tromaktiko: Εξαπλώθηκε η γρίπη των πτηνών στη Βουλγαρία

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Εξαπλώθηκε η γρίπη των πτηνών στη Βουλγαρία



Σε 26 αγροκτήματα στη Βου
λγαρία εξαπλώθηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών όπως ανακοίνωσε... σήμερα το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, σχεδόν διπλασιάζοντας τον αριθμό που είχε ανακοινώσει στις 30 Δεκεμβρίου.

Για να περιοριστεί το ξέσπασμα αυτό οι αρχές απαγόρευσαν σε όλη τη χώρα με άμεση ισχύ το κυνήγι πτερωτών θηραμάτων και ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στη μαζική σφαγή πουλερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

«Ως την Πέμπτη (αύριο) οι κτηνιατρικές αρχές θα έχουν προχωρήσει στη σφαγή περισσότερων από 110.000 πουλερικών, κυρίως παπιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασφάλειας των Τροφίμων Μάρτιν Ράντεφ στο Reuters. Σύμφωνα με τον ίδιο η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό H5N8 είναι το Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) στη νότια Βουλγαρία.

Η Σόφια έχει ήδη απαγορεύσει σε εθνικό επίπεδο τις αγορές πουλερικών και έχει απαγορεύσει την αλιεία στις λίμνες και τους υδροβιότοπους με άγρια μεταναστευτικά πτηνά.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και το Ισραήλ βρίσκονται μεταξύ των χωρών που έχουν εντοπίσει κρούσματα του στελέχους αυτού της γρίπης των πτηνών τις τελευταίες εβδομάδες.

Την ίδια ώρα η Τσεχική Δημοκρατία ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στο έδαφός της εδώ και μια δεκαετία.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε κύκνους και σε πτηνά σε δύο μικρά πτηνοτροφεία που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Γεωργίας Μάριαν Γιουρέκα.

Ο επικεφαλής της Κρατικής Κτηνιατρικής Αρχής Ζμπίνεκ Σέμεραντ διευκρίνισε ότι έχουν τεθεί σε καραντίνα τα αγροκτήματα που βρίσκονται σε περίμετρο 3 και 10 χιλιομέτρων γύρω από τα πτηνοτροφεία στα οποία εντοπίστηκε ο ιός στις περιοχές Ιβάντσιτσε και Μοράβσκι Κρουμλόβ και σημείωσε ότι τα πτηνά που θα εντοπιστεί ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό θα σφαγιαστούν.

Σύμφωνα με την Γιουρέκα πρόκειται για τα πρώτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στη χώρα εδώ και περίπου 10 χρόνια.

Το στέλεχος Η5Ν8 του ιού έχει εντοπιστεί πρόσφατα στη γειτονική Γερμανία, την Σλοβακία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!