tromaktiko: Κύπρος: Προσέλαβαν διευθυντή χωρίς προκήρυξη στο Ίδρυμα Πολιτισμού

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Κύπρος: Προσέλαβαν διευθυντή χωρίς προκήρυξη στο Ίδρυμα Πολιτισμού



Την εξέταση του ενδεχόμενου κατάχρησης εξουσίας στη διαδικασία πρόσληψης διευθυντή στο Ίδρυμα Πολιτισμού, με αποφάσεις του οποίου διατέθηκαν αρκετά εκατομμύρια για την...
κατασκευή Μεγάρου Πολιτισμού και το οποίο ουδέποτε κατασκευάστηκε, ζητά ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ο Γενικός Ελεγκτής επικαλείται προς τούτο τα συμπεράσματα έρευνας την οποία διεξήγαγε ο βοηθός Γενικού Λογιστή, την οποία υπέβαλε και στον Γενικό Εισαγγελέα. Στην εν λόγω έκθεση, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Η απόφαση για την πλήρωση της θέσης του διευθυντή/γενικού διευθυντή χωρίς να προηγηθεί δημοσίευση της θέσης και η απόφαση για παραχώρηση φιλοδωρήματος με τη λήξη της θητείας του ίδιου, ενώ ήταν ήδη μέλος του Ταμείου Προνοίας, ενδεχομένως να συνιστά κατάχρηση εξουσίας/διασπάθιση δημόσιου χρήματος».

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει πως στις 5.12.2013, το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να εγκρίνει την προσωρινή αναστολή της υλοποίησης του έργου της κατασκευής και λειτουργίας του Μεγάρου Πολιτισμού, ενώ το Ίδρυμα να συνεχίσει να υφίσταται ως νομικό πρόσωπο το οποίο θα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο. Αποφάσισε επίσης αφενός όπως το προσωπικό του Ιδρύματος αποσπαστεί στο Υπουργείο Οικονομικών για να τοποθετηθεί σε διάφορα κυβερνητικά Τμήματα που είχαν ανάγκη και, αφετέρου, το συμβόλαιο του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος να τερματιστεί.

Όπως προέκυψε από έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή στο Ίδρυμα Πολιτισμού, κάποιες από τις προσλήψεις, προαγωγές, αναβαθμίσεις θέσεων, ετήσιες αυξήσεις, μισθοδοτικές τοποθετήσεις και επιδόματα έγιναν/δόθηκαν αδικαιολόγητα, ατεκμηρίωτα και χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και χωρίς σχετική πρόνοια στους οικείους προϋπολογισμούς. Ωστόσο, λόγω της αναστολής των εργασιών του, το προσωπικό του Ιδρύματος ουσιαστικά απασχολείται στη Δημόσια Υπηρεσία σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 5.12.2013, και συνεχίζει να αμείβεται με βάση τη μισθοδοτική τοποθέτηση που είχε στο Ίδρυμα. Επιπρόσθετα, λαμβάνει τα ίδια επιδόματα που λάμβανε στη συγκεκριμένη θέση που κατείχε (παράτυπα ή μη) προηγουμένως.

Ενόψει των πιο πάνω, ο Γενικός Ελεγκτής ζήτησε να διεξαχθεί αμέσως μελέτη για την ορθολογιστική μισθοδοσία όλου του προσωπικού του Ιδρύματος που απασχολείται στη Δημόσια Υπηρεσία, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα νέα τους καθήκοντα και να αξιολογεί κατά πόσο τα επιδόματα που λαμβάνουν δικαιολογείται να συνεχίσουν να παραχωρούνται.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!