tromaktiko: Η Σεούλ εκτιμά ότι ο Τραμπ έχει επίγνωση της πυρηνικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Η Σεούλ εκτιμά ότι ο Τραμπ έχει επίγνωση της πυρηνικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα



Η «ξεκάθαρη προειδοποίηση» του...
εκλεγμένου πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τη Βόρεια Κορέα δείχνει ότι έχει επίγνωση της αμεσότητας της απειλής που αποτελεί το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και ότι δεν θα αποκλίνει από την πολιτική κυρώσεων εναντίον της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η Νότια Κορέα.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η χώρα του βρίσκεται κοντά στην πραγματοποίηση δοκιμαστικής εκτόξευσης ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ικανού να φτάσει στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό, γράφοντας στον λογαριασμό του στο Twitter: «Δεν θα συμβεί».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι το σχόλιο του Τραμπ, η πρώτη αναφορά που κάνει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ για το θέμα των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας μετά την εκλογή του τον Νοέμβριο, μπορεί να εκληφθεί ως μια «ξεκάθαρη προειδοποίηση» προς την Πιονγκγιάνγκ.

«Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ακριβή επίγνωση της σοβαρότητας και της αμεσότητας της πυρηνικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τσο Γιούνε-χούικ.

Ο Τραμπ δεν έχει αναφερθεί στην πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει αναφορικά με το θέμα της Βόρειας Κορέας, όμως στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με τον ηγέτη της χώρας Κιμ, αν του δοθεί η ευκαιρία.

Παράλληλα ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επικρίνει την Κίνα σχετικά με το θέμα. Χθες Δευτέρα ο Τραμπ είπε ότι το Πεκίνο έχει επωφεληθεί από τους οικονομικούς του δεσμούς με τις ΗΠΑ, όμως δεν είναι διατεθειμένο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να βοηθήσει στον έλεγχο της Βόρειας Κορέας.

Απαντώντας στο σχόλιο αυτό, ο Γκενγκ Σουάνγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα ασκεί πιέσεις για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

«Οι προσπάθειες της Κίνας προς αυτή την κατεύθυνση είναι απολύτως ξεκάθαρες», υπογράμμισε ο Γκενγκ. «Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουμε συμμετάσχει στις σχετικές συζητήσεις για το πυρηνικό ζήτημα της Βόρειας Κορέας και έχουμε υιοθετήσει από κοινού με τους άλλους εταίρους μας πολλές αποφάσεις», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν εδώ και χρόνια τις εκκλήσεις της Βόρειας Κορέας για συζητήσεις, τονίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει πρώτα να αφοπλιστεί, ενώ έχουν επιβάλλει και επιπλέον κυρώσεις εναντίον της έπειτα από πυρηνικές δοκιμές και δοκιμές πυραύλων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!