tromaktiko: «Καθαρίζει» από τα σαπιοκάραβα το λιμάνι της Καλαμάτας

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

«Καθαρίζει» από τα σαπιοκάραβα το λιμάνι της Καλαμάτας



Ήταν 19 Φεβρουαρίου του 2015, όταν το ταξίδι για το καράβι Mesogio σταμάτησε κοντά στην Κορώνη. Τότε, άνδρες του...
Λιμεναρχείου Καλαμάτας και της Πάτρας, που είχαν σπεύσει με σκάφος, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένοι λιμενικοί για εφόδους, μπήκαν στο καράβι. Οπλισμένοι σαν αστακοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τα 6 μέλη του πληρώματος του πλοίου σημαίας Τανζανίας (ήταν κατεβασμένη), όλοι υπήκοοι Ουκρανίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιχείρηση συμμετείχε και ελικόπτερο της Frontex.



Ακολούθησε η μεταφορά του πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου και έδεσε, ενώ το πλήρωμα μεταφέρθηκε με χειροπέδες στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας και ξεκίνησε προανάκριση.

Εν συνεχεία στήθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση για το άδειασμα - μεταφορά στις αποθήκες του Τελωνείου και την καταμέτρηση των τσιγάρων, με την ποσότητα να είναι τεράστια.


Κι αφού πέρασαν κοντά 2 χρόνια και το Mesogio παρέμενε όλο αυτό το διάστημα στο λιμάνι της Καλαμάτας, χθες επιτέλους απέπλευσε, καθώς βρέθηκε αγοραστής.

Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Χάρη Βγενή, το αμέσως επόμενο διάστημα από το λιμάνι θα αποχωρήσουν και τα άλλα πλοία, ενώ το Πάσχα ο χώρος θα είναι πλέον «καθαρός».

Όπως είπε, «επιτέλους έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα οι διαδικασίες εκποίησης και απομάκρυνσης του πρώτου κατασχεμένου σκάφους πραγματοποιούνται από τον ανάδοχο που απέκτησε το Mesogio μετά τη δημοπρασία».

Το καράβι, που αγοράστηκε έναντι 30.100 ευρώ, απέπλευσε για Σαλαμίνα και η τύχη του θα αποφασιστεί από το νέο ιδιοκτήτη. Θα πάει είτε για κόψιμο είτε για επισκευή, με πιθανότερο σενάριο το πρώτο.


Σχετικά με αυτή την εξέλιξη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου θέλησε να ευχαριστήσει το διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού, ο οποίος, όπως είπε, κατάλαβε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργούν αυτά τα σκάφη στους χώρους του λιμένα της Καλαμάτας και ειδικότερα στην εμπορική του λειτουργία, κι έτσι προχωρά με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες για την εκποίηση και απομάκρυνσή τους.

Τα υπόλοιπα σκάφη


Μιλώντας για τα σκάφη που έχουν ξεμείνει στο λιμάνι της Καλαμάτας εδώ και χρόνια, ο κ. Βγενής δήλωσε ότι θα γίνουν για όλα διαγωνιστικές διαδικασίες. Έτσι, λοιπόν, θα ακολουθήσει η δημοπρασία για το σκάφος "Alamir Mustafa", για το "Simone", καθώς και για το μεγάλο ξύλινο καΐκι που εδώ και καιρό έχει βγει από το νερό, αφού υπήρχε κίνδυνος να βυθιστεί.

Σχετικά με το καράβι "GENC 3", ο κ. Βγενής ενημέρωσε ότι στο τέλος Φεβρουαρίου θα γίνει το δικαστήριο, που θα το αποδώσει ή όχι στην πλοιοκτήτρια εταιρεία. Έτσι μετά θα μπορέσει και αυτό να απομακρυνθεί.
Ύστερα από αυτές τις διαδικασίες το λιμάνι της Καλαμάτας θα είναι "καθαρό", ώστε να γίνονται οι εμπορικές κινήσεις, καθώς και οι κινήσεις κρουαζιέρας και ελλιμενισμού σκαφών.
Για τις παραπάνω εξελίξεις ο κ. Βγενής ευχαρίστησε ακόμα το διευθυντή του Τελωνείου Καλαμάτας, όπως και το Κεντρικό Λιμεναρχείο που βοηθά στη φύλαξη των σκαφών και κινεί γρήγορα τις διαδικασίες για απομάκρυνση των σκαφών.



