μαζικής πανελλαδικής σύσκεψης που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για στήσιμο μπλόκων σε επιλεγμένα σημεία.
 Στον νομό μας η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι μέλη της καλούν τους αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν μέρος στο στήσιμο μπλόκου την Δευτέρα 23 Γενάρη στην θέση Λατίφι Αμαλιάδας.

Ο νέος γύρος των αγροτικών κινητοποιήσεων, έχει ως στόχο να αντιπαλέψει την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και όλων αυτών που στηρίζουν την πολιτική των μνημονίων, της Ε.Ε. και της ΚΑΠ, που θέλει να μας πετάξει έξω από τα χωράφια μας:

•      Με την φορολογική επιδρομή, και το διπλασιασμό του φορολογικού συντελεστή από 13% σε 26%. Οι αγρότες διεκδικούν να φορολογούνται για το πραγματικό καθαρό εισόδημά τους και να καταργηθούν τα τεκμήρια. Το αφορολόγητο όριο να είναι 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και προοδευτική φορολόγηση για το επιπλέον του αφορολόγητου ορίου αγροτικό εισόδημα, με συντελεστή φορολόγησης κλιμακούμενο έως 45% για τους μεγαλοαγρότες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτικού τομέα, να μην υπάρχει υποχρέωση διατήρησης λογιστικών βιβλίων για τους αγρότες που έχουν μέχρι 40.000 ευρώ τζίρο (από πώληση των προϊόντων και από επιδοτήσεις/ενισχύσεις).

•     Με την ασφαλιστική ληστεία, που συντελείται με τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, σταδιακά μέχρι το 2022, και τη μείωση των συντάξεων κατά 60% σε όσους συνταξιούχους αναγκάζονται να καλλιεργούν, αφού δεν μπορούν να ζήσουν με την εξευτελιστική σύνταξη του ΟΓΑ. Οι αγρότες παλεύουν για κατάργηση της αύξησης στις ασφαλιστικές εισφορές - άλλωστε το 50% και πλέον των αγροτών δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις σημερινές εισφορές. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους με ευθύνη του κράτους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να ανακληθεί το σημερινό όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες με συντάξεις αξιοπρέπειας.

•       Με την άρνηση και τις καθυστερήσεις του ΕΛΓΑ, με εντολή της κυβέρνησης, ν' αποζημιώσει δεκάδες χιλιάδες αγρότες σ' όλη τη χώρα για τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν η παραγωγή τους και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από αντίξοα καιρικά και άλλα φαινόμενα (παγετός, χαλάζι, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.), καθώς και αρρώστιες. Οι αγρότες ζητούν ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος και αλλαγή του κανονισμού, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για τις ζημιές από τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους.

•     Με τον αποκλεισμό από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, που διενεργούνται στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ της ΕΕ και με βασικό εργαλείο τον νέο νόμο της κυβέρνησης για διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη». Είναι χαρακτηριστικό ότι 76.000 δικαιούχοι δεν πήραν την προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης που δόθηκε πριν από λίγες μέρες, ενώ υπολογίζεται ότι αποκλείονται από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις πάνω από 250.000 μικροκληρούχοι και μικροκαλλιεργητές. Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί η μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές για τις επιστροφές ΦΠΑ και φόρου πετρελαίου, εξισωτικών αποζημιώσεων, καθώς και για τη συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα (βιολογικής καλλιέργειας, νιτρορύπανσης, σχεδίων βελτίωσης, κατάρτισης, ένταξης νέων αγροτών κ.ά.). Οι αγρότες αγωνίζονται για να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις που επιβάλλονται με τη νέα ΚΑΠ, να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, να συνδεθούν οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο και να τις παίρνουν όσοι δουλεύουν στο χωράφι, ή ασχολούνται με τα ζώα και παράγουν, και όχι κάποιοι που έχουν χιλιάδες στρέμματα και ζώα και έχουν μαζέψει τα δικαιώματα, να πληρωθούν όλα τα χρωστούμενα. Παλεύουν, ταυτόχρονα, για να ισχύουν ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά  προϊόντα, ώστε να μη βρίσκονται στο έλεος των εμποροβιομηχάνων που παίρνουν τη σοδειά τους «κοψοχρονιά», ή σε «ανοιχτή τιμή», με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν πόσο και πότε θα πληρωθούν.

•      Με τα «κόκκινα» δάνεια και τις απειλές που εκτοξεύονται εναντίον των αγροτών για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών, καθώς και για την αρπαγή χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς για την εξόφληση οφειλομένων τους στην τράπεζα, στην εφορία, στον ΟΓΑ, στον ΕΛΓΑ. Το αίτημα των αγροτών είναι να υπάρξει ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάριά τους στο ύψος των 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί - όπως διεκδικούν και για το αφορολόγητο - για να έχουν μερικά λεφτά στους τραπεζικούς λογαριασμούς ώστε να μπορούν ν' αγοράζουν τα αγροτικά εφόδια και να καλλιεργούν και γενικότερα «να τα φέρνουν βόλτα». Αγωνίζονται, επίσης, για να μην υπάρξει καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, για διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

•      Με την μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, που μαζί με την κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου, την αύξηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια στο 24%, την επιβολή πρόσθετου «περιβαλλοντικού» τέλους στο νερό άρδευσης, καθώς και με τα άλλα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ, ειδικός φόρος στο κρασί, στο τσίπουρο, ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα, δηλώσεις ΟΣΔΕ, αδειοδότηση αρδευτικών γεωτρήσεων, ψεκαστικών και σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.), εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής. Στις διεκδικήσεις των αγροτών περιλαμβάνονται αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% για τους μικρομεσαίους αγρότες, όπως έχουν οι βιομήχανοι, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, αλλά και στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες.

Η συμμαχία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος με το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα και το κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, της σπουδάζουσας νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε.

Πηγή
     Εδώ σχολιάζεις εσύ!