tromaktiko: Κουμουτσάκος: Κακή συγκυρία η Τουρκία να επαναφέρει τις δήθεν γκρίζες ζώνες

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Κουμουτσάκος: Κακή συγκυρία η Τουρκία να επαναφέρει τις δήθεν γκρίζες ζώνες«Είναι πολύ κακή...
η στιγμή, είναι πολύ κακή η συγκυρία, η Τουρκία να κινείται με αυτούς τους τόνους επαναφέροντας την απαράδεκτη λογική των δήθεν γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πρέπει και η ελληνική κυβέρνηση να είναι πάρα πολύ προσεκτική, απαιτείται ένας ελάχιστος και ουσιαστικός συντονισμός μεταξύ υπουργείων, για να υπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» επισήμανε ο κ.Κουμουτσάκος.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, τόνισε ότι η όποια λύση «θα πρέπει να λειτουργεί και να αντέχει σε βάθος χρόνου και να αποφύγουμε οποιαδήποτε ρύθμιση μπορεί να οδηγήσει σε εμπλοκές της νέας κατάστασης που θα προκύψει».

«Τελικός κριτής θα είναι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι από την άλλη πλευρά. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει και την εποικοδομητική στάση, που από την πρώτη στιγμή είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την εν εξελίξει διαδικασία», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει θετική δυναμική, όμως υπάρχουν και μεγάλα αγκάθια σε πολύ σοβαρά ζητήματα που εκκρεμούν, όπως το εδαφικό, ο τρόπος διακυβέρνησης, τα ζητήματα ασφαλείας, εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».

«Η διαδικασία αυτή δε θα έπρεπε να οδηγηθεί σε ένα δραματικό αδιέξοδο και να μπει ταφόπλακα στην προσπάθεια, αλλά να θεωρηθεί ως ένα αποφασιστικό βήμα στην πορεία προς την επίτευξη λύσης, να είναι αυτό που λέμε στη διπλωματία ανοιχτή τέλους (open ended). Φαίνεται τελικά ότι αυτό θα γίνει» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Υπογράμμισε δε ότι «η Τουρκία οφείλει να καταλάβει, πως για να υπάρξει λύση του Κυπριακού, δε μπορεί να γίνει στην παράλογη βάση ότι σε ευρωπαϊκό έδαφος, σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα να υπάρχουν κατοχικά στρατεύματα, επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις».

«Έχουμε τονίσει ότι και οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν την Κυπριακή Δημοκρατία, τη λογική τη δική μας, δηλαδή όχι σε παρωχημένες καταστάσεις εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, διότι αν κάτι τέτοιο συμβεί για κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι ένα πολύ κακό προηγούμενο για την ίδια την ΕΕ και κυρίως για μικρά κράτη» εξήγησε.

«Η παράταση της διαδικασίας αξιολόγησης, η παράταση της εκκρεμότητας, δεν ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, αλλά την αποδυναμώνει» δήλωσε στη συνέχεια ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

«Δίνουμε περιθώρια στον κ. Σόιμπλε ή και σε άλλους που έχουν την ίδια λογική να ανεβάζουν την πίεση προς την ελληνική πλευρά, ωθώντας την κυβέρνηση σε μία νέα βαριά συνθηκολόγηση. Το έκανε (σσ: η κυβέρνηση) το 2015, δεν έμαθε τα μαθήματα, το έκανε στην α’ αξιολόγηση και νομίζω ότι τώρα το υφίσταται για τρίτη συνεχόμενη φορά. Αλλά πρέπει τα παθήματα να γίνονται μαθήματα» είπε ο κ. Κουμουτσάκος και διευκρίνισε: «Όσο επιμηκύνεται η εκκρεμότητα, τόσο αυξάνεται και η ανάγκη της ελληνικής οικονομίας για συμφωνία.

Και όσο μεγαλύτερη ανάγκη έχεις να κλείσεις τη συμφωνία, τόσο λιγότερη διαπραγματευτική δύναμη έχεις. Δε λέμε να κλείσει κάτι γρήγορα και πρόχειρα, αλλά η μακρά επιμήκυνση της διαπραγμάτευσης φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα, διότι εμείς δυστυχώς είμαστε εκείνο το μέρος, στη σχέση δανειστή-δανειζόμενου, δυστυχώς ο δανειζόμενος είναι σε πιο ανίσχυρη θέση, γι αυτό πρέπει να την προστατεύει».

«Η ιδεοληπτική τακτική της κυβέρνησης δεν προστατεύει τη διαπραγματευτική θέση, την κάνει ακόμη ασθενέστερη. Η κυβέρνηση τον συσχετισμό θετικού αποτελέσματος μιας διαπραγμάτευσης και χρόνου που πρέπει να επιτευχθεί, δεν τον γνωρίζει» επισήμανε ο τομεάρχης της ΝΔ.

Αναφερόμενος, τέλος, στη λειτουργία των προσφυγικών δομών τις ημέρες της κακοκαιρίας, σχολίασε πως «η ευαισθησία και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, ειδικά όσον αφορά αυτά που είδαμε στη Μόρια με τους παγωμένους μετανάστες, αποδείχθηκε βαθείας καταψύξεως».
     Εδώ σχολιάζεις εσύ!