tromaktiko: Έχεις νεύρα πριν την περίοδο; Μάλλον φταίνε τα γονίδιά σου!

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Έχεις νεύρα πριν την περίοδο; Μάλλον φταίνε τα γονίδιά σου!



Η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα από το...
προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, με κυριότερα την κατάθλιψη, την ευερεθιστότητα και το άγχος, πριν την εμμηνορρυσία.

Η δραστηριότητα συγκεκριμένων γονιδίων ενδεχομένως να σχετίζεται με την προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή, η οποία επηρεάζει το 2-5% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry.

Επιστημονική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ Πήτερ Σμιντ, μελέτησε πως η γονιδιακή έκφραση ελέγχεται από τα λευκά αιμοσφαίρια και ανακάλυψε ότι ένα σύμπλεγμα γονιδίων δρα διαφορετικά στις γυναίκες με προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή, συγκριτικά με γυναίκες χωρίς το εν λόγω σύνδρομο.

Να σημειωθεί ότι, οι ερευνητές γνώριζαν ήδη ότι οι πάσχουσες από το σύνδρομο είχαν ιδιαίτερη ευαισθησία στις ορμονικές αλλαγές, αν και τα επίπεδα των ορμονών τους είναι φυσιολογικά.
«Για πρώτη φορά όμως έχουμε αποδείξεις σε κυτταρικό επίπεδο για τη μη φυσιολογική σηματοδότηση στα κύτταρα των γυναικών με προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή και μια πιθανή αιτία για τη μη φυσιολογική συμπεριφορική ευαισθησία τους στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Δηλαδή, η μελέτη έρχεται να ενισχύσει τη θεωρία ότι η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή είναι μια διαταραχή της κυτταρικής ανταπόκρισης στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη», εξηγεί ο Δρ Σμιντ.

Ο Δρ Ντέιβιντ Γκολντμαν που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα συμπληρώνει ότι «η έρευνα εδραιώνει την άποψη ότι οι γυναίκες με προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή έχουν διακριτή διαφορά ως προς την μοριακή ‘κατασκευή’ τους και δεν πρόκειται απλώς για συναισθηματικές συμπεριφορές που μπορούν να ελέγξουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!