tromaktiko: Γιατί ο Τραμπ είναι τόσο φιλικός με τους Ρώσους;

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Γιατί ο Τραμπ είναι τόσο φιλικός με τους Ρώσους;



«Μπορεί η Ρωσία να σας εκβιάσει;»...
Αυτή ήταν η ερώτηση που διατυπώθηκε ξανά και ξανά και ξανά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε λίγες μέρες θα είναι ο νέος πλανητάρχης.

Να είσαι ο νέος πλανητάρχης και πριν αναλάβεις καλά - καλά να πρέπει να απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα δεν είναι και το πιο ευχάριστο...

Μετά τη δημοσιοποίηση σειράς εγγράφων σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαθέτουν οικονομικές αλλά και πικάντικες σεξουαλικού περιεχομένου πληροφορίες για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, ένας νέος σάλος έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ.

Στο νέο αυτό κύκλο κρίσης στις ΗΠΑ με πρωταγωνιστή τον Τραμπ εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες, πράκτορες, η Ρωσία και όργια σε ξενοδοχείο στη Μόσχα... Το θρίλερ τα έχει σχεδόν όλα.

Ο Τραμπ απάντησε χθες και μίλησε για λίβελο «που ποτέ δεν έπρεπε να είχε τυπωθεί σε χαρτί» και απέδωσε ευθέως την ευθύνη για τις «ψεύτικες ειδήσεις» στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, όμως, ο Τραμπ αποδέχθηκε για πρώτη φορά ότι «η Ρωσία και άλλοι» μπορεί να φέρουν ευθύνη για την υποκλοπή ηλεκτρονικών στοιχείων από τους υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος. «Η Ρωσία θα δείχνει πολύ μεγαλύτερο σεβασμό στη χώρα μας όταν είμαι εγώ επικεφαλής», είπε.

«Αν αρέσω στον Πούτιν, αυτό είναι πλεονέκτημα, όχι μειονέκτημα. Ο Πούτιν μπορεί να μας βοηθήσει στη μάχη κατά του ISIS», προσέθεσε.

Γιατί ο Τραμπ είναι τόσο φιλικός με τον Πούτιν και τη Ρωσία;

Η ιστορία του Ντόναλντ Τραμπ έχει γίνει εδώ και καιρό πολύ πιο περίεργη από μια ταινία του Χόλιγουντ, γράφουν οι σημερινοί Financial Times, προσθέτοντας ότι την Τρίτη υπήρξε μια νέα και εντυπωσιακή ανατροπή. Αυτή η ανατροπή είναι η είδηση πως οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ενημέρωσαν τόσο τον πρόεδρο, όσο και τον νεοκλεγέντα για μια σειρά από βλαπτικούς ισχυρισμούς κατά του κ. Τραμπ.

Το έγγραφο που περιέχει τους ισχυρισμούς δημοσιεύτηκε, οπότε πλέον αποτελούν κοινή γνώση.

Σύμφωνα με τους Financial Times οι δύο πιο ζημιογόνοι ισχυρισμοί σε αυτά τα έγγραφα που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου είναι πως υπήρξε παράτυπη επικοινωνία ανάμεσα στην προεκλογική ομάδα του Τραμπ και στην ρωσική κυβέρνηση αλλά και ότι οι Ρώσοι έχουν υλικό που αποκαλύπτει περίεργες σεξουαλικές πράξεις του Τραμπ.

Οι ισχυρισμοί αυτοί κυκλοφορούν εδώ και εβδομάδες σε πολλά μέσα ενημέρωσης (μεταξύ των οποίων και οι Financial Times). Αλλά μέχρι τώρα δεν τους είχε δημοσιεύσει κανείς, γιατί δεν έχουν αποδειχθεί.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι πως οι ισχυρισμοί αυτοί αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα. Όπως σημειώνει το Lawfare blog: «O πρόεδρος και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν ενημερώνονται για υλικό που οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν πιστεύουν ότι έχει μια ελάχιστη αξιοπιστία».

Για αυτό το φάκελο ενημερώθηκε τόσο ο Ομπάμα, όσο και ο Τραμπ. Άρα ίσως να έχουν και κάποια βάση τα στοιχεία που βάζεψε ο πρώην πράκτορας των Βρετανών.

Στο ερώτημα γιατί ο Τραμπ είναι τόσο φιλικός με τους Ρώσους οι Financial Times έχουν μια απάντηση. «Ένας λόγος που οι ισχυρισμοί αυτοί είναι δυνητικά ζημιογόνοι, είναι γιατί εντάσσονται σε ένα μεγαλύτερο αφήγημα. Εδώ και μήνες, πολιτικοί αναλυτές σπάνε το κεφάλι τους να βρουν γιατί ο κ. Τραμπ είναι φιλο-Ρώσος. Πιο πρόσφατα, έχουν κυκλοφορήσει σενάρια για τους λόγους που ο νεοκλεγείς πρόεδρος ήταν τόσο αρνητικός για τις καταγγελίες γύρω από το ρωσικό χάκινγκ κατά τη διάρκεια των εκλογών. Η πιο προφανής εξήγηση είναι ότι απλά ο κ. Τραμπ δυσανασχετεί με οτιδήποτε ρίχνει σκιά στην νομιμότητα της εκλογή του. Ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί εδώ και καιρό θεωρίες ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κάποιο ζημιογόνο "Kompromat" για τον κ. Τραμπ».

