tromaktiko: Ποιος είναι ο Γκάρι Κον και τι ρόλο παίζει στο ΔΝΤ και το ελληνικό χρέος

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Ποιος είναι ο Γκάρι Κον και τι ρόλο παίζει στο ΔΝΤ και το ελληνικό χρέος



Του Γ. Αγγέλη
Η ιστορία μερικές φορές κάνει παράξενα παιχνίδια. Οι αλλαγές προσώπων στην Ουάσινγκτον φέρνουν στο προσκήνιο... ανθρώπους "γνώριμους" στο ελληνικό περιβάλλον από τη δεκαετία του 2000.

Ένα από τα πρόσωπα αυτά, ο κ. Γκάρι Κον, που αναλαμβάνει επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου του Τραμπ και θα είναι ο άνθρωπος που θα χειρισθεί τη σχέση με το ΔΝΤ, γνωρίζει για την υπόθεση του ελληνικού χρέους πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να υποθέσει κανείς. Όντας παλιός γνώριμος των ανθρώπων που δούλεψαν για να "πακετάρουν" την ελληνική οικονομία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έτσι ώστε να... χωρέσει στο νέο ενιαίο νόμισμα φαίνεται να γνωρίζει από μέσα την υπόθεση του ελληνικού χρέους.

Αυτό που δεν γνωρίζει κανείς είναι το πώς θα δουλέψει αυτήν τη φορά η παρουσία του στο ελληνικό δράμα.

Σαν "από μηχανή θεός" για τη λύση του ή στοιχείο ρήξης με τα όσα η Ευρωζώνη μέχρι στιγμής έχει δρομολογήσει εδώ και έξι χρόνια;

Η απάντηση δεν αναμένεται πριν από την εγκατάστασή του στην Ουάσινγκτον και σίγουρα θα εμπλέκει την ΕΚΤ με την οποία ο ίδιος συνδέεται έμμεσα από το παρελθόν.

Υπάρχουν, όμως, εκτιμήσεις για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει, με βάση την προ δεκαετιών συνεργασία μαζί του...

Στις ελληνικές τραγωδίες ο "από μηχανής" θεός εμφανιζόταν και έδινε τη "λύση" στο δράμα, όταν αυτή συνήθως δεν μπορούσε να προκύψει από τη δράση των "θνητών" πρωταγωνιστών του.

Τώρα ο νέος "από μηχανής"... θεός είναι ένα παλιό υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs, γνώριμο της σκηνής του ελληνικού δράματος καθώς είχε παίξει τον ρόλο του στην εποχή των παχιών αγελάδων, όταν τα νέα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα τα αποκαλούμενα "παράγωγα" είχαν αρχίσει να "ντοπάρουν" τις αγορές με εύκολες λύσεις χρέους, που δεν λεγόταν χρέος αλλά κατέληξαν στην κρίση των subprime loans.

O Κον και το ελληνικό χρέος

Ο κ. Κον την πρώτη φορά "βοήθησε" στο reporfiling του ελληνικού χρέους με την εισαγωγή του ευρώ.

Εμφανίσθηκε για δεύτερη φορά λίγο πριν από την αρχή των μνημονιακών χρόνων (2009 - 2010) προσφέροντας πάλι "τεχνικές" λύσεις που οι τότε ηγεσίες δεν αποδέχθηκαν και προτίμησαν λίγους μήνες μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ και στο PSI δύο χρόνια αργότερα.

Σήμερα ο κ. Κον είναι ο εκλεκτός του νέου Αμερικανού προέδρου για τη θέση του επικεφαλής του οικονομικού Συμβουλίου του.

Και από τη θέση αυτή θα είναι ο άνθρωπος που θα χαράξει τη "γραμμή" της Ουάσινγκτον στο ΔΝΤ στο οποίο οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος...

Κάποια δημοσιεύματα, που δεν έχουν προς το παρόν διασταυρωθεί, παρουσιάζουν τον κ. Κον σαν έναν από εκείνους που μετά το 2000 είχαν "παίξει" με την ιδέα πως μετά την κατάρρευση του Μπρέτον Γουντς δεν υπάρχει χώρος για το ΔΝΤ, ή τουλάχιστον για το ΔΝΤ με τον ρόλο που είχε παίξει μέχρι τότε, ιδιαίτερα μετά τις ευθύνες που του είχαν αποδοθεί για την οικονομική κατάληξη των παρεμβάσεών του στην Ν. Αμερική και τη Ν.Α. Ασία.

Με λίγα λόγια, ο κ. Γκάρι Κον είναι ο άνθρωπος που στα τέλη της δεκαετίας του '90 ήταν από τους ένθερμους οπαδούς της "δημιουργικής λογιστικής" που είχε ανθίσει στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, την εποχή της προετοιμασίας για την εισαγωγή του ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι εκείνη την εποχή στην EFC, τη σημαντικότερη Επιτροπή προετοιμασίας της εισαγωγής του ευρώ, επικεφαλής της ήταν ο κ. Μάριο Ντράγκι στον οποίο αποδίδονται πολλές "τεχνικές" παρεμβάσεις που διευκόλυναν πολλές χώρες μεταξύ των οποίων την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, αλλά και τη Γερμανία, να "πετύχουν" τις προϋποθέσεις που έπρεπε να έχουν για ελλείμματα και χρέος για να μπουν στην Ευρωζώνη.

Στην ίδια Επιτροπή είχε θητεύσει με αναγνωρισμένη επιτυχία τότε ο κ. Στουρνάρας και μαζί του είχε συνεργασθεί ο Νίκος Καραβίτης.

Ο κ. Στουρνάρας αναμφίβολα γνωρίζει τον νέο σύμβουλο του κ. Τραμπ από την περίοδο εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ, όπως άλλωστε και ο κ. Παπαδήμος που ήταν μέχρι και το 2002 διοικητής στην ΤτΕ.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!