tromaktiko: Η Ιαπωνία ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Σεούλ λόγω ενός αγάλματος ...

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Η Ιαπωνία ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Σεούλ λόγω ενός αγάλματος ...



Νέα ένταση στις σχέσεις Τόκιο - Σεούλ προκαλεί η τοποθέτηση από ακτιβιστές έξω απ’ το ιαπωνικό προξενείο στο Μπουσάν ενός αγάλματος, το οποίο αναπαριστά μια απ’ τις...
γυναίκες που χρησιμοποιούσε ως «σκλάβες του σεξ» ο ιαπωνικός στρατός κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα η Ιαπωνία ανακάλεσε προσωρινά τον πρεσβευτή της στη Σεούλ.

Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές τοποθέτησαν το άγαλμα στο Μπουσάν στις 28 Δεκεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο και προέβλεπε επίσημη συγγνώμη απ’ την Ιαπωνία και καταβολή ενός ποσού ύψους 1 δις γεν (8,6 εκ δολάρια) σε ένα ειδικό ταμείο για τις υπέργηρες πλέον Κορεάτισες «σκλάβες του σεξ». Οι επικριτές της συμφωνίας λένε ότι συνομολογήθηκε χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των θυμάτων, ότι δεν υποχρεούται η Ιαπωνία να αναγνωρίσει τη νομική της ευθύνη και δεν προβλέπεται άμεση αποζημίωση των θυμάτων.

Η αστυνομία του Μπουσάν αρχικά απομάκρυνε το άγαλμα, αλλά λίγες μέρες αργότερα οι τοπικές αρχές επέτρεψαν την επανατοποθέτησή του.

Η Ιαπωνία λέει ότι η κίνηση αυτή συνιστά παραβίαση της συμφωνίας του 2015 για «οριστική και αμετάκλητη» διευθέτηση του ζητήματος.

Σε ανακοίνωσή του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε λέει ότι είναι σημαντικό να σεβαστούν τη συμφωνία και οι δύο χώρες κι απέσυρε το γενικό πρόξενο απ’ το Μπουσάν και τον πρέσβη στη Νότιο Κορέα.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!