tromaktiko: «Ήταν απάτη, το τελικό πόρισμα»

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

«Ήταν απάτη, το τελικό πόρισμα»



Του Μάριου Δημητρίου
Μικρό ιστορικό της υπόθεσης του ανεξιχνίαστου θανάτου του Θανάση Νικολάου, ενόψει της συμφωνίας της περασμένης Τετάρτης, για επίσπευση της έρευνας...

Ενόψει της συμφωνίας μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, που επιτεύχθηκε την περασμένη Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017 για επίσπευση της διερεύνησης από την Αστυνομία, των συνθηκών του ανεξιχνίαστου, μετά από σχεδόν 12 χρόνια, θανάτου του 26χρονου αρχιτέκτονα Θανάση Νικολάου, από την Αυστραλία, κατοίκου Λεμεσού, να υπενθυμίσουμε ότι οι γονείς του είχαν χαρακτηρίσει «απάτη», το τελικό πόρισμα που τους είχε παραδοθεί στις 23 Απριλίου 2014 στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Θεοδόση Τσιόλα.

Θύμα προμελετημένης δολοφονίας

Ο Χαράλαμπος και η Ανδριάνα Νικολάου που εκείνη τη μέρα, είχαν προσέλθει στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, με συνθήματα και φωτογραφίες του νεκρού παιδιού τους σε πλακάτ, είχαν εκφράσει την απογοήτευση και την αγανάκτησή τους, γιατί το πόρισμα αυτό, ήταν «πιστό αντίγραφο» του πρώτου πορίσματος των ίδιων ποινικών ανακριτών Ανδρέα Σταύρου, πρώην αξιωματικού της Αστυνομίας και Αλέξανδρου Σαουρή, δικηγόρου. Δήλωσαν τότε ότι το πόρισμα απέτυχε να ξεκαθαρίσει πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ο γιος τους, που βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, ενώ υπηρετούσε 6μηνη μειωμένη στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά, ήταν θύμα προμελετημένης δολοφονίας. Στο πόρισμα εκείνο, οι δύο ποινικοί ανακριτές επαναλάμβαναν την εισήγησή τους για «επανεξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία και διερεύνηση του ενδεχομένου, ο θάνατος του Αθανάσιου Νικολάου να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια». Όπως ανέφεραν στο πόρισμα, «δεν έχει εξασφαλισθεί ούτε από εμάς μαρτυρία ικανή να καταδείξει επακριβώς τα αίτια θανάτου. Αν είναι δηλαδή εγκληματική ενέργεια, ατύχημα ή αυτοκτονία. Εισηγούμαστε, όμως, επανεξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία, στη βάση των νέων δεδομένων και διερεύνηση του ενδεχομένου ο θάνατος του Αθανάσιου Νικολάου να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια».

«Μας παρέδωσαν ένα αντίγραφο»

Υπενθυμίζουμε ότι το αρχικό πόρισμα των ποινικών ανακριτών Σταύρου και Σαουρή, που διόρισε η κυβέρνηση Χριστόφια το 2011, μετά από επιμονή της οικογένειας, εκδόθηκε τον Δεκέμβρη 2012 και είναι πανομοιότυπο με το τελικό τους πόρισμα, μετά που πήραν νέα εντολή από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη τον Μάιο 2013. «Από τον Μάιο 2013 που επαναδιορίστηκαν οι ίδιοι ποινικοί ανακριτές, ουσιαστικά δεν δούλεψαν καθόλου στην υπόθεση της δολοφονίας του γιου μας, παρά μόνο μας παρέδωσαν ένα αντίγραφο του προηγούμενου πορίσματος», μας είπαν οι γονείς του Θανάση Νικολάου, οι οποίοι, μετά το πρώτο πόρισμα, είχαν εκφράσει ενστάσεις και αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα του έργου των ποινικών ανακριτών.

Γενετικό υλικό τριών αγνώστων!

Έγραψε η Ανδριάνα Νικολάου σε μια συγκλονιστική επιστολή της τον Οκτώβρη 2013 προς τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Tony Abbott και την Υπουργό Εξωτερικών Julie Bishop: «Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, η κυπριακή Κυβέρνηση διόρισε στις 29 Μαρτίου 2011 δύο ποινικούς ανακριτές και, μετά από αίτημα των ανακριτών, έναν ανεξάρτητο ιατροδικαστή. Ο ιατροδικαστής ζήτησε να εξεταστούν τα ρούχα του Θανάση με τη μέθοδο του DNA. Τα αποτελέσματα της εξέτασης έδειξαν ότι υπήρχε στα ρούχα του το γενετικό υλικό τριών άγνωστων αντρών! Ήταν σοκαριστικό να διαπιστώσουμε ότι οι ποινικοί ανακριτές, στο 150 σελίδων πόρισμά τους της 20ής Δεκεμβρίου 2012, δεν ανέφεραν τίποτε γι' αυτό το σημαντικό εύρημα και εισηγήθηκαν την επανεξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία! Αντί αυτού, η Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου μάς πληροφόρησε ότι, μετά από εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, το Υπουργικό διόρισε εκ νέου στις 24 Μαΐου 2013 τους ίδιους ποινικούς ανακριτές, για να συνεχίσουν τη διερεύνηση για το «τελικό πόρισμα!».
»Γι' ακόμα μια φορά, μας βασάνιζαν ροκανίζοντας τον χρόνο. Πιστεύουμε ότι αν οι ποινικοί ανακριτές μπορούσαν και ήθελαν να ετοιμάσουν το τελικό πόρισμα, θα το είχαν κάνει μέχρι τώρα, στο πρώτο τους πόρισμα. Είναι πεποίθησή μας ότι οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές δεν εργάζονταν με ανεξαρτησία».

