tromaktiko: Ο δεκάλογος του πως η ορεινή πεζοπορία οδηγεί σε μια υγιεινή στάση ζωής

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Ο δεκάλογος του πως η ορεινή πεζοπορία οδηγεί σε μια υγιεινή στάση ζωής



Επιμέλεια: Φώτιος Θεοχάρης
Αν στο άκουσμα και μόνο της λέξης «άσκησης» σου έρχεται η εικόνα του γυμναστηρίου ως «κλουβί» μέσα στο οποίο απλώς κουνάς χέρια, πόδια τότε μάλλον ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις ...
κάτι καινούριο. Κάτι νέο που ταυτόχρονα με την σωματική εκγύμναση θα βάλει σε δράση και το μυαλό σου. Και ποιο είναι αυτό?.. Η Ορεινή Πεζοπορία!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μια σύντομη, απλή και όχι «επιστημονική» περιγραφή να αντιληφθούμε τι εννοούμε με τον όρο «Ορεινή Πεζοπορία». Είναι το περπάτημα σε κακοτράχαλα μονοπάτια, σάρες, πυκνά δάση, θαμνώδες εκτάσεις, βράχια και απότομο και εκτεθειμένο έδαφος. Γεγονός το οποίο ακούγεται σε άλλους δελεαστικό και σε άλλους αποθαρρυντικό, πάμε όμως να αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους η «Ορεινή Πεζοπορία» είναι το μυστικό για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ποιότητα στην προπόνηση.

Η ορεινή πεζοπορία δεν είναι η βόλτα γύρω από το τετράγωνο της πολυκατοικίας ούτε το «ας πεταχτώ με πόδια μέχρι το μπακάλικο της γειτονιάς»! Προϋποθέτει αρχικά την μεταφορά προς το βουνό (εκτός κι είστε από τους τυχερούς που μένουν ήδη στο δάσος!) οπότε ξεκινάμε ήδη από την υπερπήδηση της πρώτης δυσκολίας στην προπόνηση μας, γεγονός που από μόνο του μας «γυμνάζει». Δεν έχει σημασία για αρχή πόσο δρόμο διανύεις αλλά το ότι πήρες την απόφαση να ξεκινήσεις.

Ελάττωση του Στρες και ψυχική υγεία.

Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο «η τρέλα πάει στα βουνά»? Ε ναι λοιπόν, η «τρέλα» της ρουτίνας, της εξαθλίωσης, της κρίσης κλπ στρεσογόνων καταστάσεων μειώνεται όταν βρισκόμαστε σε ένα πράσινο δάσος. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ακόμα και σύντομοι περίπατοι στο δάσος μειώνουν τα επίπεδα άγχους σε σχέση με αυτούς που γίνονται στην πόλη. Άρα μια απόδραση στη φύση είναι καλό για την ψυχική υγεία-ευεξία!


Αύξηση αντοχής.

Υψόμετρο, διαφορετική σύσταση ατμόσφαιρας, κλίσεις εδάφους. Η μακροπρόθεσμη κίνηση σε ανηφόρες/ κατηφόρες έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει οφέλη για την υγεία μας. Η αντοχή αυξάνεται καταρχήν με την αερόβια άσκηση στα μονοπάτια και επιπλέον «πόντους» μας δίνει είτε ο βαθμός δυσκολίας της πεζοπορίας είτε η περιορισμένη απορρόφηση οξυγόνου είτε τα σκληρά εδάφη του βουνού (πχ πετρώδες έδαφος, χωμάτινο μαλακό έδαφος, περπάτημα σε ποτάμι)


Ανάπτυξη ευφυΐας και δημιουργικότητας.

Γρήγοροι ρυθμοί ζωής, στρες, πίεση άγχος, η ραγδαία ανάπτυξη της Τεχνολογίας δεν αφήνουν το μυαλό μας να «ξεφύγει» από την καθημερινή ρουτίνα και επιπλέον επιφέρουν απομόνωση και μη διέγερση του εγκεφάλου. Οι καθημερινές προκλήσεις γίνονται πιο εύκολες όσο περισσότερο χρόνο «ξοδεύεις/ επενδύεις» στην φύση και αυτό αποδεικνύεται από Πανεπιστημιακά Πειράματα, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ότι η ικανότητα των συμμετεχόντων στην επίλυση προβλήματα αυξήθηκε θεαματικά στις περιπτώσεις που πρώτα είχαν λάβει μέρος σε κάποια πεζοπορία στην φύση. Ο λόγος είναι απλός, το μυαλό κάνει διάλλειμα από το άγχος της καθημερινότητας και αρχίζει να προσεγγίζει με πιο καθαρό τρόπο τις καθημερινά προκλήσεις.

Συντροφικότητα και κοινωνικοποίηση.

Όλοι όσοι πεζοπορούμε, έχουμε αντιληφθεί την απόλαυση της ομαδικότητας και το ισχυρό δέσιμο που δημιουργείται μεταξύ των συντρόφων, συνοδοιπόρων, δέσιμο που στην πόλη απλά πίνοντας ένα καφέ έξω, δεν μπορεί να επιτευχθεί. Για αυτό το επόμενο κιόλας Σαββατοκύριακο κάντε ένα σχέδιο εκδρομής οργανωμένα ή μη και απολαύστε την ξεγνοιασιά σαν ένα μικρό παιδί χωρίς ευθύνες και υποχρεώσεις. Συν ότι θα γυμναστείτε!