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ουσιαστικά ότι ο λόγος για τον οποίο ο Τραμπ ήταν και είναι τόσο φιλικός με τους Ρώσους, είναι γιατί ξέρει ότι τον «κρατάνε»!

Σύμφωνα με τους FT ορισμένοι από τους αντιπάλους του κ. Τραμπ ελπίζουν πως οι ιστορίες αυτές είναι τόσο εκρηκτικές που θα τον εμποδίσουν από το να γίνει πρόεδρος. Αλλά αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο. Η ορκωμοσία γίνεται στις 20 Ιανουαρίου.

Όπως είναι φυσικό το θέμα μονοπωλεί τα αμερικανικά media, αλλά και τα media σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Stefan Grobe, σχολιαστής του Euronews στην Ουάσιγκτον αναφέρει πως: «Τα τελευταία στοιχεία που συνδέουν τον Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία είναι άκρως προβληματικά και ανησυχητικά. Προβληματικά γιατί οι πληροφορίες δεν έχουν επαληθευθεί και ανησυχητικά γιατί στην ουσία μπορεί να σημαίνουν ότι η Μόσχα επιχείρησε να παγιδεύσει τον Τραμπ επί χρόνια και τώρα υπάρχει οπτικό υλικό για να το αποδείξει, ώστε να εκβιάσει τον Τραμπ».

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Μπορεί να ακούγεται σαν ταινία κατασκοπείας, αλλά οι επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ το θεώρησαν αρκετά σημαντικό, ώστε να ενημερώσουν τον Ομπάμα, τον Τραμπ και την ηγεσία του Κογκρέσου για αυτούς τους ισχυρισμούς. Καλώς ή κακώς ο Τραμπ θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος σε 9 ημέρες, εκτός και αν παραιτηθεί, κάτι πολύ απίθανο, και εκτός από την πρόταση καθαίρεσης δεν υπάρχει άλλος μηχανισμός ώστε να μην αναλάβει καθήκοντα».

Το πιπεράτο βίντεο από τη Μόσχα

Πριν από επτά μήνες, ο Κρίστοφερ Στιλ, πρώην κατάσκοπος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, υπέγραψε συμβόλαιο προκειμένου να συγκεντρώσει τα στοιχεία ενός φακέλου για τις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times».

Την Παρασκευή, ο Τραμπ ενημερώθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μέσω μιας απόρρητης αναφοράς, η οποία στη σύνοψή της, περιείχε μη τεκμηριωμένα στοιχεία αναφορικά με την εμπλοκή του ίδιου σε περιστατικά απρεπούς σεξουαλικής συμπεριφοράς, μεσιτικών συμφωνιών με χαρακτηριστικά δωροδοκίας, αλλά και συντονισμού του, με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες στις προεκλογικές ηλεκτρονικές υποκλοπές κατά του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ειδικά για το περιβόητο ροζ σκάνδαλο στα έγγραφα αναφέρεται ότι ο Τραμπ είχε κάποια περίεργα γούστα...

«Σύμφωνα με την Πηγή D, που ήταν παρούσα, η (διεστραμμένη) συμπεριφορά του Τραμπ στη Μόσχα περιλάμβανε και την ενοικίαση της προεδρικής σουίτας του Ritz Carlton Hotel, όπου γνώριζε ότι πρόεδρος κι η κ. Ομπάμα (τους οποίους μισούσε) είχαν μείνει σ’ ένα απ’ τα επίσημα ταξίδια τους στη Ρωσία, και τη βεβήλωση του κρεβατιού όπου είχαν κοιμηθεί προσλαμβάνοντας έναν αριθμό ιερόδουλων για να κάνουν ένα σόου “χρυσής βροχής” ουρώντας μπροστά του.

Ήταν γνωστό ότι η FSB (οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες) είχαν βάλει κοριούς και κρυφές κάμερες στα βασικά δωμάτια του ξενοδοχείου για να καταγράφουν ό,τι ήθελαν», αναφέρεται στα έγγραφα.

Σε άλλο σημείο ο φάκελος ισχυρίζεται:

«Μιλώντας χωριστά τον Ιούνιο του 2016 η Πηγή Β (πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών) υποστήριξε ότι η ανορθόδοξη συμπεριφορά του Τραμπ στη Ρωσία όλα αυτά τα χρόνια είχε παράσχει στις αρχές αρκετό επιβαρυντικό υλικό για τον νυν Ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο, ώστε να μπορούν να τον εκβιάσουν αν το θελήσουν». Σύμφωνα με άλλο ισχυρισμό ο Τραμπ είχε μετάσχει σε σεξουαλικά όργια στην Αγία Πετρούπολη, αλλά οι μάρτυρες «δωροδοκήθηκαν ή υποχρεώθηκαν να εξαφανιστούν».

