tromaktiko: Γκουτιέρες: Δεν ζητάμε μία γρήγορη λύση, ζητάμε μία συμπαγή λύση

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Γκουτιέρες: Δεν ζητάμε μία γρήγορη λύση, ζητάμε μία συμπαγή λύση



Δεν επιδιώκουμε μια γρήγορη λύση, αλλά μια λύση βιώσιμη και σταθερή για την Κυπριακή Δημοκρατία και τις κοινότητες της ...
Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη, πλαισιωμένος από τους δύο ηγέτες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά ενώπιον μας, είπε ότι δεν πρέπει κανείς να αναμένει θαύματα, δεν επιδιώκουμε μια γρήγορη λύση, αλλά μια σταθερή και βιώσιμη λύση που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

Ο κ. Γκουτέρες εξήρε το θάρρος και την αποφασιστικότητα των δύο ηγετών, λέγοντας ότι για 20 μήνες εργάζονται με μοναδικό στόχο τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανένωση της Κύπρου.

Είπε ακόμη ότι χάρη στη δουλειά των ηγετών έγινε εφικτή η σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο και σημείωσε την ιστορική στιγμή της παρουσίας των εγγυητριών δυνάμεων στο ίδιο τραπέζι.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ εάν πιστεύει ότι θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων , ή εάν αυτό είναι μόνο η αρχή, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι “είναι η πρώτη φορά που τα πέντε μέρη συζήτησαν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, μόλις που ξεκινήσαμε”.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθεί το θετικό αποτέλεσμα και είπε ότι αυτό αξίζει όχι μόνο στο λαό της Κύπρου αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.

“Είμαστε αντιμέτωποι με τόσες πολλές καταστροφές, έχουμε ανάγκη από ένα σύμβολο ελπίδας. Πιστεύω ότι η Κύπρος μπορεί να είναι το σύμβολο ελπίδας στο ξεκίνημα του 2017 στον κόσμο”, τόνισε.

Ο κ. Γκουτέρες σημείωσε ότι το πρωινό μέρος της Διάσκεψης ήταν εξαιρετικά εποικοδομητικό και ακολούθησε μια πολύ ανοικτή συζήτηση κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Διαπιστώθηκε, είπε, όχι μόνο η πολύ σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών πάνω στα πέντε κεφάλαια, αλλά και η πολυπλοκότητα των προβλημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να επιλυθεί.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται να εξευρεθούν τα εργαλεία εκείνα που θα επιτρέψουν την εφαρμογή της λύσης που θα επιτευχθεί, με τρόπο που να απαντούν στις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων σε ό,τι αφορά την ασφάλεια.

Εχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε, είπε, προσθέτοντας ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο θα συγκληθεί εκ νέου αργά το απόγευμα.

Να μην αναμένετε θαύματα ή λύσεις αμέσως, ανέφερε ο κ. Γκουτέρες, σημειώνοντας ότι δεν επιδιώκουμε μια γρήγορη λύση, αλλά μια σταθερή και βιώσιμη λύση για την Κυπριακή Δημοκρατία και τις κοινότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα εργαζόμαστε όσο καιρό χρειάζεται προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, με στόχο να το πετύχουμε στο πλαίσιο της διάσκεψης αυτής, είπε.

Διευκρίνισε ότι ο ρόλος του ΟΗΕ στη διαδικασία είναι η στήριξη των μερών προκειμένου να έρθουν στην απαραίτητη συμφωνία. “Εάν αυτό ήταν ένας διαγωνισμός κινηματογράφου, εκείνοι που αξίζουν το Όσκαρ”, είπε, “είναι στα δεξιά και τα αριστερά μου” (εννοώντας τους δύο ηγέτες).

Αναφέροντας ότι είναι πολύ ενθαρρυμένος από την πλήρη δέσμευση της ΕΕ στη διαδικασία, είπε ότι είμαστε έτοιμοι, στο πλαίσιο των ΗΕ, να φέρουμε το ΣΑ να εγγυηθεί με αποτελεσματικό και ισχυρό τρόπο, τα αποτελέσματα που δυνατόν να επιτευχθούν στο πλαίσιο της παρούσας διάσκεψης.

“Είμαστε εδώ για να εργαστούμε σοβαρά για μια λύση”, συνέχισε, επισημαίνοντας ότι εργαζόμαστε σκληρά για την επίτευξη μιας διευθέτησης που να απαντά στα καίρια ζητήματα που συζητούνται εδώ και καιρό σε σχέση με το εδαφικό, το περιουσιακό, τις σχέσεις με την ΕΕ, την εξωτερική πολιτική.

Σημειώνοντας ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος, είπε ότι πλησιάζουμε πολύ κοντά στο τι είναι η λύση σε σχέση με τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σχετικά με την εφαρμογή της λύσης, είπε ότι χρειάζεται να εξευρεθεί αριθμός εργαλείων και ότι εργάζονται για τον ορισμο αυτών των εργαλείων, με κοινό στόχο αυτά τα εργαλεία να ανταποκρίνονται στις ανησυχίες ασφάλειας των δύο κοινοτήτων.
“Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει τρόπος να το πετύχουμε”, ανέφερε.

Σημειώνοντας ότι δεν θα είναι μια συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες αλλά μια συμφωνία ανάμεσα στον κόσμο μέσω των δημοψηφισμάτων που θα ακολουθήσουν, είπε ότι τα δημοψηφίσματα δεν είναι μια εύκολη πρόκληση, και ότι χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη και σταθερή λύση που να γίνει αποδεκτή από τα μέρη αλλά και από τον κόσμο.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή στη Διάσκεψη για την Κύπρο σε ανώτερο επίπεδο των εγγυητριών δυνάμεων, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την εργασία που θα επιτευχθεί.

Καταλήγοντας, είπε ότι ο στόχος μας εδώ είναι να εργαστούμε με σοβαρότητα όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να έχουμε τα απαραίτητα αποτελέσματα.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!