tromaktiko: Σήμερα η τρίτη συνεδρίαση του Αρείου Πάγου για τους Τούρκους πραξικοπηματίες

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Σήμερα η τρίτη συνεδρίαση του Αρείου Πάγου για τους Τούρκους πραξικοπηματίες



Η τρίτη και τελευταία...
συνεδρίαση του Αρείου Πάγου για το θέμα της έκδοσης των Τούρκων που έφτασαν στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα διεξάγεται σήμερα στο Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σήμερα θα κριθεί η τύχη των τεσσάρων Τούρκων αξιωματικών ενώ την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη συζητήθηκαν οι υποθέσεις των υπόλοιπων συναδέλφων τους και οι αποφάσεις θα εκδοθούν στις 23 Ιανουαρίου. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που έχει οριστεί στην συγκεκριμένη υπόθεση καθώς και στις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις οι συνάδελφοι του Βασιλική Θεοδώρου και Χαράλαμπος Βουρλιώτης τάχθηκαν κατά της έκδοσης των Τούρκων αναφέροντας πως υπάρχουν σοβαρότατα στοιχεία που συνηγορούν ότι οι εκζητούμενοι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης στη γείτονα και κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελισμούς ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους λόγω της ενδεχόμενης πιθανότητας να επανέλθει η θανατική ποινή στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι αξιωματικοί, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι στην Τουρκία υπάρχει παραβίαση και των πλέον στοιχειωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης.

Ο Άρειος Πάγος, με τρεις διαφορετικές συνθέσεις, καλείται να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό ή όχι το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των 8 Τούρκων προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα της παράβασης του Τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.

Η υπόθεση των 8 έφτασε στον Άρειο Πάγο μετά τις αντίθετες αποφάσεις που εκδόθηκαν από 3 δικαστικά συμβούλια Εφετών. Είναι χαρακτηριστικό πως για τους 5 Τούρκους δυο δικαστικά συμβούλια αποφάσισαν πως δεν πρέπει να εκδοθούν ενώ για τους 3 άλλο συμβούλιο είπε «ναι» στην έκδοση τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν απορριφθεί από τον Άρειο Πάγο το αίτημα έκδοσης η υπόθεση θα κλείσει. Στην περίπτωση όμως που το Ανώτατο Δικαστήριο δεχθεί κάποια ή το σύνολο των αιτημάτων τότε τον τελευταίο λόγο θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!