tromaktiko: Άγνωστες ιστορίες πίσω από έξι θρυλικά τραγούδια του Τζορτζ Μάικλ

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Άγνωστες ιστορίες πίσω από έξι θρυλικά τραγούδια του Τζορτζ Μάικλ



Αυτά ήταν τα τελευταία Χριστούγεννα για τον Τζόρτζ Μάικλ...
Ο διάσημος τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Οξφορντσάιρ, σε ηλικία 53 ετών. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές και δημιουργούς της Βρετανίας ενώ κέρδισε πολυάριθμα μουσικά βραβεία κατά τη διάρκεια της 30ετούς καριέρας του.

Το «Last Christmas» θα μείνει σίγουρα  στην ιστορία, κυρίως επειδή εκείνος, που αγαπούσε λάτρευε τις γιορτές κατά τραγική ειρωνεία έφυγε ανήμερα των Χριστουγέννων.

Υπάρχουν όμως μερικές ακόμα επιτυχίες του που εκτόξευσαν τη μεγάλη του καριέρα. Όλες κρύβουν μία ιδιαίτερη προσωπική ιστορία…

Careless Whisper (1984)

Ποιος δεν το έχει χορέψει σε κάποιο πάρτι, σφτιχταγκαλιασμένος με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη του;

Το Careless Whisper υπήρξε η πρώτη σόλο επιτυχία του Τζορτζ Μάικλ, που κυκλοφόρησε το 1984 και τον καθιέρωσε στο μουσικό στερέωμα. Την ίδια περίοδο δύο ακόμα τραγούδια του με τους Wham χτυπούσαν την κορυφή των charts.

Ακόμα και σήμερα πάντως το συγκεκριμένο τραγούδι έχει μία αντοχή στο χρόνο.

Ο Τζορτζ Μάικλ έγραψε τι συγκεκριμένο τραγούδι στα 17 του, για μια κοπέλα, μέσα στο λεωφορείο που έπαιρνε κάθε μέρα για να πάει στη δουλειά του. Εκείνη την εποχή εργαζόταν ως Dj στο Bel Air, στο Hertfordshire.

Το τραγούδι εξιστορεί τη ρομαντική ιστορία μιας σχέσης αλλά και τον χωρισμό έπειτα από τη γνωριμία με μια άλλη κοπέλα.

«Θυμάμαι να έχω στο μυαλό μου τη μελωδία και να πηγαίνω να κάθομαι στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να γράφω στίχους πάνω στη μουσική» έχει πει για το πώς προέκυψε αυτό το τραγούδι.

Ο Τζορτζ Μάικλ απολύθηκε από το εστιατόριο επειδή καθυστερούσε και έπαιζε κομμάτια που δεν άρεσαν στον ιδιοκτήτη. Ωστόσο, πριν φύγει έπαιξε την τελευταία βραδιά το ντέμο του Careless Whisper και θυμόταν που ξαφνικά όλοι σηκώθηκαν να χορέψουν. «Άκουγαν πρώτη φορά το κομμάτι και  η πίστα γέμισε με ζευγάρια που  χόρευαν. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι».

Α Different Corner (1986)

Μπορεί το Careless Whisper να είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του θρυλικού τραγουδιστή, αλλά δύο χρόνια αργότερα ήρθε ένα κομμάτι ακόμα πιο αληθινό, το «A Different Corner».

Γράφτηκε για ένα πρόσωπο που δεν ανταποκρίθηκε στα συναισθήματα του τραγουδιστή ενώ το βίντεο κλιπ έχει γυριστεί σε ένα λευκό δωμάτιο με τον τραγουδιστή ντυμένο εξίσου στα λευκά.

Μάλιστα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι το Careless Whisper πότε δεν τον συγκίνησε όσο αυτό το κομμάτι.

Τη στιγμή που κυκλοφόρησε το τραγούδι ο Τζορτζ Μάικλ είχε ήδη αποκτήσει δόξα και χρήμα. Ο ίδιος θυμάται: «Είχα όλα όσα ήθελα, ήταν η πρώτη φορά που ερωτεύτηκα και όμως η φήμη και τα χρήματα φαίνεται πως στάθηκαν εμπόδιο». «Αυτός ο δίσκος είναι αφιερωμένος σε μία ανάμνηση» έγραφε μία σημείωση στο δίσκο.

Ο Τζορτζ Μάικλ είχε εξομολογηθεί κάποτε πως ήταν η πρώτη φορά που μια προσωπική του εμπειρία αποτυπώθηκε σε τραγούδι. «Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιούσα την προσωπική μου εμπειρία και τα συναισθήματά μου για ένα τραγούδι. Ήταν 100% θεραπευτικό και κατάφερα να ξορκίσω αυτό το κομμάτι της ζωής μου. Το Careless Whisper δεν με άγγιξε ποτέ στον βαθμό αυτό».

I Want Your S.. (1987)

Το πρώτο single από το πρώτο σόλο άλμπουμ του καλλιτέχνη με τίτλο «Faith»,  πυροδότησε διαμάχες με το που κυκλοφόρησε. Από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του μπήκε στη μαύρη λίστα του ραδιοφώνου του BBC που το έπαιζε μόνο τις νυχτερινές ώρες ενώ το βίντεο κλιπ λογοκρίθηκε από το MTV καθώς περιείχε προκλητικές σκηνές με την τότε κοπέλα του και μούσα του Kathy Jeung. Σχολιάζοντας τις αρνητικές κριτικές ο Τζορτζ Μάικλ είχε δηλώσει τότε «μου έβαλαν την ταμπέλα του αντίχριστου για λίγες εβδομάδες».

