tromaktiko: Γιατί νιώθουμε λιγότερο χαρούμενοι το χειμώνα;

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Γιατί νιώθουμε λιγότερο χαρούμενοι το χειμώνα;



Εκτιμάται ότι περίπου το 20% των ανθρώπων δεν έχει αυτό που λέμε "τρελά κέφια" κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που σημαίνει ότι ...τουλάχιστον δεν είμαστε μόνοι! Η αλήθεια είναι ότι η έντονη ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με το αίσθημα ευεξίας -εξού και οι ειδικοί κάνουν λόγο για το σύνδρομο SAD (seasonal affective disorder ή εποχική συναισθηματική διαταραχή), το οποίο μάλιστα επηρεάζει κυρίως γυναίκες ηλικίας από 20 έως 40 ετών! Υπάρχει λόγος που το γεγονός ότι ξυπνάς πριν ακόμα χαράξει και φεύγεις από το γραφείο αφού έχει πέσει το σκοτάδι σού ρίχνει τη διάθεση. Το φυσικό φως έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ενός νευροδιαβιβαστή που συχνά αποκαλείται και "ορμόνη της χαράς". Κι αυτό σημαίνει ότι λιγότερη ηλιοφάνεια ισοδυναμεί με λιγότερη ευεξία.

Γιατί νιώθω συνέχεια κουρασμένη;

Δεν φτάνει μόνο η κακή διάθεση, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μεγαλύτερη εξάντληση το χειμώνα και κατά βάθος το μόνο που επιθυμούν είναι να κουκουλωθούν με το πάπλωμα και να πέσουν σε χειμερία νάρκη. Η αιτία βρίσκεται στη μελατονίνη, την ουσία που προκαλεί την επιθυμία για ύπνο και βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η λύση; Αντί να κλείσεις το ξυπνητήρι και να αλλάξεις πλευρό αποφασισμένη ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πας τελικά για τρίξιμο με αυτό το κρύο, να αυξήσεις τις παρουσίες σου στο γυμναστήριο: οι ενδορφίνες που εκκρίνονται όταν γυμνάζεσαι θα σου δώσουν την ενέργεια που έχεις ανάγκη για όλη την υπόλοιπη μέρα.

Διώξε το σύννεφο από το μυαλό σου

Η κακοκαιρία δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεσή μας αλλά και τις επιδόσεις μας στη δουλειά. Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι σου είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθείς ή να σκεφτείς σωστά αυτή την εποχή, σαν το μυαλό σου να βρίσκεται μέσα σε ένα σύννεφο. Έτσι, καταλήγεις να περνάς το 8ωρο στο γραφείο απλώς κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστή, χωρίς να νιώθεις (και να είσαι) καθόλου δημιουργική. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences από τις τέσσερις εποχές του χρόνου, ο χειμώνας είναι εκείνη στην οποία οι περισσότεροι άνθρωπο αποδίδουν χειρότερα σε εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση. Εάν λοιπόν νιώθεις ότι ανήκεις κι εσύ σ' αυτή την πλειοψηφία να τι μπορείς να κάνεις:

Προσπάθησε να ανακαλύψεις τα θετικά της εποχής (ναι, υπάρχουν). Σκέψου πόσο όμορφο είναι το θέαμα του χιονιού όταν πέφτει ή πόσο χαλαρωτικό είναι να σκαλίζεις τη φωτιά στο τζάκι -απολαύσεις που σίγουρα δεν μπορείς να βιώσεις το καλοκαίρι!

Μην υποτιμάς τη σημασία που έχει το να καλύπτεις τις βασικές ανάγκες σου. Χωρίς ύπνο, τροφή, άσκηση, ξεκούραση και νερό δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ούτε το σώμα ούτε το μυαλό σου.

Μην κλείνεσαι μέσα. Οι κοινωνικές επαφές με άλλους ανθρώπους είναι απαραίτητες για να έχουμε καλή διάθεση, ακόμα κι όταν το μόνο που θέλουμε είναι να κλειστούμε στο σπίτι. Επιπλέον, ο χρόνος που περνάμε στο ύπαιθρο είναι πολύ αποτελεσματικό αντίδοτο στην κατάθλιψη.

Πάρε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από εποχική συναισθηματική διαταραχή παρουσιάζουν σε μεγάλο ποσοστό έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Κάνε υπομονή! Μπορεί να κάνει ακόμα πολύ κρύο, όπως η άνοιξη είναι κοντά!

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!