tromaktiko: Συμβουλές για τη σωστή ανατροφή των παιδιών

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Συμβουλές για τη σωστή ανατροφή των παιδιών



Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να τα μεγαλώσετε σωστά...


Πες το σ΄αγαπώ

Η αγάπη δεν αρκεί μόνο να είναι έμπρακτη, ένα παιδάκι χρειάζεται και να το ακούσει. Άσε τις αντιστάσεις και μίλα μέσα από την ψυχή σου. Είναι σημαντικό να δείχνεις και να λες το πόσο πολύ το αγαπάς.

Μπράβο! Μια μαγική λεξούλα

Η επιβράβευση είναι επίσης πολύ σημαντική. Μη μειώνεις το παιδί και προσπάθησε να βρεις λόγο για επιβράβευση. Κάτι καλό θα έχει κάνει. Μπορεί για παράδειγμα στα μαθήματα να μην είναι ο καλύτερος ο μαθητής, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν έχει άλλα ταλέντα ή στοιχεία προσωπικότητας άξια θαυμασμού κι επιβράβευσης. Μη το ξεχνάς!

Μια φορά κι έναν καιρό

Μην αναγκάζεις ένα παιδί να προσγειωθεί απότομα στην πραγματικότητα και μην προσπαθείς να περιορίσεις τη φαντασία του.  Άσε το νου του να ταξιδεύει! Άλλωστε έχει τόσα χρόνια μπροστά για την ενήλικη ζωή.

Η ζωή δεν είναι μια γυάλα

Μη φοβάσαι να μοιραστείς τη λύπη, τη στεναχώρια και τους προβληματισμούς σου με τα παιδιά με το φόβο μη τα στεναχωρήσεις. Είναι καλό να μοιράζεσαι μαζί τους τα συναισθήματά σου και να τους δείχνεις πως τα υπολογίζεις ως ισότιμα μέλη της οικογένειας.

Κανείς δεν άντεξε το ψέμα

Σκέψου πως νιώθεις κάθε φορά που ένα ψέμα αποκαλύπτεται. Μην βάλεις σε αυτή τη θέση το παιδάκι σου, όσο αθώα κι αν είναι τα κίνητρά σου. Θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κι όχι άδικα.

Τα μυστικά είναι για να... θάβονται

Αν ένα παιδί σου εκμυστηρευτεί μυστικό κι εσύ το αποκαλύψεις, θα νιώσει προδομένο και δε θα σου αποκαλύψει τίποτα ξανά.

Κράτα τις υποσχέσεις

Όταν δίνεις μια υπόσχεση να την κρατάς. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει τι σημαίνει συνέπεια. Μια συνηθισμένη και λανθασμένη τακτική των γονέων είναι να υπόσχονται πράγματα για να γλιτώσουν από τη γκρίνια και τις φωνές των παιδιών, τα οποία αργότερα δεν μπορούν να εκπληρώσουν. Με αυτόν όμως τον τρόπο γίνονται οι ίδιοι ασυνεπής κατά το ρητό δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις. Μην υπόσχεσαι αν δεν είσαι 100% σίγουρη πως θα μπορέσεις να εκπληρώσεις τα λεγόμενά σου διότι τα παιδιά δεν ξεχνούν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!