tromaktiko: Τζον Λιούις: Δημοκρατικός επί 30 χρόνια βουλευτής αρνείται να παραστεί στην ορκωμοσία Τραμπ

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Τζον Λιούις: Δημοκρατικός επί 30 χρόνια βουλευτής αρνείται να παραστεί στην ορκωμοσία Τραμπ



Μέσω της απουσίας τους από την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ Δημοκρατικοί βουλευτές εκφράζουν την...
πολιτική τους διαμαρτυρία εναντίον του. Μεταξύ αυτών μια εμβληματική μορφή του αμερικανικού κινήματος για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζον Λιούις, που ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας διότι δεν τον θεωρεί νόμιμο πρόεδρο αλλά και λόγω των εμπρηστικών δηλώσεων που έκανε ο Ρεπουμπλικάνος εναντίον των μειονοτήτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Άλλοι επτά Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα είναι παρόντες στην τελετή της 20ής Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο και πολλοί από αυτούς εξήγησαν ότι επέλεξαν αυτόν τον τρόπο για να κάνουν μια πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας εναντίον του εκλεγμένου προέδρου.

Είναι η πρώτη φορά που ο Λιούις δεν θα παραστεί σε προεδρική τελετή ορκωμοσίας αφότου εξελέγη για πρώτη φορά, πριν από 30 χρόνια, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκπροσωπώντας την Τζόρτζια.

«Δεν θεωρώ αυτόν τον εκλεγμένο πρόεδρο νόμιμο πρόεδρο», εξήγησε ο Λιούις μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, σύμφωνα με αποσπάσματα εκπομπής που θα μεταδοθεί ολόκληρη αύριο Κυριακή. «Οι Ρώσοι βοήθησαν στην εκλογή του. Και συνέβαλαν να καταστραφεί η υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον» υποστήριξε ο ίδιος.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγορούν τη Ρωσία ότι επιδίωξε να συμβάλει στην εκλογική νίκη του Τραμπ εξαπολύοντας κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του κόμματος της αντιπάλου του και διοχετεύοντας τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπεκλάπησαν στον ιστότοπο WikiLeaks.

Ο Δημοκρατικός Ραούλ Γκριχάλβα, ο οποίος εκπροσωπεί την Πολιτεία της Αριζόνας, ανακοίνωσε επίσης ότι θα μποϊκοτάρει την τελετή, καταγγέλλοντας τη μισαλλοδοξία του εκλεγμένου προέδρου. «Πρόκειται για μια ατομική πράξη ανυπακοής, ναι, εναντίον της ασέβειας η οποία επιδείχθηκε απέναντι σε εκατομμύρια Αμερικανούς από τη μελλοντική κυβέρνηση», εξήγησε ο Γκριχάλβα.

Η Μπάρμπαρα Λι, Δημοκρατική βουλευτίνα της Καλιφόρνιας, είπε επίσης ότι δεν θα πάει στην ορκωμοσία για να «τιμήσει έναν μελλοντικό πρόεδρο που έφερε τον ρατσισμό, τον σεξισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία στον Λευκό Οίκο».

Ο βουλευτής Λουίς Γκουτιέρες επίσης δεν θα βρίσκεται στο Καπιτώλιο την 20ή Ιανουαρίου: αντ” αυτού θα συμμετάσχει μαζί με τη γυναίκα του σε διαδήλωση εναντίον του Τραμπ η οποία οργανώνεται την επόμενη ημέρα στην Ουάσινγκτον.

Οι πρώην πρόεδροι Τζορτζ Ου. Μπους, Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ έχουν όλοι ανακοινώσει ότι θα παραστούν στην ορκωμοσία, όπως και η Χίλαρι Κλίντον, κατά την αμερικανική πολιτική παράδοση.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!