Ωστόσο ο ίδιος είχε διευκρινίσει ότι το τραγούδι είχε σαν στόχο να περάσει ένα μήνυμα στη μάχη κατά του AIDS που ήταν τότε σε έξαρση.

Εκείνη την περίοδο ο φόβος για το Αids βρισκόταν στο αποκορύφωμά του και ο ερμηνευτής αναγκάστηκε να  εξηγήσει ότι με αυτό το κομμάτι δεν ωθούσε τους νέους στην ασυδοσία, όπως τον κατηγόρησαν, αλλά ήθελε να διαμαρτυρηθεί για την άποψη που επικρατούσε ότι το σεξ ήταν κάτι που ο κόσμος και κυρίως οι νέοι έπρεπε να φοβούνται. Όλη αυτή η ατμόσφαιρα μόνο καλό έκανε τελικά στην πορεία του άλμπουμ, αφού μόνο στις ΗΠΑ έφτασε τα 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

Praying For Time (1990)

Είναι η εποχή που ο Τζορτζ Μάικλ έχει αποφασίσει να αποτραβηχτεί λίγο από τα φώτα της δημοσιότητας φοβούμενος ότι αυτή η υπερέκθεση θα του κάνει κακό.

Αποφάσισε  μάλιστα να μην εμφανιστεί ο ίδιος στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού, Praying For Time. Το συγκεκριμένο τραγούδι αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου και την πάλη του ενάντια στην ηθική του χρήματος και της θρησκείας. Δεν είδαν όλοι με συμπάθεια την επιλογή του να μην παίξει στο βίντεο κλιπ και κυρίως η δισκογραφική του εταιρία Sony, με την οποία τρία χρόνια αργότερα οδηγήθηκε στα δικαστήρια.

Ο Τζορτζ Μάικλ απουσίαζε και από το επόμενο βίντεο του κομματιού Freedom 90 επιστρατεύοντας στη θέση του πέντε διάσημα μοντέλα της εποχής μεταξύ των οποίων και η Λίντα Εβανγκελίστα.

Jesus To A Child  (1996)

Το εναρκτήριο κομμάτι του τρίτου του άλμπουμ,  με τίτλο «Older»,  ήταν ενδεχομένως μια από τις πιο προσωπικές του δημιουργίες.

Αν και δεν ήταν ευρέως γνωστό εκείνη την εποχή, τρία χρόνια νωρίτερα είχε χάσει τον σύντροφό του, Anselmo Feleppa, που είχε νοσήσει από AIDS και πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Αυτός «πρωταγωνιστούσε» και στο τραγούδι.


Ενώ ο τραγουδιστής απέφευγε να μιλάει ανοιχτά για αυτή του την απώλεια, ο σκανδαλοθηρικός τύπος έκανε συχνά αναφορές στις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Ο ίδιος τότε όχι μόνο δεν κρύφτηκε αλλά είπε με θάρρος ότι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα είναι να αποδεχθεί ο σύγχρονος άνθρωπος πως η σεξουαλικότητα είναι στην ουσία μια πάρα πολύ θολή περιοχή.

Το κομμάτι σκαρφάλωσε στη λίστα των βρετανικών τσαρτς και αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη κατάθεση ψυχής του καλλιτέχνη.

«Νομίζω ότι ήταν η πρώτη φορά που αγάπησα πραγματικά κάποιον αφήνοντας στην άκρη τους εγωισμούς», είχε δηλώσει ο τραγουδιστής.

Outside  (1998)

Το 1998 ο Τζορτζ Μάικλ συνελήφθη σε δημόσιες τουαλέτες του Λος Άντζελες για άσεμνη συμπεριφορά και αναγκάστηκε να μιλήσει για την σεξουαλική του ταυτότητα.

Αποφάσισε να βγει δημόσια και να αντιμετωπίσει τα ταμπλόιντ με σθένος και χιούμορ, δηλώνοντας στο CNN ότι είχε την πρώτη του ομοφυλοφιλική σχέση στην ηλικία των 27 ετών συμπληρώνοντας: τα τραγούδια που έγραψα όταν ήμουν με γυναίκες μιλούσαν αληθινά για τις γυναίκες, όπως ακριβώς κι εκείνα που έγραψα για άντρες».


Δεν περιορίστηκε όμως μόνο στις συνεντεύξεις. Έτσι γεννήθηκε το «Outside». Ο ίδιος εμφανιζόταν στο βίντεο κλιπ - παρωδία ντυμένος ως αστυνομικός να χορεύει σε τοποθεσία σαν αυτή που είχε συλληφθεί. Ήταν ουσιαστικά η απάντησή του στη σύλληψή του στη δημόσια τουαλέτα.

Το τραγούδι έφτασε στο νούμερο 2 των βρετανικών charts και απέδειξε πώς ένα γεγονός που απείλησε την καριέρα του μετατράπηκε σε μια πράξη προσωπικής εξιλέωσης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!