tromaktiko: Τι συνέβη στη Γενεύη την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Τι συνέβη στη Γενεύη την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων



Με συνεχή ροή ειδήσεων, διαρροών και αντικρουόενων πληροφοριών κύλησε η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διαδοχικά τα θέματα του...
περιουσιακού, της διακυβέρνησης και της ασφάλειας και τον εγγυήσεων πριν μεταβούν στο δείπνο που παρέθεσε η ελβετική κυβέρνηση. Το μόνο που ξεκαθάρισε είναι ότι αυτή η διαδικασία είναι ανοικτού τέλους και η 12η Ιανουαρίου δεν είναι το τέλος αφού οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ακόμη και αν δεν υπάρξει επιτυχής κατάληξη στη Γενεύη.

Η διαδικασία στο Παλάτι των Εθνών ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες και τυπικότητες. Τους δύο ηγέτες υποδέχθηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Εσπεν Μπαρθ Άιντα, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των ΗΕ στη Γενεύη κ. Μάικλ Μόλερ. Η πρωινή συνάντηση επικεντρώθηκε στο περιουσιακό όπως είχε αποφασιστεί στη συνάντηση της Κυριακής.  Προς επίλυση των διαφορών αποφασίστηκε να παραπεμφθεί το θέμα σε συνάντηση εμπειρογνωμόνων στην παρουσία και εκπροσώπου του ΔΝΤ ώστε να μπορέσουν οι δύο ηγέτες να επικεντρωθούν σε άλλα ζητήματα.

Εκτός της αίθουσας προκλήθηκε αναστάτωση εξαιτίας της πληροφορίας από Τ/Κ πλευράς για έγγραφο που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και στο οποίο εμφανιζόταν υπαναχωρήσεις από συμφωνημένα ζητήματα, όπως το δικαστικό. Το θέμα έληξε κατά τη διάρκεια του ολιγόλεπτου διαλλείματος που έγινε το μεσημέρι κατά τη διάρκεια του οποίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη εγγράφου και τα περί δυσαρέσκειας της Τ/Κ πλευράς.

Με την ολοκλήρωση του διαλλείματος ξεκίνησε συζήτηση στο θέμα της διακυβέρνησης ενώ την ίδια ώρα οι πληροφορίες για το ποιοι θα παρευρεθούν τελικά στην διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου έδιναν και έπαιρναν.

Παρουσίες και απουσίες από τη Γενεύη

Πολύ συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια της ημέρας για το ποιοι τελικά θα παραστούν στην πενταμερή διάσκεψη της Πέμπτης. Απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Ταγίπ Ερντογάν αφού οι πάντες περίμεναν τη δική του ενημέρωση για να κινηθούν αναλόγως. Τελικά το «δράμα» τελείωσε το απόγευμα με την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Ερντογάν και την ανακοίνωση ότι θα αποφασίσουν αν θα μεταβούν ή όχι στη Γενεύη αναλόγως της πορείας των διαπραγματεύσεων μέχρι την Τετάρτη.

Ανάλογη αναμονή υπήρξε και για τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, για τον οποίο κόντρα στα όσα είχαν ειπωθεί τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν και τόσο σίγουρη η μετάβαση στη Γενεύη . Η επίσημη ανακοίνωση ήρθε το απόγευμα, ότι δηλαδή «Ο ΓΓ θα ταξιδέψει στη Γενεύη την Τετάρτη, όπου την Πέμπτη θα ανοίξει και θα προεδρεύσει της Διάσκεψης για την Κύπρο. Αναμένεται να επιστρέψει στο γραφείο του την Παρασκευή». Για την Ε.Ε. τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ξεκάθαρα αφού ενώ αρχικά ειπώθηκε ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούγκερ θα έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία αργότερα υπήρξε επίσημη ενημέρωση ότι ναι μεν η Ένωση θα εκπροσωπηθεί σε υψηλότατο επίπεδο αλλά ο ρόλος της θα είναι αυτός του παρατηρητή και αν χρειαστεί θα συμβάλει στη διαδικασία.

Μεταξύ των δύο συναντήσεων ο ειδικός συμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό,Έσπεν  Μπαρθ Έιντε ανέλαβε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Έιντε ανέφερε ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο της 12ης Ιανουαρίου θα είναι αποτελεσματική μόνο εάν υπάρξει επιτυχία μεταξύ της 9ης και της 11ης Ιανουαρίου ενώ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα επιδιαιτησίας από τα Ηνωμένα Έθνη. Για το θέμα της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη εμφανιστηκε Συβιλικός αναφέροντας πως “είναι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αυτές τις συναντήσεις και βρίσκονται εδώ, και είναι οι πλευρές, τα μέρη σε αυτή τη Διάσκεψη”. Τέλος για τη χρηματοδότηση της λύσης είπε ότι υπάρχουν παίκτες κλειδιά που ενδιαφέρονται για τη χρηματοδότηση της λύσης και έχει γίνει πολύ δουλειά και προς αυτή την κατεύθυνση.

Απογευματινή συνάντηση για Ασφάλεια και Εγγυήσεις
Η απογευματινή συνάντηση χαρακτηρίστηκε ως brainstorming για τα θέματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο πλευρές παρέθεσαν τις θέσεις τους επί του θέματος της Ασφάλειας και όπως ήταν αναμενόμενο δεν υπήρξε οποιαδήποτε ουσιαστική εξέλιξη αφού οι θέσεις και των δύο πλευρών είναι γνωστές και δεν τίθεται στην παρούσα φάση ζήτημα σύγκλισης. Σε αυτό που υπάρχει συναντίληψη είναι ότι το θέμα των εγγυήσεων δεν μπορούν να παραμείνουν σε ίδιο επίπεδο με το 1960.

Κόντρα Περδίκη – Αβέρωφ στο Twitter

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που συνόδευσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη έχουν κρατήσει έως τώρα χαμηλό προφίλ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ενημερώθηκαν τόσο από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, όσο και από τον Νίκο Χριστοδουλίδη ενώ νωρίτερα είχαν ενημέρωση και από την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή.

Ο μόνος ασυγκράτητος ήταν ο κ. Περδίκης ο οποίος μέσω Twitter έγραψε ότι «Απαράδεκτες φόρμουλες υποεκτίμησης των περιουσιών ετοιμάζονται. Το εαρινό ξεπούλημα πλησιάζει. Μαζική εκποίηση περιουσιών». Το tweet του δεν έμεινε αναπάντητο αφού ο Αβέρωφ Νεοφύτου σήκωσε το γάντι και απάντησε ότι «Αυτή η άποψη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Απαράδεκτη.

Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και όχι να υποσκάπτουμε την εθνική προσπάθεια.»
Η πρώτη ημέρα των κρίσιμων συνομιλιών για το Κυπριακό ολοκληρώθηκε με δείπνο που παρέθεσε η Ελβετική Κυβέρνηση προς τις δύο αντιπροσωπείες τις οποίες συνόδευαν και οι πολιτικοί αρχηγοί που βρίσκονται στη Γενεύη.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!