tromaktiko: Από το «ποτέ» ως τη… Βενεζουέλα!

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Από το «ποτέ» ως τη… Βενεζουέλα!



Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Μιλώντας στο 5ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στις 17 Δεκεμβρίου 2016, ο κ. Τσίπρας είπε: «Είμαστε αποφασισμένοι να...
υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του ελληνικού λαού -και ειδικά των φτωχών, των ανέργων και των ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα. Για τον λόγο αυτό δεν πρόκειται ποτέ να παραδώσουμε τον λαό μας στους yes-men αυτών που θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην προκρούστεια κλίνη της λιτότητας για πολλά χρόνια».

Τι ήθελε να πει ο ποιητής με αυτό το «ποτέ»; Ότι θα παραμείνει στην εξουσία για πάντα;

Πολύ περισσότερο που μεγαλύτερος yes-man από τον ίδιο δεν υπάρχει.

Είναι πραγματικά ειρωνικό ο άνθρωπος που παρέδωσε ολόκληρη τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα στους δανειστές, να κατηγορεί τους άλλους για yes-men, αλλά ως προς το «ποτέ» το πρόβλημα δεν βρίσκεται εκεί.

Το πρόβλημα είναι ότι απλά με το «ποτέ» εξωτερίκευσε τις μύχιες σκέψεις του και τις πιο σκοτεινές επιθυμίες του.

Ομολόγησε δημόσια ότι θα κάνει το παν για να μην φύγει «ποτέ» από την εξουσία.

Ακριβώς όπως όλοι οι αρχηγοί των αυταρχικών καθεστώτων. Οι οποίοι – σημειώστε το αυτό – δεν κάνουν παροχές για να πάνε σε εκλογές, αλλά κάνουν παροχές για να ΜΗΝ ΠΑΝΕ σε εκλογές.

Και όποτε στήνουν κάλπες (τις περισσότερες φορές για δημοψήφισμα) το κάνουν για να υφαρπάσουν την ψήφο του λαού με κίβδηλα ερωτήματα.

Ο κ. Τσίπρας, θαυμαστής του Κάστρο, του Τσάβες, του Λούλα, του Μαδούρο, ακολουθεί ξεκάθαρα το λατινοαμερικάνικο μοντέλο διακυβέρνησης.

Πετάνε ένα ξεροκόμματο στους φτωχούς, καταστρέφουν τη μεσαία τάξη, διώκουν τους αντιφρονούντες και ενδιαφέρονται μόνο για την διαιώνιση της εξουσίας τους, την οποία επιδιώκουν με κάθε μέσο.

Δείτε τι γίνεται αυτόν τον καιρό στην (αγαπημένη του κ. Τσίπρα) Βενεζουέλα.

Στις 5 Δεκεμβρίου, για να αντιμετωπίσει δήθεν την έλλειψη ρευστότητας και με τον πληθωρισμό να καλπάζει, ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι θα τυπώσει χαρτονομίσματα των 500 και των 5.000 μπολίβαρ, καθώς με αυτά των 100 μπολίβαρ δεν μπορεί κανείς να αγοράσει τίποτε περισσότερο από μια… καραμέλα!

Τους τελευταίους τρεις μήνες, το νόμισμα της χώρας υποτιμήθηκε κατά 75% σε σχέση με το δολάριο, ενώ η χρονιά θα κλείσει με θηριώδη πληθωρισμό της τάξης του 475% και το 2017 αναμένεται να εκτοξευθεί στο 1.660%.

Ο Μαδούρο έδωσε προθεσμία ως τις 20 Δεκεμβρίου για να αποσύρουν οι πολίτες τα παλιά νομίσματα και διέταξε να… κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία και τη Βολιβία, για να μην φέρουν τα «απαγορευμένα» χαρτονομίσματα από το εξωτερικό, λόγω του… «οικονομικού πολέμου» που δέχεται από τη «διεθνή μαφία».

Εκατοντάδες πολίτες, όμως, αψήφησαν την απαγόρευση της κυβέρνησης και διέσχισαν τα σύνορα, περνώντας στην Κολομβία προς αναζήτηση τροφής και φαρμάκων, που βρίσκονται σε έλλειψη στην Βενεζουέλα.

Την ίδια ώρα, ξέσπασαν διαδηλώσεις, λεηλασίες καταστημάτων, συγκρούσεις με την αστυνομία, βίαια επεισόδια με νεκρούς και συλλήψεις.

Και όλα αυτά διότι ο Μαδούρο έδωσε μεν εντολή για την απόσυρση των παλιών χαρτονομισμάτων, αλλά τα νέα δεν είχαν προλάβει να τυπωθούν, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μείνουν χωρίς δεκάρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας, το Νοέμβριο, υπήρχαν περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα των 100 μπολιβάρ στην κυκλοφορία. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 48% χαρτονομισμάτων και νομισμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Μαδούρο, αφού δήλωσε πως τα επεισόδια προκαλούνται από την αντιπολίτευση (σας θυμίζει τίποτε αυτό;), παρότρυνε τους πολίτες να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές. Με τη διαφορά ότι περίπου το 40% των πολιτών της Βενεζουέλας, δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς!

Τέλος, και μια πληροφορία που πέρασε απαρατήρητη: Μέσα στον γενικό χαμό, στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στο Καράκας συνάντηση των χωρών του Κινήματος των Αδέσμευτων, με τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας! Της οποίας ο υπουργός των Εξωτερικών δήλωσε ενώπιον όλων αυτών των «αδεσμεύτων» ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις πυρηνικές δοκιμές.

Αυτή είναι η κατάσταση και αυτή την κατάσταση επικροτεί ο κ. Τσίπρας που για την κατάσταση στη Βενεζουέλα δεν έχει βρει ακόμη να πει ούτε μια λέξη…

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!