tromaktiko: Διπλός ο «πέλεκυς» σε μισθωτούς με μπλοκάκι

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Διπλός ο «πέλεκυς» σε μισθωτούς με μπλοκάκι



Από την Ρούλα Σαλούρου
Μια δυσάρεστη έκπληξη περιλαμβάνει η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος για τα “μπλοκάκια” καθώς σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο θα ...
αφορά μόνον τους ελεύθερους επαγγελματίες με έως δύο εργοδότες.

Στον αντίποδα, δεν θα αφορά όσους εργαζόμενους έχουν παράλληλη απασχόληση – είναι δηλαδή μισθωτοί αλλά κόβουν ταυτόχρονα αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Αυτοί θα πληρώνουν για το μπλοκάκι τουλάχιστον 26,95% (για σύνταξη και υγεία) σαν ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξάρτητα από πόσους εργοδότες έχουν.

Η ευνοική διάταξη του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου, που προβλέπει πως τα «μπλοκάκια» θα ασφαλίζονται ως μισθωτοί και άρα θα μοιράζονται το βάρος των εισφορών με τον εργοδότη τους, ισχύει μόνο για τους ασφαλισμένους που είναι ελευθεροεπαγγελματίες – προέρχονται δηλαδή από ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ – και εργάζονται με μπλοκάκι σε 1-2 εργοδότες.

Οι επιβαρύνσεις για τουλάχιστον 100.000 ασφαλισμένους μετά από το 1992, με παράλληλη απασχόληση θα είναι τεράστιες, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν διπλές εισφορές. Θα είναι επίσης, σημαντικά δυσανάλογες σε σχέση με τις μελλοντικές συντάξεις.

Αναλυτικά, ο κ. Πετρόπουλος μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι οι μισθωτοί που έχουν δεύτερη απασχόληση με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) θα καλύπτουν μόνοι τους, ως ελεύθεροι επαγγελματίες τις εισφορές για το εισόδημα από “μπλοκάκι”. Στον αντίποδα, οι δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες με έναν ή δύο εργοδότες, βάσει του νόμου θα μοιράζονται την εισφορά 20% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία με τους εργοδότες του, χωρίς όμως ακόμη να γνωρίζουν ουσιαστικές λεπτομέρειες για το θέμα, καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος.

Οι ανατροπές για τους “νέους ασφαλισμένους” με παράλληλη απασχόληση είναι μεγάλες καθώς καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές. Η ειδική πρόνοια του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, ισχύει μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασοχλούμενους (δηλαδή τους ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) που αμείβονται με δελτίο παροχής και απασχολούνται σε έως και δύο εργοδότες. Για αυτούς, η εισφορά για κύρια ασφάλιση ορίζεται σε 6,67% ενώ το 13,33% θα το πληρώνει ο εργοδότης. Μάλιστα, χθες, ο κ. Πετρόπουλος ξεκαθάρισε ότι η ειδική πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται οι επαγγελματίες με έως δύο εργοδότες, προκειμένου να γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι θα καθυστερήσει τουλάχιστον έως το τέλος του 2017.

Στο μεσοδιάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλεφθεί στην υπό έκδοση εγκύκλιο, μια διαδικασία δήλωσης των συγκεκριμένων ασφαλισμένων, από τους εργοδότες τους, μέσω ενός τύπου Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που ισχύει για τους μισθωτούς. Καθώς βέβαια το μεγαλύτερο διακύβευμα σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι το εάν θα δεχθεί ο εργοδότης να αναλάβει το κόστος ή θα το μετακυλίσει στον εργαζόμενο με αντίστοιχη μείωση αποδοχών, στην εγκύκλιο θα προβλέπεται και η δυνατότητα του εργαζόμενου μονομερώς, να αναγγέλλει ο ίδιος στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) το γεγονός ότι απασχολείται σε ένα ή το πολύ δύο εργοδότες και αμείβεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, προκειμένου να γίνεται από το ταμείο η αναζήτηση της εισφοράς. Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο και γραφειοκρατικό σύστημα το οποίο αναμένεται να καταρρεύσει στην πράξη.

Μια ακόμη ένδειξη της σύγχυσης και της που επικρατεί και αναμένεται να επιδεινωθεί, είναι το γεγονός ότι στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών με έως δύο εργοδότες, ο υπολογισμός των εισφορών θα γίνεται επί του πραγματικού μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό θα δηλωθεί από τον εργοδότη στη νέου τύπου ΑΠΔ, ενώ στους παράλληλα απασχολούμενους, οι εισφορές για την μεν μισθωτή απασχόληση θα υπολογίζονται επί του πραγματικού μηνιαίου μισθού, για την δε απασχόληση με ΔΠΥ θα υπολογιστούν με βάση το εισόδημα του 2015.

Ο κ. Πετρόπουλος ξεκαθάρισε ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες με έως δύο εργοδότες, το κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα είναι τα 586 ευρώ το μήνα, επί των οποίων θα υπολογίζεται η εισφορά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν το άθροισμα των δύο αμοιβών είναι κατώτερο, θα ισχύσει το συγκεκριμένο πλαφόν. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση παράλληλης απασχόλησης (πχ μισθωτή και ελεύθερο επάγγελμα αμειβόμενο με ΔΠΥ) το κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα των 586 ισχύει για το άθροισμα των εσόδων από τις δύο δουλειές.

Με δεδομένο μάλιστα ότι τα 586 ευρώ αφορούν τον νόμιμα θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό για πλήρη απασχόληση, στην περίπτωση που ο παράλληλα απασχολούμενος δεν έχει έσοδα από το μπλοκάκι του, θα πληρώνει εισφορές μόνο για τη μισθωτή απασχόληση. Μόνη εξαίρεση από το κατώτατο ασφαλιστέο όριο των 586 ευρώ προβλέπεται για τις περιπτώσεις μερικής απασχόλησης, καθώς ο μισθωτός θα καταβάλλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στο πραγματικό του εισόδημα.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!