Επιλογή του βαθμού δυσκολίας.

Θα πει κάποιος ότι στο βουνό φαίνονται όλα «βουνό» εννοώντας ότι είναι δύσκολο από θέμα άσκησης. Υπάρχουν λοιπόν πολλά επιχειρήματα για να σας πείσω να δοκιμάσετε την ορεινή πεζοπορία, πχ υπάρχει η επιλογή να κινηθούμε σε δάσος στα χαμηλά και όχι απαραίτητα η «κατάκτηση» μιας κορυφής, υπάρχει επιπλέον η επιλογή της διάρκεια, της απόστασης, την δυσκολίας και του εδάφους. Σίγουρα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε ότι οι επιλογές των επιμέρους καθορίζουν το «ύψος του βουνού» που ορθώνεται μπροστά μας!

Τολμήστε και θα Διδαχθείτε.

Σίγουρα, δεν θα περάσει μια μπουλντόζα από το μονοπάτι για να το «ισιάσει» και να το κάνει πιο εύκολο. Οι οδηγίες μπορούν να δείχνουν ότι το μονοπάτι είναι μέτριο αλλά εσείς μπορεί να αισθάνεστε ότι κάνετε αναρρίχηση στο Έβερεστ. Δεν έχει σημασία το πόσο δύσκολο είναι αλλά το ότι ξεπεράσαμε αυτές τις προκλήσεις, γιατί μέσα από την σκληρή και καμιά φορά επίπονη προσπάθεια έρχεται η διδαχή για αποφασιστικότητα και τόλμη. Το μονοπάτι διδάσκει και εμείς είμαστε οι μαθητές ,το πόσο θέλουμε να αντλήσουμε μέσα από αυτό έχει να κάνει με την αποφασιστικότητα μας.

Αδυνάτισμα και γράμμωση.

Η Ορεινή Πεζοπορία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να φτιάξουμε την φυσική μας κατάσταση και κατ’ επέκταση ένας εξαιρετικός τρόπος για να μένουμε αδύνατοι αλλά και να χάσουμε βάρος. Σε αντίθεση με άλλα είδη άσκησης, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εκπαίδευση ή εξοπλισμό. Η Ορεινή Πεζοπορία καίει κατά μέσο όρο 300 θερμίδες ανά ώρα σε έναν μέτριο ρυθμό 3,5 χλμ ανά ώρα. Οι δυσκολίες του μονοπατιού επιφέρουν πιο γρήγορα αποτελέσματα.


Αληθινά Αποτελέσματα.

Η υπερηφάνεια για την κατάκτηση μιας κορυφής ή την ολοκλήρωση μιας μεγάλης διαδρομής βοηθούν ψυχολογικά στην παρακίνηση για περισσότερη άσκηση. Άρχισε να γράφεις ημερολόγιο με το τι κάνεις και πού πας, παρακολουθώντας με αυτό τον τρόπο τα επιτεύγματα σου. Έτσι κι εσύ αλλά και οι φίλοι σου θα βλέπουν να αλλάζεις προς το καλύτερο και πιθανόν να ακολουθήσουν και αυτοί, και έτσι θα νοιώσεις ότι έβαλες και εσύ ένα λιθαράκι στην βελτίωση του συνανθρώπου σου.


Περιπέτεια.

Ταρτάν ή Μονοπάτι στο δάσος? Η αίσθηση και μόνο ότι είσαι μακριά από το σπίτι, σου δημιουργεί την εντύπωση ότι ζεις μια άγρια ζωή είτε αυτό είναι σε ένα πυκνό δάσος είτε στα απόκρημνα βράχια είτε στην έρημο! Μια ενδιαφέρουσα πτυχή που αυξάνει την αδρεναλίνη και μπορεί να δώσει περισσότερη ενέργεια ώστε να σε ωθήσει προς την εκπλήρωση του στόχου σου.

Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που εγώ επέλεξα την Ορεινή Πεζοπορία και πιστεύω ότι θα σας κάνουν να την δείτε με άλλη ματιά.

Ψάξτε να βρείτε ομάδες ή συλλόγους που έχουν το αίσθημα προσφοράς, ανθρώπους που έχουν γνώση να σας βοηθήσουν σε οποιαδήποτε απορία σας και βγείτε από την ρουτίνα σας

Σημείωση, καλό θα ήταν πριν προβείτε σε κάποια εξόρμηση στο βουνό να συμβουλευτείτε τον προσωπικό γιατρό σας.

Και φυσικά μερικά έξτρα tips πριν την έναρξης της πρώτης πεζοπορίας:

Να έχετε πάντα αρκετό νερό μαζί σας (πίνετε επιπλέον υγρά πριν ξεκινήσετε).

Να φοράτε τον κατάλληλο εξοπλισμό (θα τον βρείτε μόνο από ορειβατικά καταστήματα).

Να είστε σίγουροι για την διαδρομή, μην χαθείτε, εάν δεν ξέρετε, πάρτε κάποιον που να γνωρίζει την διαδρομή ή πηγαίνετε με μια ομάδα.

Μην πηγαίνετε μόνοι σας, ένας καλός φίλος δεν είναι μόνο μια ευχάριστη παρέα αλλά μπορεί να σας βοηθήσει εκεί που δεν το περιμένετε.

Αποφορτίστε όλη την κακή ενέργεια της ρουτίνας, αφήστε τα προβλήματα πίσω και Απολαύστε το!

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!