tromaktiko: Και όμως γυρίζει! (η οικονομία)

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Και όμως γυρίζει! (η οικονομία)



Γράφει: Βαγγέλης Βερτόπουλος
Ο Γαλιλαίος ψέλλισε αυτή τη φράση φεύγοντας από το δογματικό ακροατήριο της Ιεράς Εξέτασης, που απαιτούσε η πραγματικότητα να είναι αυτή που ταίριαζε στο δόγμα και τη μιζέρια της...

Σήμερα, στον επαγγελματικό στίβο, έχουμε μια άλλη δογματική πραγματικότητα να υπερβούμε. Αυτή που μας λέει ξανά και ξανά πως αφού η κατάσταση της οικονομίας είναι κακή, κάθε προσπάθεια και επιτυχία είναι καταδικασμένη. Ο Γαλιλαίος θα γελούσε!

Αναμφισβήτητα η εποχή που διανύουμε δεν είναι η πιο εύκολη που έχει δει όποιος ζει στην Ελλάδα. Η γνωστή οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας και προφανώς τη δουλειά μας. Μάλιστα οι δυσκολίες είναι τόσο μεγάλες ώστε μερικές φορές είναι εύκολο να πιστέψουμε πως η αγορά δεν κινείται και πως κάθε προσπάθεια να αυξήσουμε τον κύκλο των εργασιών μας είναι μάταιη.

Και την ίδια στιγμή που εμείς παραιτούμαστε και πείθουμε τον εαυτό μας ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται ή δε μπορεί να αγοράσει το προϊόν μας, κάποιος άλλος κλείνει πωλήσεις με επιτυχία. Γιατί αντί να μεμψιμοιρεί, απλώς δρα! Απλώς σηκώνει το τηλέφωνο, απλώς σκέφτεται λύσεις και εναλλακτικές αντί για προβλήματα.

Βλέπετε, ακόμα και στις πιο δύσκολες συγκυρίες η γη δε σταμάτησε ποτέ να γυρίζει. Και στις πιο δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, οι άνθρωποι ποτέ δεν σταμάτησαν να έχουν ανάγκες και να τις ικανοποιούν μέσω της αγοράς. Η αγορά λοιπόν ποτέ δεν σταματά. Αλλάζει μορφές και εξελίσσεται, όμως πάντα λειτουργεί. Το θέμα λοιπόν είναι το αν εμείς θα είμαστε εκεί, το αν εμείς θα είμαστε δραστήριοι, το αν εμείς θα είμαστε αποφασιστικοί και αποφασισμένοι ώστε να εντοπίσουμε τις ευκαιρίες.

Συνεπώς, εφόσον δραστηριοποιούμαστε στο συγκεκριμένο περιβάλλον, καλύτερα ας εστιάσουμε σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε και να επηρεάσουμε αντί για όσα δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε είναι η δική μας εκπαίδευση και επάρκεια, η δική μας προσπάθεια και οργανωμένη εργασία και αυτό το συγκεκριμένο, επόμενο τηλεφώνημα. Αυτά είναι στο χέρι μας. Η απογοήτευση μπορεί να είναι ελκυστική και μας προσφέρει πειστικές δικαιολογίες όμως στην πραγματικότητα το μόνο που μας προσφέρει είναι ένα επιπλέον πρόβλημα πάνω στο ήδη υπάρχον δύσκολο περιβάλλον. Όπως και στον αθλητισμό και στον πόλεμο, οι αναμετρήσεις τις περισσότερες φορές δεν καθορίζονται τόσο από τους εξωτερικούς και ανεξέλεγκτους παράγοντες, αλλά από τον τρόπο που οι πρωταγωνιστές τοποθετήθηκαν συνειδητά και εστίασαν στην ισχυρή τους προσπάθεια.

Συνεπώς, ας αποδεχθούμε τις υπαρκτές δυσκολίες και κάνουμε την προσπάθεια. Γιατί ακόμα και αν μερικές φορές μας φαίνεται πως όλα έχουν κολλήσει...τελικά, ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΓΥΡΙΖΕΙ!
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!