tromaktiko: «Αλλεργία» στο ξυράφι; Να τι πρέπει να κάνετε

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

«Αλλεργία» στο ξυράφι; Να τι πρέπει να κάνετε



Για ορισμένους, το ξύρισμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να προκαλέσει διάφορες «παρενέργειες», οι οποίες, σε ορισμένες...
περιπτώσεις, είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές. Όμως υπάρχει λύση!

Κοκκινίλες, σπυράκια και φαγούρα είναι μερικά από ενοχλητικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς μετά το ξύρισμα. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι πρόβλημα με το ξυράφι.

«Εκείνα που συνήθως παρουσιάζουν ερεθισμούς είναι τα ευαίσθητα δέρματα και αυτά που έχουν τάση για ακμή. Μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά πιο συχνά εντοπίζονται στα σημεία τα οποία έρχονται σε τριβή με άλλα αντικείμενα, όπως το μπικίνι με το εσώρουχο, η κοιλιά με το παντελόνι κοκ», αναφέρει η κ. Μαρία Καρδάση, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, πρόεδρος της  Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης και εξηγεί τις αιτίες αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τους αποφύγουμε.


Πιθανές αιτίες

Αλλεργική προδιάθεση: Αφορά την επαφή στην οποία έρχεται το δέρμα με τη λεπίδα, και κυρίως το μέταλλο από το οποίο είναι φτιαγμένη (νικέλιο). Υπάρχουν δέρματα που δεν αντέχουν την επαφή με το νικέλιο και έτσι προκαλούνται ερεθισμοί. Συνήθως πρόκειται για άτομα που έχουν μία αλλεργική προδιάθεση στο μέταλλο και παρουσιάζουν γενικώς ερεθισμούς στην επαφή με αυτό, όπως τον κρίκο της ζώνης, το κουμπί του τζιν κ.ά.


Υπερευαίσθητος τριχικός θύλακας: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι περισσότεροι από αυτούς που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Όταν ο τριχικός θύλακας ερεθιστεί από μία τριβή ή ένα τράβηγμα, δημιουργεί φλεγμονή στη ρίζα της τρίχας (σπυράκια). Επειδή όμως οι τρίχες δεν είναι στον ίδιο βαθμό ανάπτυξης, τις πιο πολλές φορές, αυτό συμβαίνει την ώρα που η νέα τρίχα τρυπάει το δέμα για να αναγεννηθεί.



Το «ένοχο» ξυράφι

Αν το ξυραφάκι που χρησιμοποιείτε είναι από... πέρσι το καλοκαίρι, το πιθανότερο είναι να έχετε πρόβλημα.  Οι ειδικοί συνιστούν τα ξυραφάκια να χρισιμοποιούνται μία μόνο φορά για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και μέγιστη ασφάλεια. Τα ξυραφάκια που έχουν χρησιμοποιειθεί αρκετές φορές, κόβοντας την τρίχα προκαλούν και ένα τράβηγμα και έτσι ερεθίζουν ακόμα περισσότερο τον τον τριχικό  θύλακα, ενώ επιπλέον μπορεί να γίνουν φορείς μικροβίων, τα οποία όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν φλεγμονές.


Κάντε τις σωστές κινήσεις


Βρέξτε το δέρμα με νερό (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενυδατική κρέμα)
Βάλτε στην περιοχή αφρό ξυρίσματος κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σας και κάντε απαλό μασάζ.

Χρησιμοποιήστε καινούριο ξυράφι και σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε μηχανή ξυρίσματος με ανταλλακτικά (λεπίδες), παραπάνω από μία φορές, τοποθετήστε το ξυράφι για αρκετή ώρα μέσα σε αντισηπτικό υγρό, πριν τη χρήση.

Μην κάνετε βιαστικές κινήσεις. Το βιαστικό ξύρισμα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσει ερεθισμούς.

Βάλτε ενυδατική κρέμα μετά το ξύρισμα.
Χρησιμοποιήστε καταπραϋντική κρέμα σε περίπτωση που παρουσιάσετε ερεθισμούς.


Σούπερ αντιγηραντικό

Μπορεί για εσάς να είναι «αναγκαίο κακό», όμως το ξύρισμα έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες, αφού η τριβή που υφίσταται το δέρμα από τη λεπίδα, θεωρείται μία μορφή απολέπισης. Η απολέπιση είναι  η διαδικασία εκείνη κατά την οποία απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα από την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος και οδηγούν στην ανάπλασή του. Εφαρμόζεται από την αρχαιότητα και αποτελεί ένα από τα βασικά όπλα στη μάχη με τη γήρανση του δέρματος. Γι?α υτό και οι άντρες που ξυρίζονται συχνά έχουν πολύ πιο νεανικό δέρμα σε σχέση με εκείνους που δεν ξυρίζονται ή με τις γυναίκες που δεν φροντίζουν να κάνουν τακτικά απολέπιση. Με την προϋπόθεση πάντα ότι τηρούνται οι κανόνες.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!