tromaktiko: Ποιες δαπάνες θα εξαιρούνται από τη δημιουργία αφορολόγητου μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Ποιες δαπάνες θα εξαιρούνται από τη δημιουργία αφορολόγητου μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών



Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα προσδιορίζει τις εξαιρούμενες ...
δαπάνες, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για τις δαπάνες που θα υπολογίζονται στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αποδείξεων μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Μεταξύ των εξαιρουμένων δαπανών περιλαμβάνονται ενδεικτικά ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης. Η εξαίρεση των συγκεκριμένων δαπανών, όπως αναφέρουν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, κινείται στην λογική της εξαίρεσης δαπανών με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής αλλά και στις τεχνικές δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων πληρωμών.

Όπως επισημαίνουν, στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογουμένων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, «και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό αποδείξεων και χάσουν μέρους του αφορολόγητου».

«Γι’ αυτό το λόγο έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός σχετικά χαμηλού ποσοστού αποδείξεων και σχετικά περιορισμένων κατηγοριών εξαιρουμένων δαπανών ώστε να μην δυσκολεύονται οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν το όριό τους αλλά και να μην ακυρώνονται τα οφέλη του μέτρου» σημειώνεται σχετικά.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι βασικές κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους αλλά απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις σύμφωνα με την προβλεπόμενη κλίμακα, προκειμένου να έχουν μείωση φόρου.

«Προς περαιτέρω κάλυψη ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, θα συμπεριληφθούν και επιπλέον κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίες θα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής των δαπανών τους (ηλεκτρονικά ή μετρητά), ώστε να τύχουν της μείωσης φόρου» συμπληρώνεται σχετικά.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!