tromaktiko: Παρθενική πτήση για το τουρκικό ΑΦΝΣ ATR 72-600 TMPA

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Παρθενική πτήση για το τουρκικό ΑΦΝΣ ATR 72-600 TMPA



Την επιτυχή ολοκλήρωση της παρθενικής πτήσης του νέου αεροσκάφους...
ναυτικής συνεργασίας – ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW: Anti-Submarine Warfare) ATR 72-600 TMPA (Turkish Maritime Patrol Aircraft) στις εγκαταστάσεις της Turkish Aerospace Industries (TAI), στο Akinci, της Άγκυρας, ανακοίνωσε προ ημερών το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Η ανάπτυξη και παραγωγή του συγκεκριμένου αεροσκάφους εντάσσεται στην τρίτη φάση του προγράμματος Meltem III που αποσκοπεί στην παράδοση στη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας (TDK: Turk Deniz Kuvvetleri) έξι αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας – ανθυποβρυχιακού πολέμου για την ικανοποίηση της σχετικής επιχειρησιακής απαίτησης.

Υπενθυμίζεται, ότι η ιταλική Alenia Aermacchi έχει συνάψει συμφωνία με το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM) για την παράδοση στη TDK δύο αεροσκαφών ATR 72-600 TMUA (Turkish Maritime Utility Aircraft) και έξι αεροσκαφών ATR 72-600 TMPA. Στο πρόγραμμα καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η TAI καθόλη τη διάρκεια του επιχειρησιακού βίου των αεροσκαφών.

Το ATR 72 TMPA αποτελεί την τουρκική έκδοση του ATR-72 ASW που από την κατασκευάστρια χαρακτηρίζεται ως υψηλής αποτελεσματικότητας, μεσαίου μεγέθους αεροσκάφος ανθυποβρυχιακού πολέμου με ανταγωνιστική τιμή πρόσκτησης και λειτουργικό κόστος.

Αποτελεί δε εξειδικευμένη έκδοση του αεροσκάφους περιφερειακών μεταφορών ATR 72 που παράγεται από τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία ATR (Alenia Aermacchi / Airbus). Το ATR-72 TMPA είναι εξοπλισμένο με το κατασκευής Thales σύστημα αποστολής AMASCOS (Airborne Maritime Situation & Control System), σύστημα αυτόματης αναγνώρισης [θαλάσσιας κυκλοφορίας] (AIS: Automatic Identification System), ζεύξη δεδομένων Link 16 και όπλα όπως οι τορπίλες Mk.54 και Mk. 46.

Στο πλαίσιο του προγράμματος η Alenia Aermacchi έχει την ευθύνη της σχεδίασης και της ανάπτυξης της μετατροπής της πλατφόρμας καθώς και της εγκατάστασης του συστήματος αποστολής και της ολοκλήρωσης συστημάτων.

Η Thales έχει αναλάβει τα καθήκοντα του επικεφαλής των ηλεκτρονικών συστημάτων ναυτιλίας, ενώ η TAI εκτελεί τη μετατροπή της πλατφόρμας σε ATR 72-600 TMPA. Το πρώτο ATR 72-600 προσγειώθηκε στις εγκαταστάσεις της TAI στο Akinci τον Απρίλιο του 2013 οπότε και άρχισαν οι εργασίες μετατροπής του.

Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό το πρώτο ATR 72-600 TMPA πρόκειται να παραδοθεί στον χρήστη τον Φεβρουάριο του 2017, η δε πιστοποίηση του θα γίνει στην Ιταλία με ευθύνη της Alenia Aermacchi. Τα υπόλοιπα πέντε αεροσκάφη πρόκειται να παραδοθούν το 2018.

Οι τυπικές αποστολές που θα αναλαμβάνει το ATR 72-600 TMPA είναι ανθυποβρυχιακός πόλεμος, ναυτική επιτήρηση, επιτήρηση δραστηριοτήτων (αλιεία, εξορυκτικές δραστηριότητες, κ.λπ.) στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), έρευνα και διάσωση, έλεγχο λαθραίας διακίνησης ναρκωτικών και αγαθών, αντιμετώπιση πειρατείας και περιβαλλοντικής επιτήρησης.

Ο τυπικός εξοπλισμός περιλαμβάνει ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες, ραντάρ έρευνας, σύστημα ηλεκτρονικών μέτρων υποστήριξης (ESM: Electronic Support Measures), αισθητήρα εντοπισμού μαγνητικών ανωμαλιών (MAD: Magnetic Anomaly Detector), σύστημα επικοινωνιών συμπεριλαμβανομένης και ζεύξης δεδομένων, ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας (δέκτη προειδοποίησης ραντάρ – RWR, δέκτη προειδοποίησης λέιζερ – LWR, εκτοξευτές αναλώσιμων [θερμοβολίδες – αερόφυλλα]), σύστημα άφεσης ηχοσημαντήρων και ανθυποβρυχιακές τορπίλες σε δύο σημεία ανάρτησης στα πλευρά της ατράκτου.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!