tromaktiko: Επενδύουν 50 δισ. ευρώ σε υποδομές οι ασφαλιστικές εταιρίες τα επόμενα χρόνια!

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Επενδύουν 50 δισ. ευρώ σε υποδομές οι ασφαλιστικές εταιρίες τα επόμενα χρόνια!



Σε έργα υποδομών στρέφουν το ενδιαφέρον τους τον τελευταίο καιρό οι ασφαλιστικές της Ευρώπης, και για το λόγο αυτό απαιτείται...
περισσότερη δράση από τους φορείς χάραξης πολιτικής ώστε να αναπτύξουν μελλοντικές δυνατότητες επενδύσεων, σύμφωνα με έρευνα της Insurance Europe.

Η έρευνα, η οποία καλύπτει 11 χώρες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπίστωσε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον συνδέεται με την ανάγκη των ασφαλιστικών για εναλλακτικές επενδύσεις, λόγω του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων, καθώς και με την ανάγκη για διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους. Αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν ήδη δεσμευθεί δημοσίως για την αύξηση των επενδύσεων τους σε υποδομές κατά περίπου € 50 δισ. μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, η έρευνα εντόπισε μια σοβαρή έλλειψη κατάλληλων προγραμμάτων στα οποία μπορούν να επενδύσουν οι ασφαλιστικές. Αν και ο όγκος των έργων υποδομής έχει βελτιωθεί σε ορισμένες αγορές, η έρευνα διαπίστωσε ότι πολλές παραμένουν αδύναμες ενώ, σε πολλές αγορές, οι βελτιώσεις δεν ήταν σημαντικές.

Η Cristina Mihai, επικεφαλής των διεθνών υποθέσεων και των επενδύσεων της Insurance Europe, σχολίασε: «Η αύξηση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα σε έργα υποδομής αποτελεί κεντρικό στόχο του Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΕ. Ως εκ τούτου, ενώ είναι θετικό το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες βελτιώσεις στα κεφάλαια που προκύπτουν από τα έργα υποδομών, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα ώστε να ενισχυθεί η προσφορά και το πλήθος των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων είναι και οι ασφαλιστικές εταιρίες".

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι:

Η στήριξη από το δημόσιο - μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) - είχε θετικό αντίκτυπο στην ικανότητα των ασφαλιστικών να επενδύουν σε ένα μικρό αριθμό έργων υποδομής, παρόλα αυτά εμπόδισε τις ιδιωτικές επενδύσεις σε αρκετά άλλα. Πολλές ευρωπαϊκές ασφαλιστικές μάλιστα, "εκτοπίστηκαν" από τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τα διαθέσιμα προγράμματα, γεγονός που δυσκολεύει τους επενδυτές να σχεδιάσουν αποτελεσματικά επενδύσεις σε υποδομές.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν μια σημαντική πρόκληση σε όλες τις αγορές, δημιουργώντας αβεβαιότητα.

Οι πιο δυναμικοί τομείς ήταν: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι μεταφορές και οι κοινωνικές υποδομές.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!