Οι συνέπειες από τη δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων είναι πολιτικά απρόβλεπτες.

Χθες το βράδυ, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (DNI) Τζέιμς Κλάπερ σε ανακοίνωσή του, απέρριψε τις καταγγελίες για διαρροές από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τονίζοντας αναφορικά με το ντοσιέ στοιχείων του Στιλ ότι: «Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν έκαναν κάποια κρίση σχετικά με τη γνησιότητα των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό».

Ο διευθυντής της DNI υποστήριξε επίσης ότι οι μυστικές υπηρεσίες προχώρησαν στη διανομή των πληροφοριών στους πολιτικούς «προκειμένου να τους παρουσιάσουν την πληρέστερη δυνατή εικόνα όλων των ζητημάτων που ενδεχόμενα μπορούν να επηρεάσουν την αμερικανική εθνική ασφάλεια».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ουσιαστικά στοιχεία της ιστορίας αυτής παραμένουν αδιευκρίνιστα. Μεταξύ αυτών, η πιο σημαντική ερώτηση εντοπίζεται στο αν τα όσα περιγράφονται στο ντοσιέ είναι αληθή, αλλά και σε ποιο βαθμό.

Μία άλλη διάσταση της έντασης που προκλήθηκε μεταξύ του Τραμπ και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, εντοπίζεται στο επίμαχο ζήτημα των πιθανών σχέσεων συνεργατών του ή μελών της προεκλογικής του εκστρατείας με τη Ρωσία.

Το επεισόδιο αυτό της αντιπαράθεσης μεταξύ του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ και της κοινότητας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών φέρνει στο φως της δημοσιότητας την σκοτεινή πλευρά των προεκλογικών προεδρικών εκστρατειών.

Μια διάσταση της σκοτεινής αυτής πλευράς είναι και η πρόσληψη ιδιωτικών ντετέκτιβ, προκειμένου να βρουν το χειρότερο δυνατό επιβαρυντικό στοιχείο για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, επισημαίνει η εφημερίδα «The New York Times».

Ποιες είναι οι σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία

Το CNN υποστηρίζει ότι ο Τραμπ έχει συμφωνίες και δεσμούς με την Ρωσία τους οποίους και παρουσιάζει:

Το 2013, ο Τραμπ κέρδισε εκατομμύρια όταν συνεργάστηκε με τον ρώσο δισεκατομμυριούχο Aras Agalarov για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση Μις Υφήλιος στη Μόσχα.
Η απόπειρα να χτίσει έναν «Πύργο Τραμπ» στη Μόσχα απέτυχε πριν καλά-καλά αρχίσει. Το CNN παραδέχεται ότι δεν εντόπισε κανένα σχέδιο που να ολοκληρώθηκε τελικά στη Ρωσία. Σε μια παλιότερη κατάθεση, ωστόσο, ο Τραμπ ρωτήθηκε για το σχέδιο. «Ήταν ένα διεθνές Ξενοδοχείο και Πύργος Τραμπ. Θα ήταν μια μη αποκλειστική συμφωνία, κι έτσι δεν θα με απέκλειε από το να κάνω κι άλλες συμφωνίες στη Μόσχα, πράγμα σημαντικό για μένα», ήταν η απάντησή του.
Όπως σημειώνει το CNN, ο Τραμπ δεν χρειάζεται να βάλει λεφτά. Βάζει το όνομά του σε ένα εμπορικό σήμερα και διεκδικεί δικαιώματα. Η βότκα αυτή παρασκευαζόταν από την Drinks Americas Holdings. Ωστόσο, ο πρώην CEO της εταιρείας δήλωσε στο CNNMoney ότι δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία στη ρωσική αγορά.
Ο Τραμπ πούλησε μια βίλα στην Παλμ Μπιτς της Φλόριντ, στον ρώσο δισεκατομμυριούχο Dmitry Rybolovlev για 95 εκατ. δολάρια.
Ο Τραμπ είχε προσλάβει την δικηγορική εταιρεία Sojuzpatent για να υποβάλει αίτημα για τουλάχιστον 8 Εμπορικά Σήματα στη Ρωσία μεταξύ 1996 και 2008, μεταξύ των οποίων «Τραμπ», «Σπίτι Τραμπ» και «Πύργος Τραμπ»
Ο Τραμπ συνεργάστηκε με την Bayrock Group, μια εταιρεία ρώσων μεταναστών και η οποία -σύμφωνα με μήνυση- χρηματοδοτείται από κεφάλαια με προέλευση τη Ρωσία και το Καζακστάν. Μαζί με τον Τραμπ, ανέπτυξαν ακίνητα του μεγιστάνα.
Σύμφωνα με το CNN, οι δεσμοί του Τραμπ με τη Ρωσία δεν είναι μόνο επιχειρηματικοί. Ο πρώην διευθυντής της εκστρατείας του, Paul Manafort, είχε σχέσεις με τη Ρωσία πολύ βαθύτερες, όπως με τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ζει τώρα στη Ρωσία.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!