tromaktiko: Ανύπαρκτη η υγεία στην Ελλάδα

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2017

Ανύπαρκτη η υγεία στην ΕλλάδαΓράφει ο Βασίλης Τσούγκαρης
Το 2017 μπήκε στη «ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΕ», στη χώρα της κρίσης, της ανεργίας, στη χώρα του «καναπέ» και των «πολιτικών αηδονιών», και... ενώ για κάποιους ΟΛΑ πάνε καλά, ο κοσμάκης, αναρωτιέται ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΡΕΙ Η ΚΑΤΑΡΑ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙ.

Από την μια, είναι ΟΛΟΙ εκείνοι που είχαν άσχημες εμπειρίες από τα απομεινάρια της «Δημοσίας Υγείας», από την άλλη, είναι οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία που ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ, ΜΕ ΟΛΕΘΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

Είναι και οι πολιτικάντηδες, που ουρλιάζουν σαν τα σκυλιά, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, να «ΔΙΑΨΕΥΣΟΥΝ» τα χάλια της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, να ΚΑΛΥΨΟΥΝ τους υπεύθυνους για όλο αυτό το χάλι, που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα ΣΑΠΙΖΑΝ στη φυλακή, να καλύψουν το πόσο ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΕΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΥΝ.

Και ενώ προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλο τους, η ΞΕΦΤΙΛΑ μας, είναι θέμα για ξένα ΜΜΕ αφού τα Ελληνικά δεν ασχολούνται.

Διαβάστε Συνέλληνες το άρθρο, και παρακαλέστε τον Μεγαλοδύναμο, να μας έχει γερούς, να μη χρειαστεί να «νοσηλευτούμε».


«Δημοσίευμα-καταπέλτης για τα «επικίνδυνα» ελληνικά νοσοκομεία από τον Guardian

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για ασθενείς που πεθαίνουν ενώ θα έπρεπε να ζουν εν μέσω κατάρρευσης της ελληνικής δημόσιας υγείας και χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως το πιο «χαοτικό» κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως «επικίνδυνες ζώνες» για τους ασθενείς περιγράφει τα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα επικαλούμενη εργαζόμενους η βρετανική εφημερίδα Guardian σε ανταπόκριση από την Αθήνα.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για ασθενείς που πεθαίνουν ενώ θα έπρεπε να ζουν εν μέσω κατάρρευσης της ελληνικής δημόσιας υγείας, κατάσταση που αποδίδεται στην πολιτική λιτότητας.

«Αυξανόμενα ποσοστά θνησιμότητας, αύξηση των απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων και έλλειψη σε προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό παραλύουν το σύστημα υγείας της Ελλάδας, καθώς η επίμονη προσήλωση στη λιτότητα σφυροκοπά τους πιο αδύναμους στην κοινωνία», αναφέρει ενδεικτικά η εισαγωγή της ανταποκρίτριας του «Guardian».

Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως το πιο «χαοτικό» κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η εφημερίδα παραθέτει σχετικές δηλώσεις-προειδοποιήσεις του επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκου.

Παραπέμπει επίσης σε στοιχεία έρευνας τους Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων σύμφωνα με τα οποία περίπου ένας στους δέκα ασθενείς στη χώρα κινδύνευε το 2011 και το 2012 να μολυνθεί με δυνητικά μοιραία νοσοκομειακή λοίμωξη, με σχεδόν 3.000 θανάτους να υπολογίζεται ότι οφείλονταν σε τέτοιες λοιμώξεις. Πιο συχνή ήταν η εμφάνιση των λοιμώξεων σε μονάδες εντατικής θεραπείας και μονάδες νεογνών.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, έκτοτε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Αποδίδει τα προβλήματα στις ελλείψεις προσωπικού, στην ανεπαρκή υγιεινή και στην απουσία προϊόντων καθαρισμού.

Σημειώνει ότι σε κάθε 40 ασθενείς αντιστοιχεί μόνο μία νοσοκόμα. Προσθέτει ότι τον περασμένο μήνα μία κατά τ’ άλλα υγιής γυναίκα που υπεβλήθη σε επέμβαση ρουτίνας στο πόδι πέθανε σε δημόσιο νοσοκομείο της Ζακύνθου και τονίζει ότι οι περικοπές είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν 150 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Συχνά ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι που δεν έχουν χρόνο να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως», συμπληρώνει ο κ. Γιαννάκος της ΠΟΕΔΗΝ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πολλοί θεωρούν πως το σύστημα υγείας πρέπει να μεταρρυθμιστεί και ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να διορίσει πάνω από 8.000 γιατρούς και νοσηλευτές το 2017. Παράλληλα σημειώνεται πως η κατά κεφαλήν δαπάνη για τη δημόσια υγεία από το 2009 και μετά έχει περικοπεί κατά σχεδόν 1/3, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Μόνο το 2016, αναφέρει ο κ. Γιαννίκος, οι δαπάνες για την υγεία έχουν μειωθεί κατά 350 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Προστίθεται ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν μείνει χωρίς καμία υγειονομική κάλυψη, ενώ παράλληλα επισημαίνονται τα όλο και πιο συχνά προβλήματα στην λειτουργία ιατρικού εξοπλισμού λόγω ελλείψεων σε ανταλλακτικά.

Ο δρ. Γιάννης Παπαδάτος που διοικεί τις μονάδες εντατικής θεραπείας σε τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας δηλώνει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, διότι όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται». Ο ίδιος προσθέτει ότι υπάρχει και πρόβλημα με τον εξοπλισμό, καθώς και περιοδική ανεπάρκεια αναλώσιμων υλικών.

Το δημοσίευμα σημειώνει, τέλος, ότι οι άνθρωποι του χώρου φοβούνται πως η κατάσταση θα γίνει χειρότερη, με έναν άλλο γιατρό να επισημαίνει το φαινόμενο της φυγής συναδέλφων του στο εξωτερικό.»

Πηγή

Προσπαθώ να θυμηθώ, ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ έχω γράψει για τα ΧΑΛΙΑ της υγείας στη χώρα μας, και χάνω το λογαριασμό.

Πέρα από αυτά που διαβάσαμε Συνέλληνες στο άρθρο, είναι και πάρα πολλά ακόμα που ΔΕΝ αναφέρονται για τα οποία έγραψα πολλές φορές και έπεσαν ΟΛΑ τα κομματόσκυλα να με φάνε, ΟΛΟΙ οι υποστηρικτές των «Τέως» Υπουργών που τα έκαναν σαν τα μούτρα τους, και που καμαρώνουν, ότι και καλά επί της θητείας τους (που μαύρη να ήταν η ώρα) πρόσφεραν ΕΡΓΟ στον πολίτη.

Το γνωστό σε όλους «έργο, Το «ΕΧΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΖΕΙΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ, ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ».

Θα επανέλθω, γιατί έχουμε ΠΟΛΛΑ να πούμε.

     Εδώ σχολιάζεις εσύ!