tromaktiko: «Παίρνει μπρος» το βρετανικό πυρηνικό εργοστάσιο - φάντασμα

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

«Παίρνει μπρος» το βρετανικό πυρηνικό εργοστάσιο - φάντασμα



Συμβόλαιο ύψους τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ κέρδισε η γαλλική εταιρεία κατασκευών Bouygues για τη...
δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στη Βρετανία και συγκεκριμένα του αμφιλεγόμενου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Hinkley Point: ενός project η αξία του οποίου ανέρχεται σε 18 δισ. στερλίνες και που προορίζεται να παράγει το 7% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιατί όμως χαρακτηρίζεται ως «αμφιλεγόμενο»; Ο σημαντικότερος λόγος έχει να κάνει με την τεχνολογία. Ο αντιδραστήρας που σχεδιαζόταν για το Hinkley ήταν σχετικά καινούργιος και συνεπώς δεν έχει δοκιμαστεί. Επίσης είχαν καταγραφεί σοβαρά τεχνικά προβλήματα στην κατασκευή άλλων παρόμοιων αντιδραστήρων σε Φινλανδία και Νότια Γαλλία, με τον πρώτο να ξεφεύγει τελείως από τον αρχικό προϋπολογισμό, αλλά και από τα χρονοδιαγράμματα. Πρόβλημα πολύ σημαντικό αφού η Βρετανία θέλει το Hinkley έτοιμο για λειτουργία μέχρι το 2025.

Άλλο ένα αρνητικό στοιχείο για τους Βρετανούς αποτελεί η συμμετοχή στην επένδυση των 18 δισ. στερλινών του κινεζικού ομίλου CGN που είχε αναλάβει να καλύψει το 1/3 του συνολικού ποσού. Οι Βρετανοί όμως δεν θέλουν αυτή την έμμεση ανάμειξη των Κινέζων σε στρατιωτικά θέματα και ζητήματα εθνικής ασφαλείας και θεωρούν ότι δεν είναι ιδιαίτερα σοφό να δώσουν στο Πεκίνο την ευκαιρία να ασκεί έλεγχο σε τόσο σημαντικές υποδομές ενέργειας.

Τώρα η γαλλική Bouygues αναλαμβάνει να συνεργαστεί με τη βρετανική εταιρεία Laing O'Rourke για την κατασκευή των κτηρίων που θα στεγάσουν δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Το συμβόλαιο ανήκει στην κρατική γαλλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Electricite de France η οποία έλαβε το πράσινο φως για την κατασκευή του Hinkley Point, τον περασμένο Σεπτέμβρη. Αυτό αναμένεται να είναι το πιο ακριβό πυρηνικό εργοστάσιο που θα έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Μετά τη γνωστοποίηση της ανάληψης του έργου από τη Bouygues, ο τίτλος της γαλλικής εταιρείας σημείωσε άνοδο 0,7% στα 34.10 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο εποπτικός μηχανισμός της Γαλλίας για την ατομική ασφάλεια είχε μπλοκάρει την κατασκευή του εργοστασίου το 2008 λόγω προβλημάτων με την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνταν. Η Bouygues πρωτάρχισε τις εργασίες στο Hinkley τον Σεπτέμβρη του 2006 και τώρα ο αντιδραστήρας σχεδιάζεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το δ' τρίμηνο του 2018, ή έξι χρόνια πίσω από το αρχικό χρονοδιάγραμμα και με κόστος που έχει τριπλασιαστεί των αρχικών υπολογισμών στα 10,5 δισ. ευρώ.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!