tromaktiko: Δύσκολη εποχή για δικαστές

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Δύσκολη εποχή για δικαστές



Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Στο μάτι ενός πρωτόγνωρου αντικυκλώνα, όμοιου με την «Αριάδνη» που πλήττει τη χώρα, βρίσκεται εδώ και καιρό η Δικαιοσύνη. Το πολιτικό θερμόμετρο μοιάζει έτοιμο να εκραγεί ...
από τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν και οι οποίες χτυπούν κόκκινο κάθε φορά που μια καινούργια υπόθεση ξεσπά.

Από τα σκάνδαλα των υποβρυχίων, των εξοπλιστικών και της Siemens έχουν τα δικαστήρια να δουν άσπρη μέρα. Λίστες με φοροφυγάδες, υπόθεση Χρυσής Αυγής, κυκλώματα εκβιαστών, τηλεοπτικές άδειες, μνημονιακές νομοθεσίες, τρομοκρατία, ακόμα και εμφύλιες συρράξεις μεταξύ ανωτάτων εκπροσώπων του νομικού κόσμου, κάνουν το επάγγελμα του δικαστή να μοιάζει πλέον με επικίνδυνη αποστολή.

Τα τελευταία 24ωρα δύο ακόμα μέτωπα άνοιξαν: Η υπόθεση Σώρρα και η απόφαση για την επιμέλεια του 6χρονου παιδιού της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη. Οι καταγγελίες για αργά αντανακλαστικά και για τυπολατρία δίνουν και παίρνουν, με όλους και όλες να παίρνουν θέση. Μια σειρά από λαϊκά δικαστήρια έχουν αρχίσει και δικάζουν, με το σώμα των ενόρκων να ποικίλλει: Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, απλοί πολίτες που γράφουν στα σόσιαλ μίντια ή βγαίνουν σε μεταμεσονύχτιες ραδιοφωνικές εκπομπές, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί. Δεν είναι κακό, βέβαια, στο δημόσιο διάλογο να ακούγονται όλες οι φωνές. Κάπως έτσι άλλωστε πλάθεται η κοινωνική δικαιοσύνη, κάπως έτσι ορίζεται το ανθρώπινο μέτρο που χρειάζεται ο νόμος για να μην είναι στείρος και άψυχος.

Ωστόσο, σε συνθήκες κοινωνικού πανικού κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος. Είναι μεγάλες οι πιέσεις που ασκούνται αυτή τη στιγμή στο νομικό κόσμο της χώρας, ο οποίος, παρά τα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει, προσπαθεί να ισορροπήσει το δίκαιο με τη δικαιοσύνη. Δεν το πετυχαίνει πάντα, αυτό είναι η αλήθεια.

Ωστόσο, τώρα που τόσο σοβαρές και τόσες πολλές υποθέσεις ξύνουν τις πληγές της κοινωνίας, οφείλουν οι λειτουργοί της Θέμιδος να αφήσουν πίσω προσωπικές ή συνδικαλιστικές έχθρες που δεν τιμούν το ρόλο τους και να απεγκλωβιστούν από δημοσιοϋπαλληλικές αντιλήψεις άλλων δεκαετιών. Μαζί με αυτούς όμως πρέπει να ωριμάσει και η κοινή γνώμη. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ούτε σολομώντειες λύσεις χωρούν ούτε δικαστές Ντρεντ χρειάζονται. Πόσω μάλλον λαϊκοί ένορκοι έτοιμοι να κατασπαράξουν κριτές και κρίνοντες.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!