tromaktiko: Κύπρος: Προς ανανέωση συμβάσεων στους ημικρατικούς

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Κύπρος: Προς ανανέωση συμβάσεων στους ημικρατικούς



Κυβέρνηση και συνδικαλιστικό κίνημα υπογράφουν την προσεχή Τετάρτη τη συμφωνία-πλαίσιο πολιτικής που θα αποτελεί πλοηγό για...
την ανανέωση αρκετών συλλογικών συμβάσεων, που καλύπτουν μερικές χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι εργοδοτούνται σε ημικρατικούς οργανισμούς και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Την υπογραφή της συμφωνίας ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο, εξηγώντας ότι η φόρμουλα που θα ισχύσει για την παραχώρηση των αυξήσεων είναι αυτή που συμφωνήθηκε με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, και αποτελεί την ίδια ρύθμιση που προβλεπόταν στο νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο, δηλαδή της διασύνδεσης του μισθολογίου με την πορεία της οικονομίας.

Αναφερόμενος στην παραχώρηση προσαυξήσεων και την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι αυτό θα γίνει μετά από μερικά χρόνια, που οι μισθωτοί στον δημόσιο, ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πάρουν κάποιες αυξήσεις και ελαφρύνσεις λόγω της καλής διαχείρισης των δημοσιονομικών και της ανάκαμψης της οικονομίας, όπως είπε.
Πιο συγκεκριμένα, οι συλλογικές συμβάσεις που αναμένεται να ανανεωθούν θα είναι τετραετούς διάρκειας και θα αφορούν την περίοδο 2015–2018. Ως γνωστό, η εν λόγω συμφωνία-πλαίσιο, που συνομολογήθηκε τον Αύγουστο του 2015, είχε προσωρινά τεθεί στο συρτάρι του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς ήταν σε εξέλιξη στη Βουλή η συζήτηση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση, περιλαμβανομένου και του κρατικού μισθολογίου.

Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για βελτίωση των μισθών για την περίοδο 2017–2018, αφού, ως γνωστό, για την περίοδο 2015–2016 το συνδικαλιστικό κίνημα είχε συγκατατεθεί σε μη παραχώρηση αυξήσεων.

Το συνδικαλιστικό κίνημα (ΠΕΟ και ΣΕΚ) στο ημιδημόσιο, κατ' επανάληψη έχει δηλώσει την απόφασή του για διεκδίκηση αυξήσεων και επαναφορά δικαιωμάτων. Την απόφαση αυτή επαναβεβαίωσε χθες ο γ.γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ο οποίος ανέφερε ότι θα διεκδικηθούν αυξήσεις της τάξης του 3%. Με βάση τη συμφωνία, ανέφερε, οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δικαιούνται προσαυξήσεις, και με τη φόρμουλα διασύνδεσης των μισθών με τη μεταβολή της οικονομίας, υπάρχει περιθώριο της τάξης του 3% για διεκδίκηση γενικών αυξήσεων.

Ο γ.γ. της ΠΕΟ, που επίσης μιλούσε στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε επίσης ότι η ΣΗΔΗΚΕΚ–ΠΕΟ προτίθεται να διεκδικήσει αυξήσεις, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση των απολαβών των χαμηλόμισθων εργαζομένων, των οποίων ο μισθός δεν υπερβαίνει τα €1500 μηνιαίως.

Τον Γενάρη αναμένεται ότι ο υπουργός Οικονομικών θα υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο με το οποίο θα προτείνεται η παράταση της πολιτικής παγώματος των προσλήψεων.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!