tromaktiko: Από Φλεβάρη και... βλέπουμε για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Από Φλεβάρη και... βλέπουμε για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης



Αισιόδοξοι για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εμφανίστηκαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο...
επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, χωρίς όμως να πουν κάτι συγκεκριμένο για το πότε θα κλείσει, ούτε για το πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα, ενώ ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε την πρόθεση της κομισιόν να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η παρουσία του λειτουργεί καθησυχαστικά για τις υπόλοιπες χώρες.

Μπορεί και οι δύο να εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο κανείς δεν έδωσε σαφή απάντηση για το πότε θα κλείσει, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μάλιστα να σημειώνει ότι δεν μπορεί να πει αν θα κλείσει τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, αφού σε έναν διάλογο με πολλούς «παίχτες» είναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν. Αντίστοιχα αόριστη ήταν η απάντηση και για το πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθεί το stuff level agreement, βάσει του οποίου θα κλείθεί να πάρει απόφαση το Eurogroup. Αυτό σημαίνει ότι απομακρύνεται η πιθανότητα να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου.

Ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι ελάχιστα απομένουν να γίνουν από αυτά που έχουν συμφωνηθεί κι εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να ολοκληρωθούν εγκαίρως. «Αμφότεροι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως όλες οι πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο να βρεθεί συνολική λύση. Σχολίασε, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο γιατί «οι παίκτες» είναι πολλοί, τα θέματα προς συζήτηση αρκετά και επίκεινται εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ερωτηθείς αν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Ιανουαρίου, ο Ευ. Τσακαλώτος απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, ή αργότερα, αλλά σημείωσε πώς όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Από την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχουν γίνει πολλά την τελευταία περίοδο για να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα. Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα τα οποία συζήτησε με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί γρήγορα.

Πολλά έχουν συμφωνηθεί ελάχιστα εκκρεμούν για να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση, είπε ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί , τονίζοντας ότι επιθυμούμε μια κατάσταση win-win και για τις δυο πλευρές. Πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης είναι εφικτή και θεμιτή το ταχύτερο δυνατόν, είπε ο κ. Μοσκοβισί. Ο κ. Τσακαλώτος, επισήμανε ότι στη συζήτηση υπάρχουν τρία σκέλη. Το πρώτο αφορά τις μεταρρυθμίσεις εντός προγράμματος, το δεύτερο αφορά το «δημοσιονομικό μονοπάτι» μετά το τέλος του προγράμματος και το τρίτο αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Στην ερώτηση αν η ελληνική πλευρά προτίθεται να συνεχίσει χωρίς το ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει και πώς, υπογραμμίζοντας ότι το momentum είναι θετικό και δεν πρέπει να χαθεί. Ο κ. Μοσκοβισί σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, σημείωσε ότι η Κομισιόν προσπαθεί να φτάσει σε συλλογική απόφαση που θα περιλαμβάνει το ΔΝΤ, το οποίο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, λειτουργεί καθησυχαστικά για τις άλλες χώρες.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!