Το άγχος και η προσπάθεια για απαντήσεις

Έγραψε επίσης η Ανδριάνα Νικολάου προς την κυβέρνηση της Αυστραλίας, τονίζοντας ότι ο γιος της ήταν θύμα συστηματικού bullying, από στρατιώτες της μονάδας του: «Η ζωή μου καταστράφηκε εντελώς και δεν ήμουν συναισθηματικά έτοιμη να στηρίξω την οικογένειά μου τα τελευταία χρόνια, λόγω του άγχους και της προσπάθειάς μου να ψάχνω για απαντήσεις. Ξέρουμε ότι ο γιος μας δολοφονήθηκε και έχουμε τεκμηριωμένα στοιχεία και το αποδείξαμε. Κάθε φωτογραφία του που λήφθηκε από την Αστυνομία στη σκηνή, μαζί με τις φωτογραφίες της νεκροτομής, μιλούν από μόνες τους. Θέλουμε να βρεθούν εκείνοι που σκότωσαν τον γιο μας και να δικαστούν. Η απονομή δικαιοσύνης είναι για μας η πιο σημαντική ανάγκη στη δυστυχισμένη ζωή μας».

Να αναφέρουμε ότι τους πρώτους μήνες του 2015, ανατέθηκε σε ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας, η περαιτέρω διερεύνηση για την εξακρίβωση των αιτιών του ανεξιχνίαστου θανάτου του Θανάση Νικολάου, μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα και διαβήματα της Υπάτης Αρμοστείας της Αυστραλίας στη Λευκωσία. Κι αυτό γιατί οι γονείς ζητούσαν διερεύνηση της υπόθεσης από «εξειδικευμένα άτομα του ΤΑΕ Λευκωσίας, για αποφυγή διαπλοκών και διασυνδέσεων που γίνονταν μέχρι σήμερα, ώστε να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια, την οποία δικαιούμαστε και αγωνιζόμαστε μαρτυρικώς γι’ αυτήν, για 10 ολόκληρα χρόνια!».

Η οικογένεια του Θανάση Νικολάου επικαλείται ιδιαίτερα τις μαρτυρίες πέντε εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι απέκλεισαν την πτώση εξ ύψους, όπως και το DNA τριών άγνωστων αντρών που βρέθηκε στα ρούχα του, καθώς και τις φωτογραφίες που δείχνουν ότι βρέθηκε ανάσκελα νεκρός κάτω από τη γέφυρα ύψους 30 μέτρων, χωρίς εξωτερικές κακώσεις που να δικαιολογούν την οποιαδήποτε πτώση και με το στόμα του γεμάτο άμμο.

«Είναι ο θάνατος παιδιού και όχι σκυλιού»…

Σε επιστολή τους προς τον Αρχηγό Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου στις 18 Μαρτίου 2015, οι Χαράλαμπος και Ανδριάνα Νικολάου αναφέρουν μεταξύ άλλων, τα εξής: «Εκτός από την εξακρίβωση των αιτιών θανάτου, ζητούμε άμεσα απόδοση ευθυνών των ανεύθυνων «υπεύθυνων», για την ελλιπέστατη έρευνα και τον πρόχειρο χειρισμό της τραγικής μας υπόθεσης, αρχίζοντας από τον αναξιόπιστο ιατροδικαστή, ο οποίος ήταν η αιτία που δεν έγιναν οι σωστές έρευνες και μας ώθησαν στον ψυχοφθόρο αγώνα, το «δεύτερο έγκλημα»! Αφορά τον τραγικό θάνατο του 26χρονου πτυχιούχου παιδιού μας, που μας το στέρησαν για πάντα, και όχι σκυλιού!

Έντιμε κύριε Αρχηγέ, η φωτιά που μας άναψαν και μας καίει 10 ολόκληρα χρόνια πιστεύουμε ότι, μετά από μαρτυρικό αγώνα, έφτασε στα σωστά χέρια. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα τελειώσει και το μαρτύριό μας. Πιστεύουμε και βασιζόμαστε πλήρως στην εξουσία που έχετε, και ότι θα επιβλέπετε αντικειμενικά τις εξελίξεις, ούτως ώστε να έχουμε το σωστό και δίκαιο αποτέλεσμα. Έχουμε όλοι υποχρέωση απέναντι στην ψυχή του αδικοχαμένου στρατιώτη μας, ο οποίος υπηρετούσε την Κυπριακή Δημοκρατία και εν καιρώ ειρήνης, μας τον έφεραν νεκρό στα καλά καθούμενα! Στη θέση μας θα μπορούσε να ήταν ο οποιοσδήποτε γονιός! Ουαί και αλίμονο, αν σιωπούμε σε τέτοια τραγικά συμβάντα!».

Φωτό: Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της 14ης Απριλίου 2014, του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόση Τσιόλα, με την Ανδριάνα και τον Χαράλαμπο Νικολάου, που είχαν πάει στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, με συνθήματα και φωτογραφίες του νεκρού παιδιού τους, σε πλακάτ. Λίγες μέρες μετά στις 23 Απριλίου 2014, τους παρέδωσε το τελικό πόρισμα για τον θάνατο του γιου τους.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!