tromaktiko: Δεν επιστρέφει το Ισραήλ τις σορούς των Παλαιστηνίων που επιτέθηκαν σε Ισραηλινούς

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Δεν επιστρέφει το Ισραήλ τις σορούς των Παλαιστηνίων που επιτέθηκαν σε Ισραηλινούς



Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή της για την μη επιστροφή στις οικογένειες τους των σορών των...
Παλαιστινίων, μελών της Χαμάς, που σκοτώθηκαν στη διάρκεια φερόμενων επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών.

Η απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο ασφάλειας, ήρθε μια μέρα μετά την δημοσιοποίηση ενός προπαγανδιστικού βίντεο από την Χαμάς, στο οποίο παρουσιάζεται μια διακωμώδηση πάρτι γενεθλίων ενός ισραηλινού στρατιώτη που ο στρατός του Ισραήλ εκτιμά ότι σκοτώθηκε κατά τον πόλεμο στην Γάζα το 2014.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο twitter του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, τα μέλη του συμβουλίου, ανώτερα υπουργικά στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης, «συζήτησαν το θέμα των σορών των τρομοκρατών της Χαμάς» και «αποφάσισαν ότι δεν θα επιστραφούν, αλλά θα ταφούν».

Στη σύσκεωη επίσης συζητήθηκαν τρόποι για να επιστραφούν οι σοροί των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Γάζας το 2014 και να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των δύο ισραηλινών πολιτών που έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι στην Λωρίδα της Γάζας και φέρεται να κρατούνται από την Χαμάς.

Οι υπουργοί υιοθέτησαν «ένα σχέδιο δράσης», όπως τονίζεται, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Χαμάς, η οποία κυβερνά την Λωρίδα της Γάζας από το 2007, καταδίκασε την απόφαση του Ισραήλ, με τον εκπρόσωπο της Φαουζί Μπαρχούμ να αποδοκιμάζει την «βάρβαρη και εγκληματική κατοχή», από την μεριά του Ισραήλ.

«Αυτές οι αποφάσεις δεν θα έχουν θετική έκβαση», προειδοποίησε με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να επεκταθεί.

Το Ισραήλ στο παρελθόν έχει προχωρήσει σε ταφές σορών Παλαιστινίων μαχητών σε άγνωστες τοποθεσίες σε απομονωμένα μέρη της χώρας.

Οι Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ –το ένοπλο σκέλος της Χαμάς – ανήρτησε χθες στο διαδίκτυο βίντεο διακωμωδώντας «τα 23α γενέθλια του 21χρονου λοχία του ισραηλινού στρατού Ορόν Σαούλ».

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι ένας ακόμη στρατιώτης ο Χαντάρ Γκολντίν σκοτώθηκε μαζί με τον Σαούλ πριν από δύο χρόνια και πως η Χαμάς κρατά τους σορούς των δύο στρατιωτών ως ενδεχόμενο μέσο διαπραγμάτευσης.

Τον Σεπτέμβριο, ένας ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ κρατά έπειτα από τον πόλεμο της Γάζας το 2014, 18 Παλαιστινίους καθώς και τις σορούς 19 ακόμη και «προσφέρεται να τους ανταλλάξει με τις σορούς των δύο ισραηλινών στρατιωτών». Η Χαμάς όμως απέρριψε την πρόταση.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!