Τα έργα που θα ακολουθήσουν στο λιμάνι και το Master Plan

Σε ερώτηση που έγινε στον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας για τα έργα που θα ακολουθήσουν στο λιμένα, πέραν της απομάκρυνσης των σκαφών, είπε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση τροποποιήσεων, όπως, για παράδειγμα, οι πύλες και τα κάγκελα έχουν έρθει στην προβλεπόμενη μορφή για το σύστημα ασφαλείας.

Επίσης, ενημέρωσε ότι στις 20 Δεκεμβρίου υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της κοινοπραξίας που αναδείχθηκε μειοδότρια σε σχετικό διαγωνισμό για το έργο επικαιροποίησης του master plan λιμένος Καλαμάτας, με τίτλο «Τεχνικές μελέτες των νέων έργων του προγραμματικού σχεδίου (master plan) του λιμένα Καλαμάτας».

Σημειώνεται πως η συνολική προεκτιμώμενη αμοιβή ανέρχεται σε 650.381 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και η διάρκεια της σύμβασης ή η συνολική προθεσμία εκτέλεσης είναι 24 μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού.

Υπενθυμίζεται ότι με ενέργειες του Δήμου Καλαμάτας η μελέτη έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, απ’ όπου θα προέλθει η χρηματοδότηση της σύμβασης.
Αντικείμενο της μελέτης είναι, αφενός, η επικαιροποίηση του εγκεκριμένου προγραμματικού σχεδίου (master plan) του λιμένα Καλαμάτας και, αφετέρου, η εκπόνηση προμελέτης και οριστικής μελέτης λιμενικών έργων, οριστικής μελέτης και μελέτης εφαρμογής Η/Μ εγκαταστάσεων, η σύνταξη μελέτης ΣΑΥ – ΦΑΥ και η σύνταξη τευχών δημοπράτησης.

Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατή η ένταξη του λιμένα Καλαμάτας σε χρηματοδοτικά πρωτόκολλα για την εκτέλεση έργων.

Επιπλέον, αυτή τη στιγμή στο λιμάνι γίνονται εργασίες τοποθέτησης υποσταθμού ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση όλων των σκαφών της λεκάνης.
Στόχος του κ. Βγενή, όπως είπε, είναι άμεσα το λιμάνι να έχει ασφαλή αγκυροβόλια, παροχές νερού- ρεύματος για τα ελλιμενιζόμενα σκάφη, καθώς και ασφάλεια.

Σχετικά με την ένωση του «χιλιομέτρου» με τη μαρίνα, απάντησε ότι ο δήμαρχος έχει έρθει σε συνεννόηση με τον τελώνη, ενώ έχουν γίνει οι ανάλογες ενέργειες από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, με στόχο να δοθεί ένας διάδρομος 5 μέτρων και να υπάρχει πρόσβαση εξωτερικά της περίφραξης μέχρι το αναπλασμένο μέρος του «χιλιομέτρου».



Οι "διαλυμένοι" κυβόλιθοι και η δικαστική διαμάχη

Για την κατάσταση που επικρατεί με τους κυβόλιθους στο λιμάνι της Καλαμάτας, ο κ. Βγενής απάντησε ότι όπου χρειάζεται επέμβαση από το Φορέα θα γίνει. Σχετικά δε με την εργολαβία, είπε ότι έχει γίνει από το Κρατικό Λιμενικό Ταμείο με την εποπτεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, η οποία βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον εργολάβο.

Ο φετινός εορτασμός των Θεοφανείων
Τέλος, να σημειωθεί πως έπειτα από αρκετά χρόνια και αφού ανοίγει ο χώρος, ο καθαγιασμός των υδάτων θα γίνει στο σημείο που γινόταν στο παρελθόν και ειδικότερα στο "Πι" που σχηματίζεται μπροστά στο χώρο του Λιμεναρχείου.

Για τον εορτασμό, ο κ. Βγενής δήλωσε ότι ως φορέας διαχείρισης έχουν κάνει τους ανάλογους καθαρισμούς και θα τοποθετηθούν τα κιγκλιδώματα που πρέπει.

Κλείνοντας κάλεσε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην τελετή για το σταυρό να απευθυνθούν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο της πόλης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!