tromaktiko: Κύπρος: Έγκριση για ποινικοποίηση παρενόχλησης και παρενοχλητικής παρακολούθησης

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Κύπρος: Έγκριση για ποινικοποίηση παρενόχλησης και παρενοχλητικής παρακολούθησης



Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της παρενόχλησης...
(harassment) και της παρενοχλητικής παρακολούθησης (stalking).

Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ν/σ εγκρίθηκε στο πλαίσιο των στόχων και προγραμμάτων που περιλαμβάνονται στο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2014-2017 και της εναρμόνισης με τις πρόνοιες της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).

Το ν/σ ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία.

Είχε τεθεί σε ευρεία διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαν η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων και Πρόεδρος του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και οι Οργανώσεις του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Στη συνέχεια, πέρασε από τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο από τη Νομική Υπηρεσία.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ρύθμιση της προστασίας προσώπων από συμπεριφορά που είναι παρενοχλητική αλλά και από συμπεριφορά που συνιστά παρενοχλητική παρακολούθηση, καθώς και άλλα συναφή θέματα. Ειδικότερα, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ποινικοποίηση των αδικημάτων της παρενόχλησης και της παρενοχλητικής παρακολούθησης, με διαφοροποίηση στις ποινές που επιβάλλονται, αναλόγως της έντασης της προκληθείσας παρενόχλησης και των συνεπειών της στο θύμα. Επίσης, ορίζονται οι περιστάσεις, οι οποίες θα προσμετρώνται ως επιβαρυντικές κατά την επιμέτρηση της ποινής.

Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα του εκδικάζοντος Δικαστηρίου να εκδίδει διατάγματα, με στόχο την προστασία του θύματος ή άλλων ατόμων του περιβάλλοντός του. Περιλαμβάνεται, δε, ειδικό μέρος σχετικά με τις αστικές θεραπείες και ειδικότερα προνοείται δικαίωμα του θύματος σε αποζημίωση και αποκατάσταση μετά την έκδοση τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης.

Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!